De fabrikanten van Nederlandse ovens hebben geleerd zich aan te passen aan de tijd, en houden het gietijzeren kookgerei relevant ondanks alle state-of-the-art producten die in de 21e eeuw zijn geproduceerd.
De meest verlossende kwaliteit van de Nederlandse oven is hoe dynamisch hij is. Er is heel weinig voedsel dat je niet kunt bereiden in een Nederlandse oven, maar de echte veer op zijn hoed is de capaciteit om voedsel te bewaren in een koelkast.
Kan een Nederlandse oven in de koelkast? Gietijzer kan in de koelkast, de Dutch oven kan ook in de vriezer. Gietijzer kan net zo goed tegen temperaturen van nul als tegen extreme hitte. Om gietijzer van warm naar koud en omgekeerd te gebruiken hoeft u het alleen maar op kamertemperatuur te laten komen voordat u van het ene naar het andere uiterste gaat.

Ja, een Dutch oven kan in de koelkast, maar ik zou eigenlijk nog verder willen gaan. Niet alleen kan een Dutch oven in een koelkast, maar het is eigenlijk de beste vorm van kookgerei voor deze functie op de markt.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Wat is een Dutch Oven en wat kan een Dutch Oven doen?
Inhoudsopgave
Een van de belangrijkste kenmerken van een Dutch Oven is het deksel. Alle Nederlandse ovendeksels zijn zwaar.
Zware deksels zorgen voor een strakke pasvorm op de Dutch oven, waardoor het zo belangrijke vocht niet ontsnapt tijdens het koken.
Het resultaat: alle voedingsstoffen en smaken van het voedsel blijven behouden.
Daarom zijn Nederlandse ovens het beste kookgerei op de markt voor langzaam koken, het is een kookpot het houdt de warmte beter vast dan wat dan ook.
Bovendien is de warmte in een Nederlandse oven wordt gelijkmatiger verdeeld dan wat dan ook, voornamelijk door het goed sluitende deksel.
Het nauwsluitende deksel op de Nederlandse oven komt ook goed van pas als je het gebruikt om voedsel in de koelkast te bewaren.
Door de uitstekende geleidende eigenschappen van de Dutch oven is hij ook in staat om opgeslagen voedsel echt koud te houden als je het in de koelkast zet. Dat is uiteindelijk het gewenste resultaat.
Als u iemand bent die graag pastagerechten en desserts bereidt met uw Nederlandse oven, dan heeft u hier de jackpot gewonnen.
Daarnaast is de Dutch oven het perfecte kookgerei om salades in de koelkast te bewaren.
Het duurt een stuk langer voor die items afgaan als ze bewaard worden in een koelkast met een Nederlandse ovendan met de meeste andere voedselopslag artikelen op de markt.
5 vitale tips
1. Dutch Oven verplaatsen naar koelkast
Extreme temperatuurschommelingen van welke aard dan ook hebben vaker wel dan niet een negatief effect. We zien het bewijs hiervan bij het menselijk lichaam en zijn immuunsysteem.
Elke Formule Een coureur zal je hetzelfde vertellen over het effect op banden op het circuit.
Vrijwel niets gaat graag van zeer warm naar zeer koud binnen enkele minuten of seconden.
Ook Nederlandse ovens lopen in dit opzicht gevaar. In de context van de Nederlandse oven, is de uitdrukking die vaak wordt gebruikt thermische schok. U zult uw Nederlandse oven willen beschermen tegen thermische schokken.
Voordat u uw Nederlandse oven in een koelkast zet, moet u ervoor zorgen dat hij voldoende is afgekoeld voordat u voedsel in de koelkast bewaart.
Evenzo, wanneer u een Nederlandse oven verplaatst van een koelkast naar een fornuis of oven, moeten soortgelijke voorzorgsmaatregelen worden genomen.
Elke extreme temperatuur schommelingen die uw Nederlandse oven ondervindt, zullen een nadelig effect hebben op de glazuurlaag binnen en buiten uw pan.
Niet alleen zal dat waarschijnlijk de kwaliteit van de Nederlandse oven zelf aantasten, maar het kan ook een nadelig effect hebben op het voedsel dat u hebt bereid of opgeslagen.
Bedorven of besmet voedsel zal ook een negatief effect hebben op uw gezondheid. Er zijn genoeg redenen om het zekere voor het onzekere te nemen.

2. Voorgestelde warmte voor het koken met een Dutch Oven
Wanneer u overweegt uw Nederlandse oven al dan niet in de koelkast te zetten, moet u eerst bepalen op welke warmte u uw voedsel gaat bereiden. Dit is een belangrijk detail dat veel te vaak voor lief wordt genomen bij het gebruik van een Nederlandse oven.
U moet niet vergeten dat alle Nederlandse ovens de warmte zeer goed vasthouden en ook voedsel kunnen koken op buitengewoon hoge temperaturen.
Daarom zullen de experts bijna altijd adviseren dat u met uw Nederlandse oven kookt op medium of laag vuur, vooral na het bewaren van voedsel in de koelkast.
U zult merken dat koken op gemiddelde en lage temperaturen waarschijnlijk sowieso de beste resultaten oplevert.
Maar verder bepaalt de hitte waarop u kookt hoe lang u moet wachten voordat u het veilig genoeg vindt om uw Nederlandse oven in de koelkast te zetten.
Dat zou ook uw leidraad moeten zijn wanneer u uw Dutch oven uit de koelkast haalt en van plan bent weer een warmtebron aan te zetten – of dat nu een fornuis of een gewone oven is.
Als u in de omgekeerde richting werkt, zou het verstandig zijn om op een heel laag vuur te koken en de Dutch oven heel langzaam te laten opwarmen.
Als u toch van plan bent om met uw Dutch oven op zeer hoog vuur te koken, adviseren de meeste fabrikanten om dat alleen te doen wanneer u water kookt of het verlagen van de consistentie bij het koken.
Buiten dat, moet elk idee dat u uw Nederlandse oven voorverwarmt worden vermeden.
Om extra problemen te voorkomen, moet u ook vermijden een lege Dutch oven op het fornuis te verwarmen voordat u gaat koken.
Dat zal bijdragen tot glazuurschade, die dan nog verergerd wordt door opslag in de koelkast.
Dit alles is weer om te voorkomen dat de emaille coating van de Dutch oven onnodig wordt beschadigd.
Gebarsten glazuur zal een nadelige invloed hebben op het voedsel dat u bereidt, omdat Nederlandse ovens gemaakt zijn met gietijzer.
Gebarsten glazuur kan een aanzienlijke hoeveelheid van dat ijzer in uw voedsel laten lekken tijdens het koken en dat kan uiteindelijk een negatieve invloed hebben op uw gezondheid.
Dit is misschien niet direct gerelateerd aan het in de koelkast zetten van uw Nederlandse oven, maar proberen te gebruiken houten keukengerei zo vaak als mogelijk zal helpen uw glazuurlaag te beschermen.
Nogmaals, schade aan het glazuur wordt alleen maar groter wanneer u uw Nederlandse oven ’s morgens van het fornuis naar de koelkast verplaatst, of van de koelkast terug naar het fornuis, na een nacht bewaren.
3. Marineren in uw Dutch Oven
Voedsel in de koelkast bewaren met uw Nederlandse oven betekent ook de capaciteit hebben om voedsel ’s nachts in uw Nederlandse oven te marineren.
Er is echter een belangrijk nadeel, namelijk de esthetiek van de Dutch Oven.
Elke marinade of soep die je in je Dutch Oven laat staan voordat je hem in de koelkast zet, zal meer dan waarschijnlijk vlekken maken.
Het verwijderen van de vlek kan voor sommigen een enorme onderneming blijken te zijn – afhankelijk van welk voedsel je in die Dutch oven hebt bewaard en hoe lang.
Het gemarineerde voedsel zelf zal het emaille in uw Dutch oven niet beschadigen, maar als u iemand bent die geeft om hoe het eruit ziet, is marineren iets wat u misschien wilt heroverwegen.
De enige angst die sommige mensen hebben is de zure ingrediënten die bij het marineren van voedsel horen. Iets als wijn komt onmiddellijk in je op.
Wel, u kunt er zeker van zijn dat dit geen schade zal toebrengen aan de Nederlandse oven… glazuurlaag ook niet, als het glazuur nog niet is afgeschilferd.

4. Rauw voedsel bewaren in je Dutch Oven
De meeste Nederlandse ovenfabrikanten zullen u ook vertellen dat het bewaren van rauw of gekookt voedsel perfect aanvaardbaar is voor uw Nederlandse oven.
5. Kan ik mijn Dutch Oven invriezen?
Er zijn er onder jullie die ook niet alleen voedsel in de koelkast willen bewaren.
Ofwel omdat u voedsel voor lange tijd wilt bewaren, ofwel omdat u wat geavanceerde voedselbereiding wilt doen, zal de noodzaak om voedsel in de diepvriezer op te slaan waarschijnlijk ook op een bepaald moment ontstaan.
Welnu, u kunt er ook op vertrouwen dat er ook onder deze omstandigheden geen schade aan uw Nederlandse oven zal ontstaan.
Voordelen van het gebruik van een Nederlandse oven in een koelkast
Zijn er voordelen om voedsel in een Nederlandse oven langere tijd in de koelkast of vriezer te laten staan?
Absoluut, we weten allemaal hoe heerlijk bepaalde gerechten, zoals Lasagne, die altijd beter smaken als ze eenmaal gekookt, afgekoeld en dan opnieuw opgewarmd zijn.
Dus in combinatie met het voordeel van het marineren van gerechten, het vooraf bereiden, of het bewaren van reeds gekookte gerechten – zijn deze kookpotten echt geweldige allrounders.
Veelgestelde vragen
Kan Le Creuset in de koelkast?
Le Creuset is een merk van een Nederlandse oven en als u de hierboven beschreven “5 watch-outs” in acht neemt, dan kunt u ja… Le Creuset in de koelkast.
Kan Le Creuset van de koelkast naar het fornuis?
Ja, Le Creuset kan van de koelkast naar het fornuis, mits de oven en de ingrediënten voldoende zijn afgekoeld om een “thermische schok” te voorkomen.
Kan een gietijzeren oven in de koelkast?
Ja, u kunt een gietijzeren bakoven in de koelkast zetten.
Final Thoughts – Kan een Dutch Oven in de koelkast?
Alle problemen die onder deze omstandigheden kunnen ontstaan – of ooit ontstaan – worden normaal gesproken geassocieerd met een niet goed doorbakken of verwaarloosde Nederlandse oven.
Ze worden zelden, hoewel we geneigd zijn te zeggen nooit, in verband gebracht met geëmailleerde of dubbel gecoate Nederlandse ovens. Er is geen uitloging van gietijzer in het voedsel, er is geen vernietiging van het email op de Dutch oven zelf.
Een andere angst die mensen kunnen hebben is dat er vocht in het gietijzer sijpelt. Nogmaals, met de emaillaag is het onwaarschijnlijk dat dit ooit zal gebeuren. Bijgevolg zal er ook geen roest op uw Nederlandse oven komen.
Als we over deze vraag nadenken, is het belangrijk ons te herinneren waarom we voedsel in de koelkast zetten. Het koelen van voedsel helpt de groei van bacteriën in dat voedsel af te remmen.
Dat wil zeggen, het op het aanrecht laten staan – onder welke omstandigheden dan ook – is uiteindelijk contraproductief.
Alles is beter dan voedsel op het aanrecht laten staan – inclusief het bewaren van voedsel in de koelkast of vriezer met een Nederlandse oven.
One-Pot Cooking Rocks