Door de verschillende soorten brood die gebakken kunnen worden is het soms niet te vermijden dat gebakken voedsel aan de binnenkant van een kookpot blijft plakken.
Een nat deeg zou hiervan het perfecte voorbeeld zijn.
Ik heb met vallen en opstaan een paar tips samengesteld die u kunt gebruiken om te voorkomen dat uw mooie Nederlandse ovenbrood aan de binnenkant van uw oven blijft plakken.

Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als je een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Hoe brood te verwijderen dat vastzit aan een Nederlandse oven
Inhoudsopgave
TIP – Denk eraan de binnenkant van uw geëmailleerde Nederlandse oven niet te beschadigen met keukengerei wanneer u dat brood probeert los te maken. Geschikt gereedschap is niet van metaal – probeer siliconen, plastic of hout.
Ten eerste, diep ademhalen en het brood en de Nederlandse oven volledig laten afkoelen. Met een beetje geluk kun je het brood er met een beetje draaien en keren nog net uit tillen – maar wel ongeschonden.
Je zou dit kunnen proberen – Bedek het brood opnieuw met het deksel en de stoom die nog in de oven zit kan helpen om het brood los te maken. Of in ieder geval helpen om het los te wrikken.
Een andere manier die het brood los kan maken is om een rooster over de bovenkant van de Nederlandse oven te plaatsen. Keer om en plaats terug in uw conventionele oven voor ongeveer tien minuten.
Overtollige stoom zal terug op het brood komen en helpen het brood los te maken. Als het niet helemaal loskomt moet je het met voorzichtig wrikken eruit kunnen helpen.
Als al het andere faalt, haal dan de boter en al het andere favoriete beleg tevoorschijn en schraap of graaf dat brood eruit en geniet…
Tip voor vochtige korst
Als de korst van het brood vochtig is door de langere tijd in de stoom, leg het dan een paar minuten op een rooster in uw nog warme conventionele oven en het droogt weer op.
3 Tips om te voorkomen dat brood aan uw Dutch Oven blijft kleven
1. Grootte van de Nederlandse Oven
Is uw Nederlandse oven groot genoeg voor het brood dat u gaat bakken?
Bij het bakken van brood in een Nederlandse oven is het essentieel dat het brood de zijkanten van de oven of de bovenkant (deksel) van de oven niet raakt.
Het deeg zal een laatste keer rijzen in de oven voordat de stoom en de luchtstroom in de Nederlandse oven de binnenkant van het brood garen.
Dan wordt de korst van het brood dichtgemaakt. Tenslotte wordt het brood afgewerkt met een knapperige buitenkorst.
Als u een fervent broodbakker bent zou ik de grootste Nederlandse oven gebruiken of kopen die u veilig aankunt.
Er zal genoeg ruimte zijn voor broden om te rijzen en te koken met veel stoom en luchtstroom zonder dat het brood aan de oven blijft plakken.
2. Bekleed, olie of bloem de Dutch Oven
Lijn
Bekleed de oven met perkamentpapier – gebruik met of zonder lichte olie.
Olie
Door olie over de binnenkant van uw Nederlandse oven te wrijven voorkomt u dat Nederlands ovenbrood blijft plakken.
Een beetje olie over de binnenkant van uw Nederlandse oven wrijven voorkomt ook dat andere baksels blijven plakken.
Meel
Door rijstmeel of griesmeel op de bodem van een Nederlandse oven te strooien kunt u problemen met plakken voorkomen.

3. Gebruik een dubbele Dutch Oven
Een dubbele Dutch oven is een oven zonder handvat of lus aan de bovenkant van het deksel van de Dutch oven. De handvatten zitten aan de zijkanten en komen samen met de Nederlandse ovenpot.
De afbeelding hierboven is het perfecte voorbeeld van een dubbele Dutch oven en het is de oven die ik zelf bezit.
Het deksel is plat en dieper dan een normale Nederlandse oven. Het kan worden gebruikt als koekenpan of worden omgekeerd en in het deksel kan voedsel worden gekookt terwijl in de pot eronder een maaltijd wordt bereid.
Het gebruik van dit type Nederlandse oven is ook veiliger omdat u niet in een hete Nederlandse oven reikt om uw deeg voor het bakken te plaatsen. Dan weer de handen naar binnen om een lading te verwijderen of los te maken terwijl het gietijzer nog heet is.
Het maakt ook het insnijden van het brood gemakkelijker door niet te reiken in een voorverwarmde oven.
Om brood te bakken in een dubbele Nederlandse oven plaatst u het deeg in het omgekeerde deksel en plaatst u de Nederlandse ovenpot eroverheen.
U kunt wanten gebruiken om de Nederlandse oven op en van de braadpan deksel.
U heeft nog voldoende ruimte nodig zodat het brood de zijkanten en de bodem van de omgekeerde pot niet raakt.
Als de dubbele Nederlandse oven die u gebruikt is gekruid en niet geëmailleerd het kan een beetje poreus zijn als het niet goed gekruid is.
Voor optimale bakresultaten zou ik deze stappen volgen.
- Wrijf of spuit lichtjes olie over de binnenkant van de oven en zijn deksel.
- Gebruik ook perkamentpapier om het deksel te bekleden.
BONUS TIP
Wanneer je brood in de rijpingsperiode zit nadat je het met bloem bestrooid hebt. Laat het deeg niet zweten omdat het dan geen buitenkorst gaat vormen.
Na het bloem- of bestuiven van uw brood zit het in een mand of op een houten plank en bedek het ten alle tijden van het “rijzen” met een ademende doek.
Uw lading zal dan een korst gaan vormen. Wanneer u het brood optilt om het in uw Nederlandse oven te plaatsen, mag het niet aan de plank kleven. Als dat niet het geval is ben je 50% van de weg naar het niet plakken van je brood aan de binnenkant van je Nederlandse oven.
Snel Nederlands Ovenbrood Recept
Ga naar hier om mijn favoriete Nederlandse ovenbrood recept te bekijken dat ik keer op keer maak en elke keer weer perfect wordt.
Beste Brood Nederlandse Oven
In dit artikelga ik uitgebreid in op de 7 beste Nederlandse ovens op de markt van vandaag voor het bakken van brood.
Tot slot – Kleeft uw Nederlandse ovenbrood? 3 tips om het te voorkomen
De volgende keer dat u Nederlands ovenbrood bakt, kunt u een of meer van de bovenstaande tips proberen om Nederlands ovenbrood te maken dat niet aan de binnenkant van uw Nederlandse oven plakt.
Onderschat ook niet het oude gezegde oefening baart kunst.
Perfectioneer je Nederlandse ovenbroodbakvaardigheden en je zult zeggen wie er brood vast krijgt aan de binnenkant van een Nederlandse oven? 🙂
F.A.Q’s
Kun je brood bakken in een Nederlandse oven zonder perkamentpapier?
Als u geen perkamentpapier heeft, wrijf of spuit dan olie op de binnenkant van de Nederlandse oven voordat u het deeg voorzichtig in de oven plaatst, zodat u uw “rijzing” niet verliest.
Laat het ontbreken van perkamentpapier u er niet van weerhouden brood te bakken in een Nederlandse oven.
Heb ik echt een Nederlandse oven nodig?
Nee, u hebt geen Nederlandse oven nodig u kunt brood bakken met veel verschillende methoden en kookpotten, waaronder elektrische opties.
Nederlandse ovens zijn bijzonder omdat ze het vermogen hebben om brood te maken zoals de ambachtslieden het maken. Dit komt omdat de stoom die ze binnenin kunnen opwekken een bakkersoven nabootst.
Wat kan ik gebruiken in plaats van een Nederlandse oven?
Er zijn veel apparaten en andere soorten kookgerei die u kunt gebruiken in plaats van een Nederlandse oven.
Een paar die onmiddellijk in gedachten komen is een snelkookpan en een slowcooker deze kunnen beide de belangrijkste functies van een Nederlandse oven vervangen.
Deze apparaten zullen vergelijkbare maaltijden bereiden met aanpassingen aan vloeistof, temperatuur en kooktijdvereisten.
Het enige wat ze niet zullen bereiken is de intense smaken en de verkleining die een gietijzeren Dutch oven elke keer zal leveren.
One-Pot Cooking Rocks