Stel dat je genoeg geld hebt om aluminium kookgerei of gietijzeren kookgerei te kopen. U moet de voor- en nadelen kennen, zodat u de juiste beslissing kunt nemen. Zowel gietijzer en aluminium pannen hebben dingen te bieden klanten, en het loont om te weten wat elk van hen kan bieden.
Aluminium vs. gietijzeren kookgerei – wat is het verschil? Aluminium pannen wegen minder dan gietijzer, maar gietijzeren pannen houden de warmte langer vast. Gietijzer gaat 75 tot 100 jaar mee, terwijl aluminium drie tot vijf jaar meegaat. Gietijzer is duurzamer en veelzijdiger dan aluminium.

Door de verschillen te leren kennen, kun je erachter komen wat je moet kopen. In het volgende artikel duiken we dieper in de voor- en nadelen van elk, zodat u zelf kunt beslissen. Als je meer wilt weten, blijf dan lezen.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als je een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Levensduur: Aluminium vs Gietijzer
Inhoudsopgave
Zoals we al eerder zeiden, gaat aluminium slechts drie tot vijf jaar mee in vergelijking met gietijzer dat 75 tot 100 jaar meegaat.
We willen daar echter een belangrijk gegeven aan toevoegen.
Terwijl gietijzer 75 tot 100 jaar meegaat, kost het vervangen van aluminium pannen een fractie van wat het kost om gietijzer te kopen.
Voor een gietijzeren pan betaal je tussen de 25 en 275 dollar. Aluminium pannen kosten $12 tot $89, met een gemiddelde van $40.
Gezond vs. Gevaarlijk: Wie wint?
Helaas hebben sommige onderzoekers aluminium pannen in verband gebracht met een mogelijk risico op de ziekte van Alzheimer.
U kunt deze zorg aanpakken door te begrijpen welk type aluminium u heeft. Onbehandeld aluminium lekt kleine hoeveelheden aluminium uit in uw voedsel.
Gebruik geen onbehandeld aluminium met zuur voedsel zoals tomaten, waar het zuur reageert met het aluminium.
U kunt aluminium kookgerei kopen met een roestvrij staal coating om dit risico te voorkomen. Het reageert niet op de zuren.
Daarentegen komt gietijzer met voordelen voor anemonen en iedereen die meer ijzer wil opnemen. Tijdens het kookproces lekt ijzer in kleine hoeveelheden in het voedsel uit gietijzeren pannen.
Dit kan mensen helpen die een ijzertekort hebben, zoals anemonen. In sommige gevallen zal het in het voedsel uitgeloogde ijzer uw dagelijkse gewenste inname overschrijden, maar het is niet ernstig.
Het enige andere gevaar van zware gietijzeren pannen komt als je ze op je voet laat vallen. Dat doet veel meer pijn dan wanneer je een aluminium pan op je voet laat vallen. Auw! Doe dat niet.
Hitte vasthouden: Welke pan is beter?
Elke kok klaagt over ongelijke warmteverdeling in de pan, waarbij het ene deel sneller gaart dan het andere.
Dat zou een reden kunnen zijn dat iemand een gietijzeren pan zoekt. Het houdt de warmte veel langer vast dan een aluminium pan.
Aluminium pannen verdienen hun eigen promotie. Ze houden de warmte goed vast, maar niet zo lang als een aluminium pan. gietijzer pannen.
Als u een goedkoper alternatief voor gietijzer wilde, zou u aluminium kunnen kiezen om enkele van de voordelen te krijgen, maar gietijzer houdt de warmte beter vast.
Waar is warmte vasthouden van belang? Laten we zeggen dat u koud of kamertemperatuur voedsel in de pan wilt doen. Met een aluminium pan, moet u het misschien twee tot drie minuten opnieuw opwarmen, maar gietijzer hoeft niet opnieuw te worden opgewarmd.
Het andere voordeel van een pan die zijn warmte vasthoudt, komt van hoe u de brander kunt uitzetten en de pan het voedsel zal blijven koken. Dit zorgt ervoor dat je het eten gaart tot het punt waarop je het nodig hebt.
U kunt gietijzeren pannen op een lager warmtepeil koken, waardoor u energiekosten bespaart.
Anti-aanbakoppervlakken: Wie wint er?
Gietijzeren en aluminium pannen hebben allebei een antiaanbaklaag, maar ze bereiken die op verschillende manieren.
Bij gietijzer krijg je het anti-aanbak oppervlak door een methode die kruiden heet, en die ook roest op de pan voorkomt.
Aluminium pannen daarentegen gebruiken een synthetisch oppervlak dat niet gekruid hoeft te worden. Afhankelijk van de persoon kun je dit voordelig vinden, omdat je een aluminium pan minder hoeft te onderhouden.
Met een gietijzeren pan moet je uw pan kruiden een paar keer per jaar om ervoor te zorgen dat hij niet plakt en roest tegenhoudt.
Op aluminium moeten pannen geen schurende gereedschappen gebruiken, omdat ze het antiaanbakoppervlak kunnen bekrassen. Als dat gebeurt, zal het voedsel verbranden en veel gemakkelijker aan de pijn blijven plakken. U zult het moeilijker hebben om het te verwijderen. Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken, omdat de niet-klevende, giftige schillen in uw voedsel kunnen komen.
Gebruik op inductiebranders
Vanwege de niet-magnetische eigenschappen van aluminium kunt u het niet gebruiken op een inductiebrander, die magnetische krachten gebruikt om uw voedsel te koken.
Gietijzer daarentegen werkt goed op inductiebranders. Hoewel je gietijzer kunt gebruiken op inductiebranders, moet je voorzichtig zijn omdat het krassen kan maken op het glas. Beweeg het gietijzer alleen voorzichtig, zonder het te verschuiven.
Aluminium, glas en koper werken niet op inductiebranders, maar u kunt ze wel gebruiken als u een magnetische basis toevoegt.
Oxidatie: Welke doet het beter?
Aluminium neemt de gouden medaille mee naar huis als het om roest gaat. Je hoeft het niet te onderhouden om de roest weg te houden.
Gietijzer, aan de andere kant, als je het niet onderhoudt… roesten. Water doet zowel ijzer als staal roesten, wat betekent dat u gietijzeren en stalen pannen moet afdrogen nadat u ze hebt afgewassen.
Aan de ene kant, zelfs als een gietijzeren pan roest, kun je de roest eraf halen met staalwol.
Met alles gezegd, is roest gevaarlijk voor je gezondheid? Je moet geen roest eten, maar een beetje roest eten kan geen kwaad. We krijgen elke dag roest binnen via het water dat we drinken, dat uit roestige leidingen komt.
Toch, als je merkt roest op uw gietijzeren pannen, moet u deze onmiddellijk verwijderen. Kook geen eten met een roestige pan.
Wat duurt langer om op te warmen?
Afhankelijk van de vraag of je een snelle of een langzame zelfgekookte maaltijd wilt hebben, zouden sommigen dit als een nadeel van gietijzeren pannen kunnen zien. Met gietijzer wil je het meestal 10 minuten voorverwarmen, zodat het gelijkmatig door de hele pan warm wordt.
Niet iedereen wil zo lang wachten. Aluminium, in vergelijking, heeft slechts twee tot drie minuten nodig om voor te verwarmen.
Beiden verdelen de warmte goed, maar het aluminium warmt sneller op. Een deel van de reden voor het langzame proces van het verwarmen van gietijzer komt voort uit het feit dat gietijzer een dikkere dichtheid heeft dan aluminium.
Voor- en nadelen van aluminium pannen
Voordelen – Aluminium kookgerei | Nadelen – Aluminium Kookgerei |
---|---|
Kost minder dan gietijzer | Aluminium is een zacht metaal, niet zo sterk als gietijzer |
Een aluminium pan vervangen kost minder dan een eerste gietijzeren pan kopen | Mogelijke verbanden met Alzheimer |
Minder werk om te onderhouden | Gaat maar drie tot vijf jaar mee |
Gemakkelijk schoon te maken | Houdt warmte niet zo goed vast |
Goede warmtegeleider en goede warmteverdeling | Niet-klevende oppervlakken zijn niet zo veilig |
Lichtgewicht pan | Werkt niet met inductiebranders |
Roest niet |
Voor- en nadelen van gietijzeren pannen
Voordelen van gietijzeren pannen | Nadelen van gietijzeren pannen |
---|---|
Gaat 75 tot 100 jaar mee, mits goed verzorgd. | Vereist meer onderhoud |
Houdt warmte goed vast na voorverwarming | Kost meer |
Uitstekende pan voor langzaam gekookt voedsel | Zwaarder dan aluminium |
Werkt met inductiebranders | Meer vatbaar voor roest |
Gietijzer hoeft niet opnieuw verwarmd te worden | Duurt langer om op te warmen |
Non-stick oppervlak veiliger dan aluminium | |
Kost minder energie | |
Helpt u aan uw dagelijkse ijzerinname |
Laatste gedachten – aluminium vs gietijzer kookgerei
Dit artikel heeft niet als doel u te vertellen welke pan beter is.
In plaats daarvan proberen we enkele voor- en nadelen van elk te belichten, zodat u een betere beslissing kunt nemen.
Gietijzer heeft het voordeel van de geschiedenis aan zijn kant.
Aluminium pannen verschenen pas in 1907, toen Robert Victor Neher een methode uitvond om de aluminiumfolie te maken, wat leidde tot de uitvinding van aluminium pannen.
Gietijzer behoudt een sterke aanhang omdat het grote voordelen heeft die moeilijk te verslaan zijn.
Eenpanskoken Rocks
Aanbevolen lectuur