Zesty Tumeric linzenrijst is een snel en gemakkelijk veganistisch gerecht gemaakt van vullende linzen en rijst. Het gerecht is op smaak gebracht met kurkuma, kardemom, komijn en is verrijkt met limoen om het een frisse pittige citrusafwerking te geven.
Een van de beste eigenschappen van dit recept is dat het in één pot wordt bereid door de klassieke gietijzeren Dutch oven.
Bij het bereiden van eenpansgerechten is het geheim om alle ingrediënten in blokjes te snijden, te hakken en te meten voordat je zelfs je olie aan de kookpot toevoegt.

Deze maaltijdbereidingstijd is slechts 10 minuten en de kooktijd is 30 minuten. Dus in minder dan 1 uur kun je gaan zitten voor een gezonde maaltijd.
Heerlijk als het warm wordt geserveerd, als begeleiding bij een favoriet gerecht, of zelfs koud. Hierdoor is dit een uiterst veelzijdig gerecht.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.
Zesty Kurkuma Linzen rijst Recept
Inhoudsopgave
Dit is een snel en gemakkelijk veganistisch gerecht gemaakt van vullende linzen en rijst. Het gerecht is op smaak gebracht met kurkuma, kardemom, komijn en is verrijkt met limoen om het een frisse pittige citrusafwerking te geven.
Een van de beste eigenschappen van dit recept is dat het wordt bereid in eenpans een Nederlandse oven.
Let op de variatie in de kookinstructie voor droge linzen en blikken linzen.
Wat zijn de ingrediënten voor Zesty Kurkuma Linzenrijst
2 kopjes langkorrelige rijst
1/2 kopje erwten (ik gebruikte baby erwten)
1 kop rode linzen in blik, gewassen/goed doorlatend
4 1/2 kopjes water
1 tl kurkuma poeder
1 tl rood chilipoeder
1/4 theelepel komijnpoeder
Zout naar smaak
1/2 theelepel korianderpoeder
1 el mosterdolie
1 ui, in plakjes gesneden
2 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
1 kop cherrytomaatjes, gehalveerd
1 rode paprika, in plakjes gesneden
1 el limoensap

Hoe maak je zesty kurkuma linzenrijst
Hierna volgen deze aanwijzingen, serveer je elke keer een perfect gerecht.
* Ik heb linzen in blik gebruikt voor dit recept, dus spoel de linzen gewoon af en giet ze af. Je voegt ze toe om ze door te verwarmen als de kooktijd voorbij is.
* Als je droge linzen gebruikt, kook ze dan voordat je begint met het bereiden van dit gerecht. 5-7 minuten voor gespleten rode linzen en 15-20 minuten voor hele rode linzen.
Recept instructies voor ingeblikte linzen
In een gietijzeren dutch oven, verwarmd op laag tot middelhoog vuur.
Voeg de mosterdolie, knoflook, ui toe en kook 3 minuten op een kookplaat
Voeg de rijst, kurkuma, komijn, koriander, rode chilipoeder toe en kook 2 minuten
Giet het water erbij. Dek af en kook gedurende 15 minuten
Voeg de linzen in blik, limoensap, cherrytomaatjes, paprika, zout en erwten toe
Dek opnieuw af en kook 7 tot 8 minuten
* Dutch ovens krijgen heet! Om ervoor te zorgen dat uw gerecht niet plakt of verbrandt, houdt u het vuur laag tot gemiddeld en roert u tijdens het koken – indien nodig.
Om te dienen
Of het nu alleen jij bent of dat je een maaltijd voor anderen bereidt bij het serveren toevoegen
Serveer warm met rozemarijn strigs, gesneden of hele zwarte olijven, en citroen of limoen partjes bovenop
Droge linzen
Er zijn veel soorten gedroogde linzen – lees de kookinstructies voor uw linzen en pas uw kooktijd aan tijdens de afzonderlijke kooktijd voor linzen.
Hoe kook je witte rijst en linzen samen?
Het kan verwarrend zijn bij het samen koken van twee basisingrediënten zoals linzen en rijst.
De eenvoudigste manier is om linzen ongeveer 10 minuten te koken voordat je rijst toevoegt. Op dat moment moet je de pan weer aan de kook brengen en beide samen koken tot ze nog ongeveer 20 minuten gaar zijn.
Welke groenten gaan goed samen met linzen?
Weten welke groentecombinaties werken met linzen is een leercurve. Hier zijn enkele beproefde combinaties die nooit falen.
Champignons, rode biet, wortelen, bloemkool, dadels, kool, erwten, paprika’s.
Hoe kruid je rijst en linzen?
Linzen die ongeveer hetzelfde zijn als elk type vlees, moeten worden opgefleurd! Experimenteer met je favoriete kruiden en specerijen.
Probeer dan een combinatie van een aantal van deze: peterselie, zout, paprika, komijn, chilivlokken.
Een frisse smaak kan worden bereikt door koriander, citroen, limoen toe te voegen bij het serveren.
Waar breng je linzen mee op seizoen?
Naast het gebruik van linzen om veel gerechten zoals stoofschotels, stoofschotels, soepen en salades te vullen, kunt u ze zelf consumeren.
Wanneer de linzen al Dente zijn, probeer dan kruiden, olijfolie, het verse sap en / of schil van citroenen of limoenen, gewone of gearomatiseerde soorten azijn toe te voegen.
Welke kruiden kun je toevoegen aan rijst?
Rijst is een van de wonderen van de voedselwereld omdat het zal aannemen en worden versterkt door elke smaak die we eraan toevoegen. Probeer een aantal van de volgende dingen.
- Sojasaus
- Knoflook
- Saffraan
- All-spice of vijf-kruiden poeder
- Kardemom
- Nootmuskaat
- Kaneel – en warme melk – YUM
Ingrediënten
-
2 kopjes langkorrelige rijst
-
1/2 kopje erwten (ik gebruikte baby erwten)
-
1 kop rode linzen in blik, gewassen/goed doorlatend
-
4 1/2 kopjes water
-
1 tl kurkuma poeder
-
1 tl rood chilipoeder
-
1/4 theelepel komijnpoeder
-
Zout naar smaak
-
1/2 theelepel korianderpoeder
-
1 el mosterdolie
-
1 ui, in plakjes gesneden
-
2 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
-
1 kop cherrytomaatjes, gehalveerd
-
1 rode paprika, in plakjes gesneden
-
1 el limoensap
Aanwijzingen
- In een gietijzeren dutch oven, verwarmd op laag tot middelhoog vuur.
- Voeg de mosterdolie, knoflook, ui toe en kook 3 minuten op een kookplaat
- Voeg de rijst, kurkuma, komijn, koriander, rode chilipoeder toe en kook 2 minuten
- Giet het water erbij. Dek af en kook gedurende 15 minuten
- Voeg de linzen in blik, limoensap, cherrytomaatjes, paprika, zout en erwten toe
- Dek opnieuw af en kook 7 tot 8 minuten
Notities
Serveer warm met takjes rozemarijn, gesneden of hele zwarte olijven, en partjes citroen of limoen bovenop
Voedingswaarde-informatie:
Opbrengst: 4
Portiegrootte: 1
Aantal per portie:
Calorieën: 243
Voedingsdetails worden berekend op basis van de ingrediënten die in dit recept worden gebruikt. U moet de voedingswaarden berekenen op basis van ingrediënten waartoe u toegang hebt.
Veelgestelde vragen
Kook rijst in een Dutch Oven
Bekijk mijn recept hier en leer elke keer perfecte luchtige rijst koken in een Nederlandse oven. Je kunt ook gaan hier om te zien wat je moet weten over het koken van rijst in een rijstkoker.
Om af te sluiten – Zesty Kurkuma Linzenrijst Dutch Oven Style
Ik hou van de veelzijdigheid van dit gerecht het is een maaltijd op zichzelf, maar smaakt ook geweldig met vele andere gerechten.
Ik serveerde onlangs dit linzen- en rijstgerecht met een roergebakken gerecht gemaakt van pompoen, courgette en champignons, de smaken die zo op elkaar lijken dat de combinatie bedoeld was.
Zie dat recept hier.
Bij Ovenspot zet ik me in om u snelle en eenvoudige receptideeën te bieden, met behulp van verse ingrediënten, die “alles-in-één-pot” worden bereid.
Eenpans kookrotsen