Deze prachtige eenpansgerecht Provençaalse kip werd gemaakt in mijn Le Creuset 5 1/2 quart handtekening ronde Nederlandse oven.
Ik bereid de snelkookpan versie van het recept in mijn Express Crock Multi-Cooker en de slow cooker versie in mijn Crock-Pot slow cooker.
Bekijk hieronder de receptaanpassingen zodat ook u dit iconische Franse gerecht Kip Provençal kunt bereiden in uw gekozen eenpansfornuis.
- De Nederlandse Oven
- Pressure Cooker
- Slow Cooker
Afgezien van de verschillende kooktijden die nodig zijn tussen de apparaten. U weet misschien niet dat wanneer u dezelfde recepten in verschillende soorten kookpotten bereidt, de vloeistofvereisten verschillen en moeten worden aangepast aan de pot.

Lees verder voor de aanpassingen die nodig zijn om dit recept in een snelkookpan en slowcooker te bereiden.
Ik hak mijn groenten vrij grof in alle recepten omdat ik graag heb dat ze hun vorm behouden. Als je ze te klein snijdt kunnen ze onderdeel worden van de saus.
Ik verwijder het vel van de stukken kip voor het bakken omdat ik niet houd van de smaak van het vel en de manier waarop het tijdens het koken in een kleverige brij kan veranderen.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Wat is kip provençal?
Inhoudsopgave
Kip à la provençale is een gerecht bereid in de stijl van de Provence, typisch met knoflook en olijfolie.
Zoals kip gesauteerd in olie met knoflook en tomaat, eventueel gegarneerd met gebakken eieren en rivierkreeftjes.
Dutch Oven Chicken Provençal
Ingrediënten
1 el olijfolie (1 el extra)
2 teentjes knoflook, geplet
2 uien, gesneden
1/8 theelepel zout
1/8 theelepel vers gemalen zwarte peper
1 rode paprika, ontpit, gesneden
1 gele paprika, ontdaan van zaadjes, gesneden
1/2 kop kippenbouillon
1/2 kop witte wijn
2 x 400 g blikken gehakte tomaten
1 kop Kalamata olijven, pitten verwijderd
10 kipdijen zonder been, gekruid met zout en peper
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde rozemarijn
2 ansjovis of 1 theelepel ansjovispasta
Extra zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
Takjes basilicum (optioneel)
Bereiding
Doe olie in de oven en verwarm uw Nederlandse oven langzaam.
Voeg de stukken kip toe (niet te veel) en bak ze aan elke kant bruin.
Zet opzij zodra het klaar is.
Voeg een beetje meer olie toe, roer de uien en sauteer ongeveer 1 minuut, voeg dan de knoflook toe en sauteer nog ongeveer 1 minuut.
Zorg ervoor dat uw Nederlandse oven niet te heet is voeg dan bouillon en wijn toe. Roer en schraap de gebruinde stukjes die aan de bodem van de oven zijn blijven kleven. Voegt toe aan de smaak van het gerecht.
Voeg tomaten, tijm, rozemarijn en 2 ansjovissen of ansjovispasta toe. Roer voorzichtig om te combineren.
Doe de kip terug in de Nederlandse oven.
Breng het geheel aan de kook, dek af en laat 30 minuten koken.
Als de kip gaar is voeg dan de gesneden paprika’s toe. Dek opnieuw af tot de paprika’s zachter worden.
Zet het vuur uit en voeg de Kalamata olijven toe voor het opdienen.
Kip Provençal onder druk
Ingrediënten blijven hetzelfde als voor de Nederlandse oven recept. De verandering is dat alle ingrediënten worden toegevoegd voordat de kooktijd begint. Ook is de kooktijd zelf aanzienlijk sneller en hands-off.
Ingrediënten
1 el olijfolie (1 el extra)
2 teentjes knoflook, geplet
2 uien, gesneden
1/8 theelepel zout
1/8 theelepel vers gemalen zwarte peper
1 rode paprika, ontpit, gesneden
1 gele paprika, ontdaan van zaadjes, gesneden
1/2 kop kippenbouillon
1/2 kop witte wijn
2 x 400 g blikken gehakte tomaten
1 kop Kalamata olijven, pitten verwijderd
10 kipdijen zonder been, gekruid met zout en peper
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde rozemarijn
2 ansjovis of 1 theelepel ansjovispasta
Extra zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
Takjes basilicum (optioneel)
Bereiding
Om uw maaltijd snel te kunnen bereiden moet u alle ingrediënten wassen, snijden, openen en afmeten.
Wanneer je klaar bent om te beginnen met het kookproces selecteer je BRUIN/SAUTÉ en druk vervolgens op START/STOP.
Voeg 1 el olie toe en verwarm 2 minuten voor.
Voeg de stukken kip toe en draai ze om. Misschien moet u dit in twee keer doen. Als u de pan te vol doet, kunnen ze stoven en niet bruin worden. Het bruin worden duurt ongeveer 8 minuten.
Verwijder alle stukken kip en zet ze opzij.
Voeg indien nodig extra el olie toe en verwarm opnieuw – indien nodig.
Voeg knoflook, uien en paprika toe.
Kook 4-5 minuten of tot ze gaar zijn. De pan zal heet zijn – roer zodat ze niet plakken of verbranden.
Voeg de wijn toe en laat tot de helft inkoken.
Selecteer START/STOP om de snelkookpan uit te schakelen.
Voeg de overige ingrediënten toe aan de kookpan. Maak het deksel vast.
Selecteer POULTRYen stel de tijd in op 30 minuten. Zorg ervoor dat uw stoomaflaatklep in de sealstand (gesloten) staat.
Selecteer START/STOP.
Na het koken is de druktijd meestal ongeveer 10 tot 11 minuten.
Leg gedurende deze tijd de laatste hand aan uw bijgerechten.
Als je klaar bent om te serveren kun je op smaak brengen met zout en peper.

Kip Provençal Slow Cooker
Het verschil tussen de bereiding van deze cooker en de andere twee is dat je meer dan één kookpot nodig hebt om het gerecht te bereiden.
Ja, u kunt het bruinen en sauteren overslaan, maar dan mist u de geweldige smaken die deze stap oplevert.
Ingrediënten
1 el olijfolie (1 el extra)
2 teentjes knoflook, geplet
2 uien, gesneden
1/8 theelepel zout
1/8 theelepel vers gemalen zwarte peper
1 rode paprika, ontpit, gesneden
1 gele paprika, ontdaan van zaadjes, gesneden
1/2 kop kippenbouillon
1/2 kop witte wijn
2 x 400 g blikken gehakte tomaten
1 kop Kalamata olijven, pitten verwijderd
10 kipdijen zonder been, gekruid met zout en peper
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde rozemarijn
2 ansjovis of 1 theelepel ansjovispasta
Extra zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
Takjes basilicum (optioneel)
Bereiding
In een koekenpan olie toevoegen en verhitten tot medium, kip in porties bruin bakken en dan toevoegen aan de slowcooker. Voeg een beetje meer olie toe en bak de uien tot ze doorschijnend zijn en de knoflook een minuut.
Voeg uien en knoflook toe aan de slowcooker.
Voeg wijn toe aan de koekenpan schraap de gebruinde deeltjes en roer. Laat de wijn tot de helft inkoken – ongeveer 5 minuten.
Wanneer de wijn is gereduceerd de overige ingrediënten toevoegen en mengen en vervolgens toevoegen aan de slowcooker.
Zet de slow cooker tot 4 uur en roer halverwege voorzichtig.
Na afloop van de kooktijd kunt u de saus indikken of zo serveren met uw favoriete bijgerechten.
Ingrediënten
-
1 el olijfolie (1 el extra)
-
2 teentjes knoflook, geplet
-
2 uien, gesneden
-
1/8 theelepel zout
-
1/8 theelepel vers gemalen zwarte peper
-
1 rode paprika, ontpit, gesneden
-
1 gele paprika, ontdaan van zaadjes, gesneden
-
1/2 kop kippenbouillon
-
1/2 kop witte wijn
-
2 blikken gehakte tomaten van 400 g
-
1 kop Kalamata olijven, pitten verwijderd
-
10 kipdijen zonder been, gekruid met zout en peper
-
1 theelepel gedroogde tijm
-
1 theelepel gedroogde rozemarijn
-
2 ansjovis of 1 theelepel ansjovispasta
-
Extra Zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
-
Takjes basilicum (optioneel)
Instructies
Doe olie in de oven en verwarm je Nederlandse oven langzaam.
Voeg de stukken kip toe (niet te veel) en bak ze aan elke kant bruin.
Zet opzij zodra het klaar is.
Voeg een beetje meer olie toe en roer en sauteer de uien ongeveer 1 minuut, voeg dan de knoflook toe en sauteer nog een minuut.
Zorg ervoor dat uw Nederlandse oven niet te heet is en voeg dan bouillon en wijn toe. Roer en schraap de gebruinde stukjes die aan de bodem van de oven zijn blijven kleven. Voegt toe aan de smaak van het gerecht.
Voeg tomaten, tijm, rozemarijn en 2 ansjovissen of ansjovispasta toe. Roer voorzichtig om te combineren.
Doe de kip terug in de Nederlandse oven.
Breng het geheel aan de kook, dek af en laat 30 minuten koken.
Als de kip gaar is voeg dan de gesneden paprika’s toe. Dek opnieuw af tot de paprika’s zachter worden.
Zet het vuur uit en voeg de Kalamata olijven toe voor het opdienen.
Opmerkingen
Garnering Met
Verse peterselie, geraspte citroenschil en gevulde groene olijven.
Serveer met
Gestoomde rijst, gestoomde quinoa, couscous, pasta, verse bonen of gestoomde, gepureerde of geroosterde nieuwe aardappelen.
Voedingsinformatie:
Opbrengst: 4-6
Portiegrootte: 1
Hoeveelheid per portie:
Calorieën: 455
Voedingsgegevens zijn berekend op basis van de ingrediënten die in dit recept worden gebruikt. U dient de voedingswaarden te berekenen op basis van de ingrediënten waar u over beschikt.
Serveertips
Verdik de saus
Het indikken van de saus is voor geen van de bovenstaande bereidingswijzen vereist.
Maar als u uw saus wilt indikken, meng dan een 1/4 kopje bloem voor alle doeleinden met 1/2 kopje bouillon.
Nederlandse Oven – voeg op laag vuur de mix toe aan de oven en roer langzaam tot het ingedikt is.
Snelkookpan – zet de pan op BRUIN/SAUTÉ voeg het mengsel toe aan de pan en blijf roeren tot het ingedikt is.
Slow Cooker – Zet de slowcooker op HOOG en voeg de mix toe aan de pan. Laat ongeveer 15 minuten koken en roer met tussenpozen tot de mix is ingedikt.
Garnering Met
Verse peterselie, geraspte citroenschil en gevulde groene olijven.
Serveer met
Gestoomde rijst, gestoomde quinoa, couscous, pasta, verse bonen, of gestoomde, gepureerde of geroosterde nieuwe aardappelen.
Perfecte Nederlandse oven rijst – hier
Welke wijn past bij Provençaalse kip?
De veilige keuze is een Chardonnay of Pinot Noir. Tegenwoordig zijn er wijnen met een mengsel van kruiden en specerijen die bij dit gerecht passen.
Tot slot – Dutch Oven Chicken Provençal
Dus daar heb je het een-pot recept voor een authentieke Provençaalse kip die kan worden bereid in drie verschillende soorten fornuizen.
Bij Ovenspot ben ik toegewijd om u snelle en gemakkelijke receptideeën te brengen, met verse ingrediënten, die “all-in-one-pot” worden bereid.
ENKELE VAN MIJN ANDERE RECEPTEN DIE JE MISSCHIEN LEUK VINDT
One-Pot Cooking Rocks