Gietijzeren Dutch Ovens en Roestvrij staal Cookware zijn immens populair in de keuken. Beide soorten kookgerei hebben hun plaats bij het bereiden van voedsel. Totdat we gaan vergelijken welk stuk beter is dan het andere.
Het grote verschil tussen gietijzeren Nederlandse ovens en roestvrij stalen kookgerei is dat deze laatste wordt gezien als de modernere vorm van kookgerei.
Is een Nederlandse oven beter dan een roestvrijstalen pan? Het antwoord op deze vraag kan alleen worden bepaald door wat het is dat u uit de pan wilt halen. De factoren die aangeven of het beter is om een gietijzeren Dutch oven of een roestvrijstalen pan te gebruiken zijn warmtegeleiding en -retentie, de chemische reactie op specifieke voedselbronnen, en duurzaamheid.

Dan is er nog de kleine kwestie van betaalbaarheid. Is een Hollandse oven betaalbaarder dan roestvrijstalen potten? Ook daar duiken we later in. Blijf in de buurt om wat meer te weten te komen.
Zowel Dutch ovens als roestvrijstalen pannen scoren goed op verschillende gebieden. Uiteindelijk is het waar u als individu de potten voor gaat gebruiken dat zal bepalen welk type kookgerei beter is om te gebruiken in de keuken.
Als alles is overwogen, wilt u het kookgerei dat u het meest zult gebruiken in uw keuken. Op een gegeven moment moet u bepalen of een Nederlandse oven veelzijdiger en duurzamer is dan roestvrijstalen kookgerei.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
State of the Art Kookgerei vs Beproefde Kookmethodes
Inhoudsopgave
Voordat we ons gaan verdiepen in welk kookgerei beter is, zijn er mensen onder ons die zich waarschijnlijk aangetrokken voelen tot wat zij beschouwen als “state of the art” kookgerei.
In feite, als je een “state of the art keuken” op de markt bekijkt, wordt het onmiddellijk duidelijk voor iedereen dat “state of the art” eigenlijk gewoon betekent dat je de hele keuken in staal bekleedt en wat hout achterlaat voor de nostalgie.
Wat dat betreft heeft roestvrij stalen kookgerei enorm veel te bieden. We zijn zelfs geneigd het een lichte voorsprong te noemen. Het glanst en ziet er imposanter uit.
Modern zijn kan echter ook een nadeel zijn voor het product en iedereen die al een Nederlandse oven bezit zal u vertellen waarom. Nostalgie is één element, maar het gaat uiteindelijk verder dan dat.
Er is ook het overheersende gevoel in sommige delen van de gemeenschap dat de oude manieren altijd de beste zijn.
Sommige mensen hebben gewoon geen vertrouwen in moderne ontwikkelingen. Voor hen is het gietijzeren koken met een Nederlandse oven een beproefde techniek.
Eerlijk gezegd is het heel moeilijk om de logica te betwisten, zelfs in de 21e eeuw, want de makers van gietijzeren Dutch ovens hebben een griezelig vermogen ontwikkeld om zich aan de tijd aan te passen.
Ze zijn erin geslaagd om de gietijzeren Dutch oven… relevant te houden door de eeuwen heen van koken.
Op een bepaald moment in de geschiedenis is de wereld erin geslaagd om niet langer te vertrouwen op vuur als warmtebron bij het koken. De moderne kookmogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos.
Tegenwoordig kunnen mensen die een keuken beheren kiezen uit een lijst die omvat:
- Het gasfornuis
- Gas Op Glazen Top
- Gas onder glazen blad
- Inductiekoken
- Halogeen koken
- Koken op zonne-energie
- Keramisch koken
- Ovenkoken en
- de meest voorkomende is elektrisch koken
Het is ook vermeldenswaard dat vuur een zeer populaire warmtebron blijft bij het koken. U zult merken dat de gietijzeren Nederlandse oven onder de meeste van deze omstandigheden een geschikte kookoptie is, vooral wanneer de tijd komt om boven een vuur te koken.
Het ironisch genoeg modernere roestvrijstalen kookgerei geeft u misschien wat meer problemen wanneer u zich probeert aan te passen aan de verschillende warmtebronnen voor het koken.
Het is belangrijk dat we proberen te begrijpen waarom en daarom moeten we duidelijkheid krijgen over wat gietijzer en roestvrij staal eigenlijk zijn.
Meer details over gietijzer
Hoewel de geaccepteerde geschiedenis is dat specifiek, Nederlandse ovens in gebruik zijn sinds het begin van de 18e eeuw, heeft gietijzer eigenlijk een rijkere geschiedenis dan dat. Nederlandse ovens zijn slechts het kenmerkende product van de gietijzeren keuken geworden.
Gietijzer vindt zijn oorsprong ergens in de late 7e eeuw – ongeveer 680 om iets preciezer te zijn. We weten bijvoorbeeld dat gietijzeren ketels in die periode min of meer in Engeland werden gebruikt.
In dit artikel heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de Nederlandse oven – geweldig om te lezen…
Modern gietijzeren kookgerei omvat – maar is niet beperkt tot – panini persen, wafelijzers, crêpe makers, dutch ovens, koekenpannen, friteuses, Tetsubin, woks, Potjies, karahi, flattop grills, en griddles. Dat is nogal een breed assortiment.
Een kenmerk van gietijzer is dat het een koolstofgehalte heeft van meer dan 2 procent. Omdat gietijzer een zeer lage smelttemperatuur heeft, is de produktie van gietijzeren produkten – kookgerei inbegrepen – een veel goedkoper en sneller proces dan die van andere produkten zoals roestvrij staal.
IJzerlegeringen met een lager koolstofgehalte dan 2 procent zijn wat wij gewoonlijk staal noemen. Dat is een bepalende eigenschap van gietijzer, vooral in de context van dit artikel.

Meer details over roestvrij staal
Het meest bepalende kenmerk van roestvrij staal is het chroomgehalte van 11 procent. Cruciaal is – en dat hebben we hierboven aangestipt – dat het maximale koolstofgehalte in roestvrij staal 1,2 procent is.
Dat betekent in feite dat de productie van roestvrij stalen kookgerei over het algemeen iets meer tijd, moeite en uiteindelijk geld kost. Wat de consumptie betreft, vinden we roestvrij staal gewoonlijk in producten als kookgerei, bestek, chirurgische instrumenten en grote apparaten (bv. wasmachines).
Is roestvrij staal beter dan Dutch Ovens bij hitte?
Voor degenen die het niet weten Nederlandse ovens zijn befaamd omdat ze de warmte beter vasthouden dan welk ander kookgerei op de markt ook.
Alle gietijzeren producten zijn in staat om op zeer hoge temperaturen te koken zonder dat de pan – in deze context is dat de Dutch oven – wordt beschadigd en zonder dat het voedsel verbrandt… of de keuken.
Met een Dutch oven kunt u niet alleen langzaam en langdurig koken, maar ook veel effectiever schroeien en bakken dan met ander kookgerei.
Langzaam kokenWat dit betekent is dat je met een Nederlandse oven betere stoofpotten kunt bereiden dan met welke andere pan of braadpan dan ook.
Dutch ovens verdelen de warmte ook even goed als elk ander product op de markt. We zijn geneigd om te zeggen beter dan elk ander product op de markt voor kookgerei, maar dat is niet helemaal een sluitend detail. Dat betekent dat voedingsstoffen beter worden vastgehouden bij het koken met een Dutch oven en dat alle voedsel beter wordt “gekookt” met een Dutch oven.
Tenslotte – en dit zou voor sommigen van jullie de deal kunnen bezegelen – kun je ook heel effectief bakken met een Dutch oven vanwege de uitstekende warmtebehoudende eigenschappen. Nederlandse ovens brengen de warmte.
Op dit punt doet het er eigenlijk niet toe wat we schrijven over roestvrij stalen kookgerei en zijn warmtevasthoudende eigenschappen, want zelfs als roestvrij staal uitstekende warmtevasthoudende eigenschappen zou hebben, zou het het argument verliezen tegen het beste product in de sector – de Nederlandse oven.
Maar omdat ik naar een zeker evenwicht streef, blijf ik openstaan voor alle mogelijkheden. Ik heb de hittebehoudende eigenschappen van roestvrij staal grondig onderzocht.
In alle eerlijkheid, iedereen die ooit gekookt heeft met roestvrij staal zal je vertellen wat een slechte warmtegeleider het is. Niet alleen duurt het een eeuwigheid voor roestvrij staal warm wordt, maar als het warm wordt, verspreidt de warmte zich niet zo gelijkmatig als bij een Nederlandse oven.
Hoewel er moderne pogingen zijn gedaan om dat te compenseren – en tot op zekere hoogte zijn die nuttig geweest – is het feit dat je al die extra moeite moet doen, die een aanzienlijk bedrag meer kost voor de fabrikant, de verkoper, en jezelf een beetje een nadeel.

Zijn Dutch Ovens gemakkelijker schoon te maken dan roestvrij staal?
Zelfs als u geen lui persoon bent, zal dit waarschijnlijk een van de meest bepalende factoren zijn bij de beslissing om een Nederlandse oven of roestvrijstalen kookgerei te kopen. De realiteit is dat we leven in de 21e eeuw, waar tijd altijd van essentieel belang is.
Zoals de meeste mensen heeft u eenvoudigweg geen tijd om af te wassen. Hoe langer het duurt om af te wassen, hoe minder waarschijnlijk het is dat u het kookgerei koopt.
Vaatwassers zijn geweldig zoals we weten en op bijna elke verpakking met iets nieuws dat we kopen staat waarschijnlijk een groot “veilig voor de vaatwasser” gestempeld.
Vaatwassers kunnen je echter maar tot een bepaald punt brengen en op een gegeven moment moet je ingrijpen of het proces overnemen.
Gerelateerd lees dit artikel gaat over of je een Nederlandse oven wel of niet in een vaatwasser moet zetten
De sleutel om te begrijpen wat uw vooruitzichten in de gootsteen of vaatwasser zijn, moeten we de tijd nemen om te proberen en te begrijpen welk product gemakkelijker schoon te maken is dan het andere voordat de technologie wordt geïntroduceerd.
Roestvrij staal
Nogmaals, we zullen rechtuit zeggen dat iedereen die heeft gebruikt roestvrij staal zal u vertellen dat het schoonmaken van een pan een absolute nachtmerrie kan zijn, vooral voor iets dat op hoge temperaturen is gekookt.
Roestvrij stalen kookgerei, hoe handig ook, is niet anti-aanbak. Dat vereist steevast extra handelingen bij het koken en bij het schoonmaken. Dat is een last die u niet echt wilt dragen in uw toch al drukke leven.
Professionele koks hebben zelfs creatieve manieren moeten bedenken om te proberen roestvrijstalen kookgerei zo effectief en grondig mogelijk schoon te maken. Tot die schoonmaakmiddelen behoren kalk en zout; room en wijnsteen; droogtrommels en zelfs zuiveringszout.
De les hier is dat de roestvrije potten slechts tot op zekere hoogte roestvrij zijn. Op een gegeven moment zal een extra ingreep nodig zijn om de kwaliteit van de roestvrijstalen pot te behouden.
Zelfs dan zal de roestvrijstalen pot een punt bereiken waarop geen terugkeer mogelijk is. Als dat gebeurt, is er geen reiniging meer mogelijk. Gooi het ding gewoon in de vuilnisbak.
Gietijzeren Dutch Ovens
Reiniging is een gebied waarin Nederlandse ovens zich onderscheiden van ander kookgerei. Tegen het einde van de 19e eeuw werd de emaille coating aan de binnenkant van de Dutch oven voor het eerst geïntroduceerd door pannenfabrikant BK.
In het begin van de 20e eeuw introduceerde een andere pannenfabrikant Le Creuset de emaillaag zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van de Dutch oven. Beide ontwikkelingen zijn belangrijk in de context van deze blog.
Niet alleen had de introductie van de “dubbele coating” een betekenisvolle invloed op de esthetiek van de Dutch oven – waar het overigens ook roestvrijstalen kookgerei verslaat – maar het maakte ook het schoonmaken van de Dutch oven aan de binnen- en buitenkant aanzienlijk gemakkelijker.
Nu, het ene aspect over onbeklede – doorgewinterde Nederlandse ovens – dat niemand kan vermijden is dat ze uiteindelijk roestenvooral als ze verwaarloosd worden.
Dat kan verholpen worden door de Dutch oven te kruiden en te restaureren. Echter, het schoonmaken en kruiden van een Nederlandse oven kan een enorme onderneming zijn – zelfs voor degenen onder ons met een uitzonderlijke werkethiek.
Gezien wat we hebben gezegd over de 21e eeuw en de onbeschikbaarheid van tijd, de reeds geëmailleerde Nederlandse ovens zijn in dit opzicht een complete game-changer.
De geëmailleerde Nederlandse oven minimaliseert en elimineert in wezen het roestprobleem dat u misschien had met de meer traditionele Nederlandse oven. Dus geven we deze categorie ook aan de Nederlandse oven.
Hoewel het eigenlijk door sommigen wordt aangeraden om uw vaatwasser niet te gebruiken voor het schoonmaken van een Nederlandse oven, denken wij dat u hem toch niet in de vaatwasser hoeft te zetten omdat hij zo gemakkelijk met de hand schoon te maken is. We vermoeden dat u het zelfs met plezier zult doen.

Zijn Dutch Ovens veiliger dan roestvrij staal?
Vanuit het standpunt van de traditionele Nederlandse oven hangt dit sterk af van de emaille coating die zo’n prominent kenmerk van het product is. De twee grote woorden die geassocieerd worden met het gezondheidsonderzoek van Nederlandse ovens zijn “Dietary Iron”.
De grote angst die elke Nederlandse ovenbezitter heeft is gericht op de hoeveelheid voedingsijzer die een traditionele en ongekruide Nederlandse oven. Hoeveel van dat ijzer komt er in je eten terecht en hoeveel krijg je ervan binnen?
In studies (bron) die over dit onderwerp zijn uitgevoerd, is gebleken dat het ijzergehalte in voedsel dat met een Nederlandse oven is gekookt buitengewoon hoog kan zijn.
Er is echter een manier gevonden om dat te verminderen – en dat is waar de emaille coating aan de binnen- en buitenkant zo belangrijk wordt. Het glazuur elimineert in feite het gezondheidsrisico dat normaal gesproken gepaard gaat met een ongekruide Nederlandse oven.
De emaillaag zorgt er in principe ook voor dat u de meeste soorten voedsel in die Nederlandse oven kunt bereiden.
Terwijl koken in roestvrij staal grotendeels veilig is. Er is zeker veel minder om over na te denken dan wanneer u een Nederlandse oven gebruikt. Roestvrij stalen kookgerei reageert op geen enkel voedsel, of dat nu alkalisch of zuur is. Dat komt vooral omdat roestvrij staal bestand is tegen corrosie.
Als u voorzichtig bent en de deskundigen hierover in de winkel raadpleegt, raad ik u toch aan de Cast Iron Dutch Oven over de Roestvrij stalen pot hoe dan ook.
Als u echter niet te veel wilt nadenken over deze kwestie, is de keuze om roestvrij staal te kopen en ermee te koken een heel redelijke optie, vooral als u zich zorgen maakt over uw gezondheid en die van uw gezin.
Vergelijkingstabel Hollandse Oven vs Roestvrij Staal
Nederlandse Oven | Roestvrij stalen pot | |
---|---|---|
Gebruikt voor | Slow Cooking | Sneller koken, diepe potten vloeibare gerechten |
Voedselbereiding | Stoofpotjes, chili’s, braden, bakken | braden, soep, bouillon |
Materialen | Gekruid of geëmailleerd gietijzer | Roestvrij staal, aluminium kern |
Warmtebron | Oven, gas, elektrisch, glas, keramisch, halogeen & inductie | Gas, elektrisch, glas, keramisch, halogeen &; inductie |
Warmtegeleidingsvermogen | Verwarmt langzaam | Verwarmt snel |
Warmtebehoud | Houdt meer warmte vast dan ander kookgerei | Houdt geen warmte vast zodra de warmtebron weg is |
Bruikbaarheid/veelzijdigheid | Gebruik elke warmtebron om elk gerecht te bereiden, onderhoudsvriendelijk | Beperkte warmtebron mogelijkheden, niet ovenbestendig (controleer de verpakking want dit varieert) |
Gewicht | Twee keer zo zwaar | Licht tot middelzwaar (afhankelijk van de hoeveelheid bekleding) |
Duurzaamheid | Levensduur | Beperkte levensduur |
Prijs | Betaalbaar tot erfstukprijzen | Duur voor een kwaliteitsproduct |
FAQs
Snelle antwoorden op enkele veelgestelde vragen over gietijzer en roestvrij staal.
Zijn roestvrij stalen Nederlandse ovens ovenbestendig?
Ja, roestvrij staal is ovenvast. Helaas is er een uitzondering. Dat is dat het handvat en de dekselhaak niet geschikt zijn voor de oven.
U moet bij de instructies van de fabrikant nagaan of de accessoires zijn ovenbestendig.
Zoals met alle gefabriceerde producten hebben degenen die meer kosten meestal de materialen om aan uw behoeften te voldoen.
Meer informatie over het gebruik van Nederlandse ovens in een conventionele oven kan worden gevonden hier.
Kan een Nederlandse oven van roestvrij staal zijn?
Ja, er bestaan Nederlandse ovens van roestvrij staal. Roestvrijstalen Nederlandse ovens zijn bekend onder verschillende namen. Om er een paar te noemen –
- Dutch Oven Stockpot
- Nederlandse Oven Casserole Voorraadpot
- Steelpan
- Voorraadpot
Merknamen zijn Anolon, Cuisinart, Calphalon, Tramontina, en Farberware. Klik op hier om naar Amazon te gaan en de verscheidenheid, recensies en prijzen zelf te bekijken.
Wat is het beste materiaal voor een Nederlandse oven?
Dit kan uitgelegd worden als een strikvraag. Maar hier gaan we!
Het beste materiaal voor een Dutch oven wanneer men de pan wil gebruiken voor alle toepassingen die een traditionele Dutch oven kan uitvoeren is “Cast-Iron” of “Enamel Coated Cast-Iron”.
De moderne tijd heeft ons Nederlandse ovens opgeleverd die van veel verschillende materialen zijn gemaakt. Ovens gemaakt van verschillende soorten materiaal waaronder roestvrij staal kunnen niet alle taken uitvoeren die de originele gietijzeren pot kan uitvoeren.
Dutch Oven vs Roestvrijstalen Potten
Wanneer u hebt overwogen of u al dan niet een Nederlandse oven wilt kopen, denken wij eigenlijk niet dat de prijs een belangrijke bepalende factor zal zijn.
Het is waar dat wanneer roestvrijstalen pannensets geadverteerd worden, kan het vaak voelen alsof je meer krijgt voor minder.
Wanneer u bijvoorbeeld bij Amazon een eenvoudige zoekopdracht uitvoert naar Roestvrijstalen Kookgerei, is het eerste wat u te zien krijgt een 12-delige Roestvrijstalen Kookgerei Set. Wat de verkopers u echter niet vertellen is of de roestvrij stalen kookgerei set is anti-aanbak, gemakkelijk te reinigen, of zelfs duurzaam.
- Zal, roestvrij staal worden ingesteld om de warmte beter te verdelen en vast te houden dan een Nederlandse oven?
- Zal die roestvrij stalen set een heel leven meegaan?
Dit zijn spelbepalende details die te vaak over het hoofd worden gezien en soms volledig worden genegeerd.
Ik heb er alle vertrouwen in dat wanneer u uiteindelijk uw evaluaties uitvoert, u zult vaststellen dat geld uitgeven aan de Nederlandse oven in plaats daarvan zal het de moeite waard zijn. Wij denken dat geld voor een Nederlandse oven beter besteed is en dat het niet anders kan.
Het verschil in prijs is ook te verwaarlozen, vooral als je bedenkt dat de Nederlandse oven het veelzijdigere kookgerei is, of dat nu gaat om hoe je ermee kookt of wat het is dat je kiest om te koken. U zult merken dat u met twee Nederlandse ovenpotten meer kunt bereiken dan met 12 roestvrijstalen potten en pannen.
Welk type kookpot kies ik? De gietijzeren Dutch oven, omdat die elke keer weer terug kan en elk gerecht kan bereiden dat ik wil maken.
Ah maar laat u niet misleiden – ik heb een volledige set roestvrijstalen potten en pannen met ingebouwde koperen bodem die ik al 27 jaar heb (huwelijksgeschenk).
In deze potten stoom ik groenten en andere vormen van koken waarvoor veel water of vloeistof nodig is. Ik bak er nooit in en maak nauwelijks iets klaar waarvoor overmatige hitte of sauzen nodig zijn. Ze zien er nog gloednieuw uit omdat ze nooit in de vaatwasser zijn geweest.
Dus in mijn keuken hebben beide soorten potten hun plaats.
One-Pot Cooking Rocks
Gerelateerd lezen
Nederlandse oven vs kookpan