Gietijzer is een geweldig materiaal om te koken omdat het gelijkmatig opwarmt en warmte goed vasthoudt. Maar zoals met elk metaal, kan na verloop van tijd de coating of smaakmaker slijten en zal uw voedsel aan de pan blijven kleven. Er zijn ook andere tekenen dat uw gietijzer aan vervanging toe is.
U moet overwegen om gietijzeren kookgerei weg te gooien als het is gebarsten, kromgetrokken, gaten op het oppervlak heeft of het roeststadium is gepasseerd en corroderend is. Helaas kan versleten gietijzer worden toegeschreven aan onjuiste blootstelling aan hitte, gebrek aan zorg en onderhoud, ook de leeftijd ervan.

Wat kan gietijzeren kookgerei beschadigen?
Inhoudsopgave
Hitte
Gietijzer is duurzaam, maar het kan leiden tot defecten als u te snel oververhit raakt zonder ingrediënten toe te voegen.
Het ijzer warmt heel snel op, dus als je van plan bent om met een gietijzeren pan te koken, zorg er dan voor dat je op gemiddelde temperatuur begint in plaats van hoog, want dat kan leiden tot metaalvervorming of zelfs scheurproblemen.
Thermische schok is echt – stel je voor dat een ijskoud glas in heet afwaswater wordt gedompeld – zal het barsten – waarschijnlijk. Hetzelfde kan gebeuren met gietijzer, ongeacht zijn harde reputatie.
Verzorging en onderhoud
Langdurig koken kan leiden tot defecten, zoals vervelende vlekken van voedsel en roestplekken, wanneer het wordt toegevoegd met verkeerd gebruik. Meestal gebeurt dit wanneer de gietijzeren pan op zeer hoog vuur wordt gebruikt en een aangetast natuurlijk gekruid oppervlak heeft.
Gekruide oppervlakken kunnen worden beschadigd door zuur voedsel, onjuist gebruik van koken gereedschap evenals onjuiste reiniging, kruiden en opslag.
Leeftijd van gietijzer
Helaas kan de leeftijd van uw gietijzeren kookgerei de reden zijn waarom u het moet vervangen. Dit kan komen door de kwaliteit van het originele materiaal, onder de norm. Als je dat combineert met gebrek aan zorg en onderhoud, heeft je arme stuk gietijzer geen kans gemaakt om voor onbepaalde tijd mee te gaan.
Wanneer moet je je gietijzeren pan weggooien
Dus hoe weet je wanneer het zover is? Meestal verschijnen er eerst krassen op het oppervlak van de pan; er kunnen echter meer drastische tekenen zoals chips en scheuren verschijnen. Hierna zult u roest en corrosie opmerken.
Factoren zoals hoe vaak je het gebruikt, hoe lang je het hebt gehad, wat voor soort voedsel je erin kookt (zuurrijk voedsel zal meer corrosie veroorzaken), evenals of voedsel al dan niet aan de oppervlakte blijft plakken. Ook als uw pan stof heeft zitten verzamelen of als er zichtbare krassen op het oppervlak zijn, is de kans groot dat uw gietijzer een grote restauratie of vervanging nodig heeft.
Koken in een gietijzeren pan kan gevaarlijk zijn als het niet goed wordt onderhouden. Om te voorkomen dat uw voedsel besmet raakt, moet u weten wanneer u de pan moet weggooien en een nieuwe moet krijgen.
Wanneer u voedsel kookt in beschadigd gietijzer, zal het ijzer zich in uw voedsel mengen, waardoor het schadelijk voor u wordt. Uw gezondheid en veiligheid moeten altijd uw eerste prioriteit zijn, dus als uw gietijzer niet in staat is om te presteren volgens de hoogste standaard, is het tijd om het te vervangen.
Laten we eens nader bekijken waarom je een gietijzeren pan moet weggooien.
1. Wanneer gietijzer wordt gechipt
Koken met gietijzer kan zowel leuk als gevaarlijk zijn. Het langdurig koken van voedsel op hoog vuur zal ervoor zorgen dat het voedsel verbrandt, en schrapen om vastzittende deeltjes te verwijderen kan resulteren in het chippen van de pan. Als dit gedurende een lange periode wordt herhaald, kan dit uw pan zelfs onherstelbaar beschadigen. Ongewenste ijzersporen in voedsel kunnen ernstige gevaren voor uw gezondheid veroorzaken als u voortdurend een beschadigde pan gebruikt. Gooi dus je beschadigde gietijzer weg zodat je niet ziek wordt.
2. Wanneer gietijzer gaten heeft
Gietijzeren pannen zijn levenslange pannen en ze raken over het algemeen niet beschadigd met de leeftijd. In zeldzame gevallen kunnen zich echter gaten in het strijkijzer vormen als gevolg van harde wastechnieken of door langdurig gebruik na vele jaren van onjuiste verzorging en onjuist gebruik, zoals het gebruik van metalen gebruiksvoorwerpen met hen onder andere, wat kan leiden tot een gat op de bodem van uw gietijzeren pan!
Als je gaten in je gietijzer hebt, zou geen enkele hoeveelheid proberen om het te repareren gunstig of gezond zijn. Je zult eindigen met chips en ijzeruitloging in elk voedsel dat je bereidt.
FOOI– draai dit stuk ijzer rond je huis als pronkstuk of decoratie in de keuken, tuin of schuur. Wat dacht je ervan om er een plant in te zetten of te vullen met geurkaarsvet voor je achterterras. Je hebt dan een praatstuk en verhalen die kunnen worden gedeeld over je geliefde stuk gietijzeren kookgerei …
3. Wanneer gietijzeren pan barst
Gebarsten gietijzer is ongezond gietijzer en is niet veilig in gebruik. Scheuren in gietijzeren kookgerei van welke aard dan ook kunnen leiden tot de verspreiding van bacteriën in uw voedsel, waardoor u ziek kunt worden. De scheuren zullen uiteindelijk ook leiden tot ijzerschilfers in je gerechten. Het is dus tijd voor een nieuwe wanneer je pan tekenen van dit soort slijtage begint te vertonen.
4. Wanneer Gietijzer ongelijk zit
Is het je ooit opgevallen dat hoe meer je je gietijzeren pot, pan, koekenpan of Dutch oven gebruikt, hoe meer het kromtrekt en wiebelig wordt?
Het is een veel voorkomende misvatting dat dit te wijten is aan onjuiste zorg. In werkelijkheid, wanneer we onze pannen vaak genoeg gebruiken, zullen ze kromtrekken of wiebelig worden vanwege warmte-uitzetting.
Gietijzeren kookgerei wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de duurzaamheid en het vermogen om hoge temperaturen te weerstaan zonder kromgetrokken of gebarsten te raken.
Als uw pot of pan wiebelig genoeg is dat het onveilig is om op uw warmtebron te gebruiken, is het tijd om deze te vervangen voor uw fysieke veiligheid. U kunt voorkomen dat uw gietijzeren pan kromtrekt door:
- De pan niet overmatig verwarmen op hoge temperaturen zonder er voedsel in te plaatsen
- Allemaal gietijzer moet worden opgewarmd met langzaam / gemiddeld en warmte verhoogd als dat nodig is
- Hetzelfde in omgekeerde volgorde probeer je niet te koelen gietijzer snel naar beneden
- Reinig grondig en bewaar op een plaats uit de buurt van vochtigheid
5. Wanneer gietijzer corrodeert
Waarom corrodeert gietijzeren kookgerei? Na verloop van tijd kunt u merken dat het metaal kan gaan roesten of corroderen. Dit gebeurt wanneer vocht in de poriën van de pan sijpelt en reageert met het metaal. Het resultaat is dat je favoriete pan, pot, koekenpan, of Dutch oven begint zwart te worden in vlekken en kan zelfs in brokken afbladderen.
Je hoeft je gietijzeren pannen nog niet op te geven! Er zijn manieren waarop u kunt voorkomen dat corrosie opnieuw optreedt, zodat u zich er nooit meer zorgen over hoeft te maken.
- Maak het kookgerei schoon met een draadborstel
- Breng een dunne laag bakolie aan op het oppervlak
- Plaats in een oven verwarmd tot 350 graden Fahrenheit gedurende 2 uur of totdat het droog en zwartgeblakerd is met een antiaanbakoppervlak.
- Blijf dit herhalen totdat je een mooie gladde antiaanbaklaag hebt.
Klikken deze link voor meer informatie over hoe u uw gietijzeren kookgerei er nieuw uit kunt laten zien!
Houd uw gietijzer in topvorm
Volg deze eenvoudige stappen zodat je je gietijzeren kookgerei niet hoeft weg te gooien.
- Gebruik je gietijzeren pan niet om tomatensaus of iets zuurs te koken. Dit zal helpen om uw natuurlijke antiaanbaklaag te behouden.
- Zet je niet op gietijzeren potten of pannen in de vaatwasser. Was met de hand en droog altijd grondig. Door gietijzer vochtvrij te houden, wordt roestvorming en corrosie voorkomen terwijl potten worden opgeslagen.
- Verwarm je strijkijzer niet op hoog vuur of laat het te heet worden en laat het nooit onbeheerd achter zonder ingrediënten toe te voegen, anders zal het kromtrekken en wiebelen.
- Doe nooit koud water in een hete gietijzeren pan of omgekeerd – deze ene stap voorkomt een thermische schokreactie. Op hun beurt kraken en kromtrekken.
- Kruid je gietijzeren pannen met olie regelmatig om dat antiaanbakoppervlak te onderhouden en roest en corrosie te voorkomen.
Uitchecken dit artikel dat gaat diep over hoe je je gietijzeren kookgerei kunt verpesten.
Laatste gedachten – Wanneer u uw gietijzeren pan moet vervangen
Een goed uitgevoerd stuk gietijzeren kookgerei kan lang meegaan Decennia. Sommigen zeggen dat gietijzeren pannen, potten, koekenpannen en Nederlandse ovens nooit slijten. Veel factoren dragen bij aan de levensduur van gietijzer, waaronder de kwaliteit van het ijzer, warmte, gebruik, verzorging en onderhoud.
Er zijn namelijk momenten dat een gietijzeren pan niet meer gebruikt mag worden. Als u in beschadigde pannen kookt, verlaagt u de hygiënische kwaliteit van uw voedsel. Beschadigde pannen zullen ook de voedingswaarde van het voedsel verstoren.
Zo weet je nu wanneer het tijd is om je gietijzeren kookgerei weg te gooien.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.
Bekijk enkele van mijn favoriete gietijzeren kookgerei hier.
Eenpans kookrotsen
Bron: Gietijzeren kookgerei