Een van de ultieme maaltijden is curryworst bereid in de klassieke Nederlandse oven. Het kan worden geserveerd met een aantal zijden, waaronder rijst, pasta, aardappelpuree en gestoomde groenten.
Dus als je van een goede curry houdt en nog nooit curryworstjes hebt gegeten, haal dan je Nederlandse oven tevoorschijn en probeer dit recept eens…

Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Curryworsten Dutch Oven Style – Recept
Inhoudsopgave
Dit recept is een van de handigste (net als spaghetti bolognese) omdat 99% van de ingrediënten een hele tijd houdbaar zijn in de koelkast en de vriezer.
Het kan dus echt altijd snel in elkaar geflanst worden.
Dit recept doorstaat ook de zeer kieskeurige of kieskeurige eter test.
Wat zijn de ingrediënten voor Curry worstjes Dutch Oven Style?
1 el olijfolie
1lb of 500g worstjes, naar keuze, ik gebruik rundvlees
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 ui, gesnipperd
1 wortel, gesneden
1 el kerriepoeder, extra als je van heet houdt
3 el bloem
2 kopjes runderbouillon/bouillon, natriumarm
1 el ahornsiroop
1/2 theelepel zout, naar smaak
1/2 theelepel zwarte peper, naar smaak
1/2 kop bevroren doperwten
1/2 kop bevroren maïs
Hoe maak je curry worstjes Dutch Oven Style
Doe hele worsten in de Nederlandse oven en bedek ze met water.
Breng aan de kook en zet het vuur uit wanneer het vel van het worstvlees begint weg te krullen.
Laat de worsten uitlekken, verwijder het vel en hak ze in hapklare stukken.
Verhit de olie in een Nederlandse oven op laag tot middelhoog vuur.
Verwarm de oven op laag vuur en voeg de olie toe aan de pan met ui. Kook gedurende 2 minuten tot de ui doorschijnend is.
Voeg knoflook toe en kook al roerend 1 minuut.
Voeg kerriepoeder toe en roer 30 seconden.
Voeg bloem toe en meng gedurende 30 seconden.
Blijf op laag vuur de runderbouillon erbij gieten, en blijf mengen tot het volledig gecombineerd is.
Voeg wortels, erwten, maïs, ahornsiroop, zout en peper toe en roer goed.
Voeg worstjes toe, breng het geheel aan de kook en kook 5 minuten, af en toe roerend, terwijl de saus indikt.

Serveertips
Aardappelpuree, gepureerde zoete aardappel, gepureerde bloemkool, rijst, bloemkoolrijst, pasta of noedels. Vergeet de extra groenten niet.
Alternatief – Verdikkingsmiddel
Sla stap 8 over en voeg na afloop van de kooktijd een verpakte jusmix toe. Roer het jusmengsel erdoor tot het ingedikt is.
Hoe maak je curryworsten dikker?
Er zijn vele manieren om curryworsten in te dikken. Hier zijn drie suggesties –
- voeg bloem toe nadat je de ingrediënten hebt gebruind, voeg de bouillon toe en roer grondig om te combineren voordat je het gerecht laat sudderen/koken.
- voeg een pasta van maïzena en water toe na het toevoegen van de bouillon, roer goed om te combineren voor het sudderen.
- pakje mixjus toevoegen, volgens de aanwijzingen op de verpakking,
Hoe maak je curryworsten minder heet?
- Als een recept vraagt om een eetlepel kerrie, halveer het dan.
- Als u een recept volgt en de kerrie is, wanneer deze gekookt is, te heet naar de smaak voor u, dan kunt u het volgende aan het gerecht toevoegen. Griekse yoghurt, kokosmelk, zuurtjes (limoensap), of suiker.
Waar komen curryworsten vandaan?
Huidige rapporten vertellen ons dat curryworsten oorspronkelijk uit Duitsland komen. In de vorm van “Currywurst”, vermoedelijk uitgevonden door Herta Heuwer in West-Berlijn in 1949.
Zoals bij andere recepten is “De curryworst” in de loop der tijd aangepast aan de persoon die dit heerlijke gerecht maakt.
Ingrediënten
-
1 el olijfolie
-
1lb of 500g worstjes, naar keuze, ik gebruik rundvlees
-
2 teentjes knoflook, fijngehakt
-
1 ui, gesnipperd
-
1 wortel, gesneden
-
1 el kerriepoeder, extra als je van heet houdt
-
3 el bloem
-
2 kopjes runderbouillon/bouillon met laag natriumgehalte
-
1 el ahornsiroop
-
1/2 theelepel zout, naar smaak
-
1/2 theelepel zwarte peper, naar smaak
-
1/2 kop bevroren doperwten
-
1/2 kop bevroren maïs
Instructies
- Voeg hele worsten toe aan de Nederlandse oven en bedek ze met water.
- Breng aan de kook en zet het vuur uit als het velletje van het worstvlees begint af te krullen.
- Laat de worsten uitlekken, verwijder het vel en hak ze in hapklare stukken.
- Verhit olie in een Nederlandse oven op laag tot middelhoog vuur.
- Verwarm de oven op laag vuur en voeg de olie toe aan de pan met ui. Kook gedurende 2 minuten tot de ui doorschijnend is.
- Voeg knoflook toe en kook al roerend 1 minuut.
- Voeg kerriepoeder toe en roer 30 seconden.
- Voeg bloem toe en meng gedurende 30 seconden.
- Blijf op laag vuur de runderbouillon erbij gieten, en blijf mixen tot het volledig gecombineerd is.
- Voeg wortels, erwten, maïs, ahornsiroop, zout en peper toe en roer goed.
- Voeg worstjes toe, breng het geheel aan de kook en kook 5 minuten, af en toe roerend, terwijl de saus indikt.
Opmerkingen
Serveertips
Aardappelpuree, gepureerde zoete aardappel, gepureerde bloemkool, rijst, bloemkoolrijst, pasta of noedels. Vergeet de extra groenten niet.
Alternatief – Verdikkingsmiddel
Sla stap 8 over en voeg na afloop van de kooktijd een verpakte jusmix toe. Roer jusmix erdoor tot het ingedikt is.
Voedingsinformatie:
Opbrengst: 4
Portiegrootte: 1
Hoeveelheid per portie:
Calorieën: 609
Voedingswaarden zijn berekend op basis van de ingrediënten die in dit recept worden gebruikt. U dient de voedingswaarden te berekenen op basis van de ingrediënten waar u over beschikt.
Tot slot – curryworsten Dutch Oven Style
Op deze manier bereide worsten waren een hoofdbestanddeel van mijn jeugd. Als gewoontedier heb ik natuurlijk het recept van mijn moeder aangepast aan de kieskeurige eters in mijn familie – vandaar het verwijderen van het worstvel.
Mijn andere favoriete toevoeging is het toevoegen van een verpakte jusmix aan het eind van de kooktijd in plaats van bloem toe te voegen als verdikkingsmiddel voordat de bouillon wordt toegevoegd.
Hopelijk geniet u van dit recept en bent u geïnspireerd om de nodige veranderingen aan te brengen zodat degenen in uw gezin dit worstgerecht ook eten.
Aanbevolen lectuur
Hoe rijst te koken in een Nederlandse oven
Bij Ovenspot ben ik toegewijd om u snelle en gemakkelijke receptideeën te brengen, met verse ingrediënten, die “alles-in-één-pot” worden bereid.
One-Pot Cooking Rocks