Houdt u van citroenen, kip, kruiden en specerijen die goddelijke smaken leveren met de voordelen van koken in één pan?
Als je dat doet ga je houden van deze geweldige citroen en kip met aardappelen recept bereid in niemand minder dan de machtige Nederlandse oven. Het is een geweldig recept perfect voor een drukke doordeweekse avond. Als je restjes hebt kun je die bewaren in een luchtdichte bak, voeg wat geroosterde asperges toe en je hebt een sappige kipmaaltijd voor de lunch.
Om dit citroen kip recept te koken ga je je verse ingrediënten voorbereiden. Verzamel je smaken zoals verse kippenbouillon, specerijen, knoflook en kruiden. Gooi het allemaal in je gietijzeren Nederlandse oven. Koken en dan wachten om te gaan zitten voor deze geliefde internationale maaltijd.

Dus haal je gietijzeren Dutch Oven tevoorschijn en maak dit hartige, vullende gerecht dat tegelijkertijd een snelle en gemakkelijke maaltijd is voor elke avond van de week.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Citroen en kip recept
Inhoudsopgave
Ingrediëntenverdeling voor Nederlandse Oven Citroen en Kip

Stukjes kip – Verse kippendijen inclusief het bot voor deze stevige maaltijd.
Ik gebruik het borstbeenstuk van de kip niet voor dit recept omdat ik vind dat het te veel uitdroogt.
Je zou dit gerecht ook kunnen bereiden met verse hele dijen kip filets.
Verse Citroenen – Kies verse citroenen waarvan de schil smetvrij is.
Goede Vetten – Pure olijfolie zo vers als je kunt vinden.
Ui en Knoflook – Bruine uien gehalveerd en gesneden. Hele teentjes knoflook. U kunt knoflookpoeder gebruiken als u geen verse knoflook bij de hand heeft.
Aardappelen – Vastkokende aardappelen
Hoe citroen en kip te koken in een Dutch Oven
Ingrediënten metingen
- 6 middelgrote aardappelen geschild en in dunne plakjes gesneden
- 1 grote ui in plakjes gesneden
- 5 teentjes knoflook, fijngestampt en heel gehouden
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 1 pond of 500g stukjes kip
- 2 kleine citroenen, gehalveerd en geperst
- 1 kleine citroen – geschild
- Kosher zout, naar smaak
- Vers gemalen zwarte peper, naar smaak
Instructies
Verwarm de conventionele oven op 425 graden.
Dep de kippenkoteletten (dijen) met een papieren handdoek.
Voeg in een mengkom citroensap toe. Leg de stukjes kip in het sap.
Haal de kip eruit en kruid beide kanten met zout en peper. Bestrooi vervolgens de bovenkant van elk stuk kip met citroenzeste.
Bedek de bodem van de Nederlandse oven met een dun laagje olijfolie.
Schik aardappelschijfjes en uien gelijkmatig op de bodem van de pan.
Leg hele geplette teentjes knoflook gelijkmatig op de aardappelen en uien.
Druppel de helft van de olijfolie gelijkmatig over de bovenkant van de aardappelen, uien en knoflook, en bestrooi met de helft van het paprikapoeder. Breng verder op smaak met zout en peper.
Leg de stukken kip bovenop de aardappelen, knoflook en uien.
Sprenkel het resterende citroensap over de bovenkant.
Bestrooi met zout, peper en het laatste beetje paprikapoeder. Voeg citroenhelften of citroenschijfjes toe aan de pan.
Plaats het deksel op de Nederlandse oven en bak 45 minuten tot 1 uur of tot de kip gaar is en de aardappelen en uien zacht zijn.
Als u de kip wat bruiner en knapperiger wilt, kunt u het deksel 5-10 minuten voor het einde van de kooktijd verwijderen.
U moet oppassen dat de kip niet uitdroogt.
Serveer met uw favoriete bijgerechten.
Recept Variaties
Suggesties voor kruiden en specerijen – citroenpeper kruiden, verse rozemarijn, cayenne, een kleine chili (zaadjes verwijderd) dun gesneden en door het gerecht gestrooid voor het koken. Als u haast heeft kunt u de kruiden en specerijen vervangen door een Italiaanse kruidenmix.
Wat kun je serveren met kip met citroen?
- Gestoomde groene groenten mijn favoriet is groene bonen
- Gesauteerde microgroenten – boerenkool, spinazie of snijbiet
- Gesauteerd of gestoomd Chinese groenten zoals Bok Choy of Pak Choy vullen dit Aziatisch geïnspireerde gerecht aan.
- Pasta Een kant van uw favoriete vers gekookte pasta mijn favoriet is engelenhaar pasta
- Rijst gestoomde Basmati rijst gekookt met een vleugje saffraan
- Bloemkoolrijst
- Extra partjes citroen
- Parmezaanse kaas
Hoe koken – RIJST
Bekijk mijn recept voor de perfecte soepele gestoomde rijst in een Nederlandse oven -… hier
Dit artikel laat zien hoe je rijst kunt stomen in een rijstkoker – hier
Wanneer werd citroen en kip uitgevonden
Onderzoeksresultaten over de oorsprong van dit gerecht zijn tegenstrijdig. Het lijkt erop dat iedereen aanspraak wil maken op deze beproefde maaltijd.
Wat ik ontdekte vertelt me dat de citroen en kip die we vandaag maken mogelijk zijn oorsprong vindt in Hong Kong in de jaren 1960 mogelijk begin 1970.
De wereld omarmde deze heerlijke combinatie door eigen culturele invloeden toe te voegen.
In het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië wordt kip met citroen geserveerd als kipreepjes in beslag, of soms als stukjes kip die worden gefrituurd. Ze worden dan geserveerd met een Chinese citroen en zoetzure saus.
In Frankrijk wordt citroenkip geserveerd met aardappelen en Dijon-mosterd in de saus.
Italië houdt van zijn citroenkip en heeft een heel andere manier om dit populaire gerecht te presenteren. Fris en stijlvol is hoe ik deze presentatie zou omschrijven. De kip wordt in zijn geheel gebraden met witte wijn, vers citroensap, verse tijm en mirepoix.
In Spanje is citroenkip vergelijkbaar met de Italiaanse versie, ook hier wordt de kip in zijn geheel gekookt met citroensaus, pijnboompitten, rozemarijn en samen gesauteerde ham.
Dutch Oven Chicken Breast and Potatoes
Als u wilt bereiden Nederlandse oven kipfilet en aardappelen zonder het bot in de borst – voer het volledige proces uit zoals hierboven beschreven.
Pas dan uw kooktijd aan.
Het moet teruggebracht worden tot 30 minuten of tot je kippenborsten gaar zijn. Let op als de kooktijd voorbij is, want u wilt de kippenborsten niet uitdrogen.
Serveer met bijgerechten naar keuze…
Pro-tip: wanneer u een Nederlandse oven gebruikt, gebruik dan een middelhoog vuur bij het sauteren en verlaag dan naar een middellaag vuur om verder te koken. Voor de voedselveiligheid kunt u ook een vleesthermometer gebruiken om de interne temperatuur te meten.
F.A.Q’S – Over citroen en kip
Hier zijn enkele beknopte antwoorden op enkele veelgestelde vragen over citroen en kip.
Wat doet citroensap met kip?
Citroensap kan gebruikt worden als marinade en helpt de kip malser te maken.
Hoe lang kun je de kip in citroensap laten staan?
2 uur – dit is omdat zuur voedsel de neiging heeft chemisch te koken. Zeevruchten nog minder, minder dan 30 minuten.
Droogt citroen kip uit?
Citroen droogt de kip niet uit, tenzij het te gaar is.
Zorg ervoor dat je olie gebruikt in je recept, kook op middelmatig vuur en volg de kookinstructies en je kip zal niet uitdrogen…
Ingrediënten
-
6 middelgrote aardappelen geschild en in dunne plakjes gesneden
-
1 grote ui in plakjes gesneden
-
5 teentjes knoflook, fijngestampt en heel gehouden
-
2 eetlepels extra vergine olijfolie
-
1/2 theelepel paprikapoeder
-
1 pond 500g stukjes kip
-
2 kleine citroenen gehalveerd en geperst
-
1 kleine citroen – geschild
-
Zout, naar smaak
-
Vers gemalen peper, naar smaak
Instructies
- Verwarm de conventionele oven voor op 425 graden.
- Voeg in een kom citroensap toe. Leg de stukken kip in het sap.
- Haal de kip eruit en kruid beide kanten met zout en peper. Bestrooi vervolgens de bovenkant van elk stuk kip met citroenzeste.
- Bedek de bodem van de Nederlandse oven met een dun laagje olijfolie.
- Schik aardappelschijfjes en uien gelijkmatig op de bodem van de Nederlandse oven.
- Leg hele uitgeperste teentjes knoflook gelijkmatig op de aardappelen en uien.
- Druppel de helft van de olijfolie gelijkmatig over de bovenkant van de aardappelen, uien en knoflook en bestrooi met de helft van het paprikapoeder. Breng verder op smaak met zout en peper.
- Gezicht naar boven – leg de stukken kip bovenop de aardappelen, knoflook en uien.
- Sprenkel het resterende citroensap over de bovenkant.
- Bestrooi met zout, peper en het laatste beetje paprikapoeder. Doe de citroenhelften in de pan.
- Plaats het deksel op de Nederlandse oven en bak 45 minuten tot 1 uur of tot de kip gaar is en de aardappelen en uien zacht zijn.
- Als u de kip wat bruiner en knapperiger wilt, kunt u het deksel 5-10 minuten voor het einde van de kooktijd verwijderen.
- U moet erop letten dat de kip niet uitdroogt.
- Serveer met je favoriete bijgerechten.
Opmerkingen
Recept Variaties
Suggesties voor kruiden en specerijen – citroenpeper, verse rozemarijn, cayenne, een kleine chili (zaadjes verwijderd) dun gesneden en door het gerecht gestrooid voor het koken.
Voedingsinformatie:
Opbrengst: 4
Portiegrootte: 1
Hoeveelheid per portie:
Calorieën: 587
Voedingsgegevens zijn berekend op basis van de ingrediënten die in dit recept worden gebruikt. U dient de voedingswaarden te berekenen op basis van ingrediënten waar u over beschikt.
Tot slot – Hoe kook je verbazingwekkende citroen en kip in een Dutch Oven
Daar heb je een internationaal favoriet recept bereid in een gietijzeren Dutch Oven.
Als er restjes zijn zijn ze heerlijk koud geserveerd met een frisse salade.
Als alternatief kun je de kip van het bot afhalen en combineren met andere verse salade-ingrediënten en er een wrap, rollup of sandwich van maken.
Om eerlijk te zijn betwijfel ik of er restjes zullen zijn.
Bij Ovenspot ben ik toegewijd om je snelle en gemakkelijke receptideeën te brengen, met verse ingrediënten, die “all-in-one-pot” worden bereid.
ENKELE VAN MIJN ANDERE RECEPTEN DIE JE MISSCHIEN LEUK VINDT
Top 5 Geëmailleerde Gietijzeren Dutch Ovens
Eenpanskoken Rocks