Inductie vs Elektrische kookplaat: Sneller dan gas?


Inductie vs elektrische kookplaat is de hamvraag wanneer u op zoek bent naar een nieuwe gladde kookplaat. Ze zien er hetzelfde uit, met hun vlakke glas-keramische oppervlak, maar de ervaring van het koken erop is enorm verschillend. En je zult snel merken dat er een groot verschil is in hoeveel ze kosten.

Ik ben de oprichter van Designer Appliances, een vooraanstaande apparatuur winkel in New Jersey, en Ik heb meer dan 15 jaar ervaring. Ik heb deze kookplaten (en hun voorgangers) getest en ontelbare uren training gevolgd. Het belangrijkste is dat ik real-life feedback van onze klanten in real-time heb gehoord.

In deze gids beantwoord ik al uw vragen over inductie versus elektrische kookplaten en ga ik in op de redenen waarom ik denk dat inductiekookplaten en inductie fornuizen een boost in populariteit verdienen. En heb ik al gezegd dat inductie de allersnelste manier is om pastawater te koken? Laten we er in duiken.

De waarheid over inductiekoken. Onze exclusieve video review.


Voordelen: Redenen om een Inductiekookplaat te kopen

 • Inductie geeft u onmiddellijke temperatuurregeling net als gas. Hoewel inductie elektriciteit gebruikt, moet u het niet verwarren met traag reagerende elektrische kookplaten of elektrische smoothtop kookplaten.
 • Het is gemakkelijk schoon te maken, gewoon snel afvegen met een natte doek. Geen zware roosters om mee om te gaan zoals op een gaskookplaat.
 • Zij zijn de veiligste kookplaat optie. Alleen de pan wordt heet. Geen gas lekken.
 • Het meest efficiënt. Een inductie kookplaat kookt water sneller dan elektrisch of gas. Meer dan 50% van de door gas opgewekte warmte wordt verspild en ontsnapt rond de pan. Inductie is tot 90% efficiënt, wat ook een snellere opwarm- en kooktijd betekent.


Nadelen: Redenen om een Inductiekookplaat te vermijden

 • De meeste gietijzeren en roestvrijstalen potten en pannen werken met inductie, maar als u aluminium of cooper moet je misschien nieuw kookgerei kopen. Als een magneet blijft plakken, ben je klaar om te gaan.
 • Hoewel de prijs is gedaald, is inductie meestal de duurder optie.
 • Het volledig zwarte glas heeft een slanke moderne uitstraling en past misschien niet bij een boerderij of meer traditionele inrichting.
 • De grootste inductiekookplaat is 36″. Als u op zoek was naar een 48″ of groter fornuis met inductie, dan heeft u pech.
 • Het oppervlak kan gevoelig zijn voor krassen, vooral bij zwaar gietijzer. Deze siliconen pads
  werken geweldig om dat te voorkomen.


water kooksnelheden voor gas, elektrisch, en inductie
Inductie is, zonder twijfel, de snelste manier om water te koken. (Foto: Frigidaire)

Voordelen: Redenen om een elektrische kookplaat te kopen

 • Elektrische kookplaten zijn betaalbaar. De technologie bestaat al een tijdje.
 • Het is makkelijk schoon te maken. U kunt het glazen oppervlak schoonvegen met een spons.


Nadelen: Redenen om een elektrische kookplaat te vermijden

 • Elektrische kookplaten zijn langzaam op te warmen en zijn niet bekend als snel reagerend als het aankomt op het veranderen van de temperatuur. Als u eerder een inductie- of gaskookplaat hebt gebruikt, zult u het moeilijk hebben om u aan te passen aan elektrisch.
 • De meeste mensen verwarren het glazen oppervlak met een inductiekookplaat. Inductie kookplaten zijn een grote verbetering ten opzichte van elektrische kookplaten.
 • Het glazen oppervlak kan krassen veroorzaken. Probeer zwaar kookgerei te vermijden.
 • Schoonmaken is moeilijk als er voedsel aanbrandt. Het oppervlak blijft heet, zelfs nadat je de branders hebt uitgezet. Zorg ervoor dat u etensresten meteen wegveegt.

GE Profile Inductiekookplaat
Het GE Profile inductiekooktoestel wordt geleverd met het Hestan Cue geleid kooksysteem. (Foto: GE)

Goed om te weten: Ook al duurt het even voordat water begint op te warmen, uiteindelijk kookt water sneller op een elektrisch fornuis dan op een gasfornuis. Maar geen van beide werkt zo snel als een inductiekookplaat. Dat is een belangrijke reden waarom veel thuiskoks willen omschakelen. Het is ook de reden waarom je in veel restaurantkeukens inductiebranders ziet.

Wat hebben chefs liever en waarom?

Chef-koks houden van dezelfde dingen als u van inductiekoken. In een professionele keuken telt elke seconde, dus waarderen ze de snelheid waarmee dingen koken. En nog meer, ze zijn enthousiast over de de absolute controle over de warmte-instelling die ze krijgen van een inductiebrander. Wanneer ze delicate sauzen zoals Hollandaise opkloppen of chocolade smelten, kunnen ze er zeker van zijn dat de warmte op een temperatuur blijft die voorkomt dat de saus stremt of dat de chocolade vastloopt.

En zoals we allemaal weten, restaurant keukens zijn heet! Het feit dat inductiekookplaten geen extra warmte afgeven zoals een gas- of elektrisch fornuis dat doet, is nog iets waar de profs van houden. Als u in een appartement woont of een kleinere keuken hebt (of als u gewoon de neiging hebt warm te lopen), zult u dit net zozeer waarderen.

Bosch NIT8069UC inductiekookplaat met afzuigkap
De Bosch NIT8069UC inductiekookplaat, hier afgebeeld met een Bosch afzuigkap met neerwaartse trek. (Foto: Bosch)

7 Inductie vs Elektrische Vragen, Beantwoord

1) Wat is het verschil tussen een inductie- en een elektrische kookplaat?

De meeste elektrische kookplaten hebben nu een glad glas-keramisch oppervlak met elementen onder het oppervlak. Deze zogenaamde stralingselementen warmen op en stralen warmte door de kookzone naar het kookgerei, dat op zijn beurt uw voedsel verwarmt. Als u een pan voorverwarmt voordat u een biefstuk braadt of iets met een korte kooktijd bereidt, zoals een omelet, duurt het een paar minuten voordat de pan heet genoeg is om uw voedsel toe te voegen.

Inductiekookplaten hebben dezelfde gladde bovenkant als elektrische kookplaten, maar daaronder zitten opgerolde koperdraden. Wanneer een elektrische stroom door deze metalen spoelen gaat, ontstaat er een magnetische stroom, die potten en pannen rechtstreeks verwarmt, zonder het oppervlak van de kookplaat te verhitten. Door deze directe warmteoverdracht warmen inductiekookplaten potten en pannen veel sneller op dan gas- of elektrische kookplaten. Dat betekent dat u niet enkele minuten hoeft te wachten tot een pan heet is voor u uw karbonades braadt of uw boter begint te smelten. Zelfs een grote pan water voor spaghetti kan in minder dan 15 minuten aan de kook komen.

Omdat inductie-elementen onmiddellijk reageren als je ze aan en uit zet, zijn inductiekookplaten veel reactiever dan elektrische kookplaten. Op een inductiekookplaat hebt u ultieme controle over het warmteniveau. Zodra uw soep kookt, kunt u de warmte-instelling verlagen en de soep laten sudderen voordat deze overkookt of gaat spetteren.

Inductie-elementen geven ook een zeer nauwkeurige temperatuurregeling. Kies een instelling en de warmte blijft constant. Als u marinarasaus of braadstuk kookt, blijft de warmte constant sudderen, zodat u niet voortdurend hoeft te roeren en/of de warmte hoger of lager hoeft te zetten. Wanneer u chocolade en boter smelt voor brownies, blijft de warmte zo laag dat de chocolade niet korrelig wordt en de boter niet bruin wordt.

Een inductiekookplaat heeft ook een veiligheidsvoordeel ten opzichte van een elektrische kookplaat. Als een inductie-element per ongeluk wordt aangezet, zal het niet warm worden tenzij er een pan op staat, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over accidentele brandwonden. En zelfs als hij in werking is, blijft een inductiekookplaat koeler dan een elektrische. Het oppervlak van de kookplaat wordt niet heet, hoewel het wel warmte kan absorberen door contact met een hete pan.

hoe werkt inductie

Onnodig te zeggen, inductie als warmtebron ook veiliger is dan de open vlam van een gaskookplaat. Ook is er geen kans op onbedoelde gas- of koolmonoxidelekken.

Inductiekookplaten verbruiken ongeveer vijf tot tien procent minder energie dan elektrische kookplaten en zijn drie keer efficiënter dan hun tegenhangers op gas. Dat komt omdat de warmte direct op het kookgerei wordt overgebracht en niet in de lucht verloren gaat. Het kost u minder om zowel de kookplaat als uw verwarmingssysteem te laten werken. Hoewel de besparingen voor uw huishouden laag kunnen zijn, hoe populairder inductiekookplaten worden, hoe groter de energiebesparingen op nationaal niveau, wat uiteindelijk beter is voor het milieu.

Frigidaire GCRI3058AF inductie fornuis
Het Frigidaire GCRI3058AF inductie fornuis kan in anderhalve minuut water koken voor pasta. (Foto: Frigidaire)

2) Zullen mijn potten en pannen werken op mijn inductiekookplaat?

Dat hangt ervan af. Om met inductie te kunnen werken, moet kookgerei magnetische eigenschappen hebben. Als een magneet aan de bodem van je pan blijft kleven, werkt het op een inductiekookplaat. Dat geldt voor de meeste soorten roestvrij staal, gietijzer, en geëmailleerd gietijzer.

Een andere opmerking: magnetische potten en pannen warmen wel op, maar verdelen de warmte niet gelijkmatig, tenzij ze voorzien zijn van een perfect vlakke bodem. Zet uw kookgerei ondersteboven en leg een liniaal over de bodem. Als de rand de pan over het gehele oppervlak gelijkmatig raakt, zal hij gelijkmatig opwarmen. Pannen met een platte schijf op de bodem verdienen de voorkeur.

Is inductie koel om aan te raken?

3) Welke potten en pannen zullen werken op mijn elektrische glazen kookplaat?

Hoewel een kookpot niet magnetisch hoeft te zijn om op een elektrische kookplaat te werken, moet hij wel een mooie vlakke bodem hebben die goed contact maakt met het glas-keramische oppervlak om goede resultaten te geven. Als dat niet het geval is, moet u waakzaam zijn bij het roeren of herschikken van voedsel om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig verwarmt of bruint.

Bosch NIT8069UC inductiekookplaat
Roestvrijstalen pas met een vlakke bodem, zoals de afgebeelde, werken het beste op inductiekookplaten zoals deze Bosch NIT8069UC. (Foto: Bosch)

4) Hoe maak je een inductie- of elektrische kookplaat schoon?

Voor het grootste deel kunnen hun gladde glazen oppervlakken worden schoongeveegd – gemakkelijk! Er zijn geen roosters, spoelen of branderpannen om te verwijderen, te weken, en weer terug te plaatsen.

Op een elektrische kookplaat wordt het glas-keramische oppervlak echter heet, zodat spetters of kookoverschotten op de kookplaat kunnen verbranden. Dat is veel minder waarschijnlijk op een inductiebrander, die de warmte niet op dezelfde manier vasthoudt. Hoewel het gebied direct onder een pan op een inductiekookplaat heet kan worden van contact met een pan, zal het niet zo’n hoge temperatuur bereiken als het oppervlak van een elektrische kookplaat.

Veeg op beide oppervlakken gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk weg met een natte spons of een papieren handdoek. Gebruik geen glasreinigers zoals Windex, die strepen kunnen achterlaten, of schurende reinigingsmiddelen of schuursponsjes die krassen kunnen veroorzaken.

Als u spatten op een elektrische kookplaat laat liggen, kunnen ze op het oppervlak gaan vastkoken en moeilijker te verwijderen zijn of zelfs aan het glas hechten. Om ingebrande resten te verwijderen, gebruikt u een scheermesje of een glasschraper die voor dit doel is gemaakt, waarbij u het mesje in een hoek van 45 graden houdt. De Scotch-Brite Glass Cooktop Cleaning Wand is een ander handig hulpmiddel voor hardnekkige vlekken.

Om het glazen kookplaatoppervlak te polijsten en van vlekken te ontdoen, gebruikt u een kleine hoeveelheid van een glas-keramiekreiniger van EZ Brite, Weiman, Carbona, of Affresh en een zachte, schone doek.


5) Gebruiken inductiekookplaten straling?

Inductiekookplaten produceren niet-ioniserende of laagfrequente elektromagnetische straling. Er is geen verband tussen dit type straling en gezondheidsproblemen.


6) Zijn inductiekookplaten lawaaierig?

Sommige mensen vinden dat inductiebranders klikken, zoemen of brommen. De geluiden kunnen worden veroorzaakt door de koelventilator of door lichtgewicht of kromgetrokken kookgerei dat de brander niet volledig bedekt. Het komt minder vaak voor bij zware pannen van hoge kwaliteit die even groot zijn als de brander. Hoewel het geluid aanvankelijk verontrustend kan zijn, is het volkomen normaal en niet luid genoeg om een gesprek te verstoren.


7) Is er een verschil in de duurzaamheid van de glaskeramische oppervlakken op elektrische en inductiekookplaten?

De kookoppervlakken op elektrische en inductie fornuizen en kookplaten zijn gemaakt van hetzelfde glaskeramische materiaal. Het is bestand tegen temperatuurschommelingen en is zeer goed bestand tegen krassen en barsten. Het is echter niet volledig kras- of breukvast. Om krassen te voorkomen, moet u voorzichtig zijn met kookgerei zoals gietijzeren koekenpannen met een ruwe bodem die het glas kunnen beschadigen en moet u er vooral op letten dat u geen kookgerei over het oppervlak sleept. Als u een zware pan op de kookplaat laat vallen, is het mogelijk dat deze versplintert. Gelukkig is dat vrij zeldzaam.

Onze ervaring is dat elektrische en inductiekookplaten met roestvrijstalen randen het na verloop van tijd beter doen dan die met glaskeramische randen. Als u zich zorgen maakt over mogelijke breuk, zoek dan naar een model met stevige randen.

Thermador CIT30XWBB kookplaat met en zonder roestvrij stalen afwerking
Veel kookplaten, zoals de hier getoonde Thermador CIT30XWBB, kunnen met of zonder beschermende roestvrijstalen afwerking worden geleverd.

Onze Top Inductiekookplaten en Fornuizen

Cafe CES700P2MS1

GE Profiel PHS930YPFS

Onze nummer één keuze in een inductiekookplaat is de zeer betrouwbare GE Profile PHS930YPFS, die vier kookelementen heeft plus één om voedsel warm te houden of boter te smelten. Het is een inschuifmodel, maar het heeft afgewerkte zijkanten; u kunt het aan één of beide kanten open laten, wat u meer flexibiliteit geeft bij het plannen van de plaats waar u uw fornuis in uw keuken installeert. Het heeft ook de Hestan Cue geleid kooksysteem, dat werkt met Hestan kookgerei om de temperatuur van je pan perfect af te stemmen op je recept. U zult nooit meer iets laten aanbranden – het is echt heel cool.

Frigidaire GCRI3058AF

Als je een kleiner budget hebt, raden we de zeer redelijk geprijsde Frigidaire GCRI3058AF aan, die is uitgerust met een mooie grote oven.

Voor een prachtig top-of-the-line product kun je niet om de Miele HR16222i heen. Hij heeft veel unieke functies, waaronder de mogelijkheid om elk van de elementen meer vermogen te geven, een geleid kooksysteem genaamd MasterChef met voorgeprogrammeerde recepten, en een draadloze temperatuurvoeler.

Wij denken dat over het algemeen de beste inductiekookplaat de Bosch NIT8060UC 800-serie is. Alle vier de elementen hebben een hoog vermogen, maar kunnen ook op zeer lage warmte worden gebruikt en elk element heeft 17 warmtestanden.

Als u op zoek bent naar de technologisch meest geavanceerde inductiekookplaat die u kunt kopen en geld is geen bezwaar, dan zult u dol zijn op de Thermador CIT30YWBB. In plaats van kookzones of branders te hebben, detecteert hij automatisch een pan waar u hem plaatst. U kunt het volledige oppervlak gebruiken om te koken met vijf potten en pannen van elk formaat tegelijkertijd in elke positie.

Thermador Freedom Inductiekookplaat – Geheimen ontsloten


Onze Top Elektrische Kookplaten en Fornuizen

Onze nummer één aanbeveling is de Café CES700P2MS1 elektrische kookplaat. Om te beginnen geeft dit fornuis je keuken een professionele look voor een stuk minder dan veel topmerken. Het beschikt over een powerboil-element en kan worden aangesloten op Wi-Fi, zodat je het op afstand kunt programmeren.

Als uw belangrijkste overweging de prijs is, overweeg dan de GE JB735SPSS. We vinden het geweldig dat de oven een airfry instelling heeft, zodat u geen aanrecht-rommel airfryer hoeft te kopen.

Als u op zoek bent naar een kookplaat in plaats van een fornuis, is onze top keuze in een 30-inch formaat de slanke GE JP5030SJSS. Het heeft een hoog vermogen element voor snel koken en het dichtschroeien van steaks, evenals een brugbrander die twee elementen verbindt tot een lange; het is geweldig voor wanneer u een grillplaat of een vis pocheer wilt gebruiken.

De Bosch Benchmark NETP668SUC is onze aanbeveling als je een 36-inch kookplaat met vijf branders wilt. Hij beschikt over een unieke countdown timer, waarmee je een timer kunt instellen voor individuele verwarmingselementen. Je hoeft je geen zorgen te maken over aangebrande rijst of draderig stoofvlees.


Conclusie

Handen naar beneden, inductie fornuizen en inductiekookplaten een betere keuze zijn dan elektrische kookplaten in elke categorie behalve de prijs. En de prijzen van inductiekooktoestellen zijn zo gedaald dat u er nu een kunt kopen voor rond de $1.000.

Als je op inductie kookt, zul je merken dat potten en pannen sneller warm worden en dat je spaghetti-water sneller kookt, zelfs vergeleken met koken op gas. Plus, je hebt nauwkeurige controle over wat u ook aan het koken bent, zodat uw kip nooit te gaar wordtje tomatensaus niet verschroeit, en je pudding niet stremt. Bovendien, is het schoonmaken makkelijker en je bent minder kans dat je jezelf verbrandt door per ongeluk de hete kookplaat aan te raken.

Omdat inductiekookplaten energiezuiniger zijn dan elektrische of gaskookplaten, bespaart u ook een beetje op uw energierekening. Als u het geld kunt vinden in uw budget voor een inductiekookplaat of fornuis, denk ik dat het de kosten zeker waard is.