Heb je je ooit afgevraagd wat gietijzeren kookgerei is? Misschien heb je de afgelopen jaren meer gehoord over dit soort kookgerei. Een deel hiervan zou zijn omdat statica eindelijk binnenkomt op de effecten van uw gezondheid bij het gebruik van producten die bedekt zijn met antiaanbakproducten zoals teflon.
Gekruid of geëmailleerd gietijzeren kookgerei is gegoten uit ijzer. IJzer is bestand tegen hoge temperaturen, is robuust en duurzaam. Kaal gekruid gietijzer kan worden gebruikt op kampvuren en in de keuken. Bij het gebruik van met glazuur beklede ijzeren kampvuren moeten worden vermeden. Beide leveren hetzelfde heerlijke eten – de warmtebron is het voorbehoud.

Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.
Gietijzer – Fabricage – Materialen – Kosten
Inhoudsopgave
Hoe wordt gietijzeren kookgerei gemaakt? Waar is gietijzer van gemaakt en waarom zijn gietijzeren stukken duur?
IJzeren wielen maak de kookgerei stukken door gesmolten ijzer en stalen blokken met elkaar te mengen. Het gesmolten mengsel wordt vervolgens in een zandvorm gegoten.
Deze vaardigheden zijn in de loop van honderden jaren verfijnd en vinden plaats in een fabriek. Bij het afkoelen laten ze het kookgerei los door de mal te breken.
Het kookgerei is gemaakt van ijzer en de fabrikant voegt chemicaliën toe aan het kookgereimengsel om het koolstofgehalte te verhogen om het perfecte ijzermengsel te produceren.
Lees hier meer over de materialen die worden gebruikt om gietijzeren kookgerei te maken.
Gietijzeren kookgerei werd de stabiele keukenapparatuur in huizen over de hele wereld. Sommige mensen vragen zich tot op de dag van vandaag af waarom gietijzeren producten duur.
De prijs van een kookgerei kan direct worden gecorreleerd met de kwaliteit van de producten die worden gebruikt om het ijzermengsel te maken. Evenals het productieproces zelf.
Fabrieken die massaal producten produceren met producten van mindere kwaliteit, zullen een inferieur goedkoper eindproduct opleveren.
Lees hier meer voor een uitgebreide uitleg waarom gietijzeren kookgerei duur kan zijn.
Terwijl fabrikanten zoals Le Creuset hoogwaardige materialen gebruiken en tot op de dag van vandaag elk stuk gietijzeren kookgerei met de hand afwerken voordat het wordt verpakt voor verzending.
Historische achtergrond van gietijzeren kookgerei
Na China, in de 16e eeuw, waren giettechnieken wijdverspreid in Europa. Abraham Darby, in 1707, patenteerde de methode van zandgieten, een techniek die vrij gelijkaardig is aan de gietijzertechniek die tegenwoordig wordt gebruikt.
Gietijzeren kookgerei kende een hausse in de 18e en 19e eeuw. In zijn boek schrijft Adam Smith: ‘The Wealth of Nations’, gietijzeren kookgerei was meer waard dan goud.
De 20e eeuw zag echter een afname van gietijzeren kookgerei toen aluminium populair werd bij de massa.
Cast Iron Cookware’s tijdige terugkeer
Onlangs heeft gietijzer een enorme comeback gemaakt in keukens van huizen en restaurants.
Niet alleen is gekruid gietijzeren kookgerei op grote schaal voor ons beschikbaar, we hebben nu prachtig geëmailleerd gietijzeren kookgerei binnen handbereik.
Alle voordelen van het gebruik van gietijzer om te koken voegen de veelzijdigheid toe aan het gebruik ervan in een keuken als decorstuk om alles uit één pot te koken en te serveren.
Het is eerlijk om te zeggen dat gietijzer zijn roestvrijstalen en aluminium tegenhangers een run voor hun geld geeft.
Gerelateerd gelezen gietijzeren kookgerei gemaakt in de VS
Waarom is gietijzeren kookgerei zo populair?
Lees verder om erachter te komen waarom mensen terugkeren naar gietijzeren kookgerei:
Ongeëvenaarde duurzaamheid
Gietijzeren kookgerei gaat, mits goed verzorgd, honderden jaren mee! Ja, dat kun je nog eens lezen.
De meeste mensen zullen willen investeren in kookgerei dat een leven lang meegaat in vergelijking met de moderne antiaanbakpannen en pannen, die je om de paar jaar moet vervangen.
Met de juiste zorg en hantering gaat gietijzeren kookgerei veel langer mee dan aluminium of antiaanbakkeur.
Rustieke charme van gietijzer
Gietijzeren kookgerei is tegenwoordig trending. Veel foodbloggers en restauranteigenaren nemen gietijzeren kookgerei op in hun mix omdat het eten er indrukwekkend uitziet wanneer het wordt geserveerd in gietijzeren kookgerei en de foto’s er prachtig uitzien.
Ben je ooit in een restaurant geweest waar het wachten staff een hete koekenpan of pan met daarin een zinderend gerecht tevoorschijn haalt?
Soms zijn er zelfs vlammen bij betrokken. Wat een statement! Praat over een oomph-factor terwijl je er een rustiek gevoel aan toevoegt.
Gietijzeren kookgerei – Tijdloze restauraties
Gietijzeren kookgerei beleeft een hausse in populariteit vanwege de duurzaamheid. Het is het enige kookgerei dat kan worden hersteld door het terug te strippen en kaal ongekruid ijzer te onthullen.
Dan heb je door het zorgvuldige proces van opnieuw kruiden weer een stuk natuurlijk antiaanbakgerei dat gloednieuw kan lijken voor het ongetrainde oog …
U kunt herstellen gietijzer potten en pannen en roei de roest uit met behulp van de volgende stappen:
- Gebruik een schraper om de roest te verwijderen – dit kan een tijdje duren – maar blijf erbij
- Was het met afwasmiddel, schuurspons en spoel het af
- Droog je gietijzer volledig af met een doek
- Plaats het op de range brander en verwarm het tot het volledig droog is
- Bedek de binnenkant, buitenkant, handvatten en deksels van je pannen met een dun laagje olie van uw keuze
- Bekleed je oven met aluminiumfolie of een grote schaal om het druipende vet op te vangen. Door het kookgerei met de voorkant naar beneden op het bovenste rooster van de oven te plaatsen, kan overtollige olie loskomen en het strijkijzer niet plakkerig achterlaten
- Verwarm op 350 graden, of meer, totdat het ijzer rookt – ongeveer een uur
- Verwijder de pot, pan, koekenpan, of Dutch oven uit de oven en laat afkoelen
- Herhaal indien nodig
Ta-dah het moet er zo goed als nieuw uitzien! Het is nu verzegeld, natuurlijk antiaanbaklaag en klaar voor gebruik.
Natuurlijk is dit proces echt meer betrokken dan de bovenstaande stappen als het ijzer in een trieste en roestige staat verkeert.
Bekijk hier mijn artikel om roest te verwijderen en dat gietijzer in de beste vorm van zijn leven te krijgen.
Zorg voor gietijzeren kookgerei
Wanneer u de doos van uw nieuwe gietijzeren kookgerei opent, zal het licht zijn voorgekruid door de fabrikant. Deze smaakmaker is eigenlijk alleen genoeg om het ijzer te beschermen tijdens opslag en verzending van het ijzer.
Voor het eerste gebruik van gekruide gietijzer kookgerei, ook al staat er precies op de doos dat het klaar is voor gebruik, ik zou het kookgerei op smaak brengen voordat ik het gebruik.
Je kunt hier een volledige tutorial zien die ik voor je heb voorbereid.
U moet dit proces volgen om voor uw gietijzer te zorgen:
- Reiniging uw gietijzer goed na elk gebruik is de sleutel tot goed onderhouden gietijzer.
- Wassen en met de hand wassen, zelfs als de fabrikant zegt dat het vaatwasmachinebestendig is, is altijd het beste.
- Drogen grondig en een regelmatig licht seizoen zal de noodzaak van een volledige restauratie zoals hierboven beschreven tenietdoen.
- Ten slotte opslag van gietijzer op de juiste manier beschermt ook de kruiden die je zo mooi hebt aangebracht. Het gietijzer moet droog zijn, vermijd het stapelen van stukken en ook het vrij houden van vocht is de sleutel.
Zie hier dit artikel dat uitgebreid uitlegt waarom en hoe we ons kostbare kookgerei moeten bewaren.
Kookgerei Veiligheid
De belangrijkste reden waarom gietijzeren kookgerei weer aan populariteit wint, is dat er veel gezondheidsproblemen zijn over aluminium en kookgerei met antiaanbaklaag. Wanneer je teflon-gecoate pannen met antiaanbaklaag lang verwarmt, stoten ze giftige dampen uit.
De fabrikanten gebruiken polytetrafluorethyleen (PTFE) om de antiaanbaklaag te maken, algemeen bekend als teflon.
Perfluoroctaanzuur of PFOA, een chemische stof die voorkomt in teflon, is gekoppeld aan onvruchtbaarheid, laag geboortegewicht, teelbalkanker, leverziekte, chronische nierziekte en schildklieraandoeningen.
Bovendien, als gevolg van constante slijtage, begint de tefloncoating los te komen en wordt gemengd met ons voedsel en eindigt in onze darmen, waardoor kanker ontstaat.
Wanneer voedsel wordt opgeslagen of gekookt in aluminium containers, lost een deel van het aluminium op en absorbeert het.
Het resulteert in chronische ontsteking van de darm, hyperaciditeit, indigestie, maagzweren, winderigheid, huidpigmentatie, roos en eczeem, om er maar een paar te noemen.
Daarnaast is aluminium kookgerei in 6 Europese landen verboden omdat groenten die erin worden gekookt hydroxidegif produceren. Het veroorzaakt colitis en maagzweren.
Het is verboden om aluminium kookgerei te verkopen in Brazilië, Hongarije, Zwitserland, Groot-Brittannië, België, Frankrijk en Duitsland.
Aan de andere kant is gietijzeren kookgerei uitzonderlijk veilig in gebruik. U kunt het verwarmen tot hoge temperaturen zonder het risico op bijwerkingen.
Soorten Gietijzeren kookgerei





Zie meer over de soorten gietijzeren kookgerei – hier
Laatste gedachten – Wat is gietijzeren kookgerei?
De Chinezen vonden gietijzeren kookgerei uit tijdens de Han-dynastie in 220 na Christus.
Tegenwoordig wint het echter aan populariteit onder koks omdat het veilig is om te gebruiken en geen giftige dampen zoals kookgerei met antiaanbaklaag uitstoot.
Gietijzeren kookgerei is uitzonderlijk duurzaam, heeft een rustieke charme en het eten dat erin wordt gekookt, smaakt aanzienlijk beter.
Gietijzeren kookgerei werd honderden jaren geleden gebruikt en zal de komende honderden jaren nog steeds worden gebruikt.
Dus, waarom wacht je? Spring op de kar en koop een gietijzeren koekenpan, pan of Braadpan Vandaag.
Cruise op deze site voor een aantal geweldige recepten met gietijzer, waaronder magische Nederlandse oven brood.
Eenpans kookrotsen
Bronnen; Wikipedia, Aluminium Kookgerei, Wiley