Bij het koken met gietijzer kan het moeilijk zijn om te bepalen hoe heet een gietijzeren Dutch Oven, pot, pan of koekepan kan worden. Natuurlijk kunnen we hulpmiddelen gebruiken om de hitte van de inhoud van een gietijzeren pan te meten om het voedsel perfect te koken, maar we kunnen de hitte van het gietijzer zelf niet meten.
Dus hoe heet kan een Nederlandse oven worden voordat het gevaarlijk wordt? Gietijzer zou stabiel moeten blijven tot 1500°F, de structuur van het ijzer verandert als het heter wordt met een smeltpunt van 2200°F. De temperatuur van gekruid gietijzer kan oplopen tot 700° Fahrenheit. Geëmailleerd gietijzer kan een maximale temperatuur bereiken van 400-450°F of 200-230°C.

Nu we weten bij welke temperaturen gietijzer en email gietijzer zelf uitgebreid kunnen bekijken, is het waarschijnlijk de moeite waard op te merken dat de moderne Nederlandse oven op alle warmtebronnen kan worden gebruikt.
Dat voelt voor sommigen misschien als een nutteloos stukje informatie, maar duidelijkheid daarover scheppen kan een beetje ontmoedigend zijn, nu er zoveel warmtebronnen beschikbaar zijn in de 21e-eeuwse keuken.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Welke warmtebronnen kunnen worden gebruikt voor het koken met een Dutch Oven?
Inhoudsopgave
Hoewel de meeste Nederlandse ovenfabrikanten hier goed over hebben nagedacht – en de vakjes hebben aangevinkt – zijn de meest voorkomende warmtebronnen voor het koken met een Nederlandse oven onder andere -.
- gasfornuizen
- vaste elektrische kachels
- stralend koken
- inductiekoken
- keramisch glas
- open vuur
Vuur of hete kolen waren de eerste warmtebronnen voor Nederlandse oven kokenvoor geëmailleerd gietijzer.
In de context van de 21e eeuw zijn gas, olie, kolen en hout ook allemaal geschikte bronnen voor het koken met een Nederlandse oven. Alleen al op basis daarvan kunnen we veilig concluderen dat het denkbaar is dat je met een Dutch oven op zeer hoge temperaturen kunt koken. temperaturen.
Of dat (koken bij zeer hoge temperaturen) al dan niet raadzaam is voor iemand die zijn Dutch oven zowel op korte als op lange termijn wil beschermen, is nog maar de vraag. Een angst die bij de meeste gebruikers van Nederlandse ovens zal opkomen is het vooruitzicht dat het kookgerei kleverig wordt.
Zoals we in eerdere blogberichten op deze website al hebben vastgesteld, is overmatige hitte vaak de bron van de problemen voor degenen onder u die te maken krijgen met Nederlandse ovens die plakken.
U kunt meer lezen over kleverige Nederlandse ovens en hoe u plakken kunt voorkomen in mijn artikel hier
Dus, hoewel u vrij bent om de voorzichtigheid in de wind te slaan bij het koken met een Nederlandse oven, is het raadzaam om alleen op gemiddelde tot lage temperaturen te koken als u een Nederlandse oven gebruikt. Een belangrijke overweging hierbij is dat de Nederlandse oven de warmte zo goed vasthoudt.
Het enige wat dit eigenlijk betekent, is dat koken op een bepaalde temperatuur uw Nederlandse oven beschermt – die u ongetwijfeld een aanzienlijk bedrag heeft uitgegeven om aan te schaffen. Betekent dit dat koken op extreem hoge temperaturen gevaarlijk is? Nog niet.
Probeer nooit droog te koken met een Dutch Oven
Als u met uw Nederlandse oven gaat koken op welk warmteniveau dan ook, is het niet raadzaam om dat droog te doen. Dat wil zeggen, u moet altijd proberen ervoor te zorgen dat er een vorm van vloeistof, olie of vet aanwezig is die het hele oppervlak van de bodem van uw Nederlandse oven bedekt, vooral wanneer u uw Nederlandse oven voorverwarmt.
Dat zou natuurlijk vooral belangrijk zijn bij het koken op hoge warmte niveaus. Nederlandse ovens met zwart emaille zijn in dit opzicht de uitzonderingen die de regel maken.
Als en wanneer u besluit droog te koken met uw Nederlandse oven, zorg er dan voor dat u hem nooit onbeheerd achterlaat tijdens het koken.
Gerelateerd lezen Is geëmailleerd gietijzer veilig?
Gemiddeld en laag vuur geven de beste resultaten
Mensen die Nederlandse ovens kopen en gebruiken zijn meestal vrij specifiek over hun kookwensen. Ze willen dat het voedsel dat ze in een Nederlandse oven bereiden er op een bepaalde manier uit komt.
Aan de meeste van die kookverwachtingen zal alleen worden voldaan als en wanneer u besluit te koken op lage of gemiddelde temperaturen.
Een kenmerkende eigenschap van een Nederlandse oven is dat hij bevordert langzaam koken. Dat zorgt er normaal gesproken ook voor dat alle voedingsstoffen in je eten worden opgesloten tijdens het koken.
Uw beste maaltijden zullen zeker komen van langzaam koken en hetzelfde principe zou eigenlijk ook gelden wanneer u voedsel bakt en sauteert op gietijzer.
Dutch Ovens – Wanneer koken op hoog vuur?
Je zult waarschijnlijk alleen op hoog vuur koken met een Dutch oven wanneer je koken voedsel. Dat is normaal gesproken van toepassing op het koken van bijvoorbeeld pasta of groenten.
Niet alleen is dit het meest waarschijnlijke moment voor u om op hoog vuur te koken, maar het is waarschijnlijk ook de enige keer dat u op hoog vuur moet koken met uw Nederlandse oven.
Er bestaat een neiging bij mensen om hun Nederlandse ovens voor te verwarmen, en daar is ook absoluut niets mis mee. Er zijn heel goede redenen om uw Nederlandse oven voor te verwarmen als een recept dat vereist. U moet dit echter niet doen bij zeer hoge temperaturen.
Nogmaals, het is de Nederlandse oven die er waarschijnlijk meer onder zal lijden dan u als u hem wel voorverwarmt bij hoge temperaturen. We weten nog niet zeker of we dat gevaarlijk kunnen noemen. Gewoon een groot ongemak omdat het waarschijnlijk een nadelige invloed zal hebben op uw koken.
Ten eerste zal het voedsel dat u met de Nederlandse oven kookt waarschijnlijk gaan plakken. Als je bedenkt bij welke temperaturen je moet koken, is het goed om te weten dat Nederlandse ovens de warmte goed vasthouden.
Te veel warmte is bijna altijd schadelijk voor het koken in een Nederlandse oven.
De keerzijde van koken op hoge temperaturen op gietijzer
Koken op hoog vuur breekt de kruiden af die het gekruide ijzer beschermen. Zorg ervoor dat uw Nederlandse oven gekruid blijft als u regelmatig op hoge temperaturen kookt.
Nederlandse Oven Gebruik in Conventionele Ovens
Conventioneel ovengebruik is een prima warmtebron, het is alleen wat ingewikkelder, en vereist meer zorgvuldigheid.
Terwijl mensen waarschijnlijk het meeste van hun Nederlandse oven koken op een fornuis – of zelfs op open vuur – is de werkelijke keukenoven is iets waar op een gegeven moment rekening mee moet worden gehouden.
Het is zeker wanneer u wat aandachtiger zult moeten gaan nadenken over de temperaturen die u gebruikt voor de Nederlandse oven.
Het is waarschijnlijk een goed idee om ook wat specifieker te zijn over de getallen – en als je er eenmaal duidelijk over bent, houd je dan aan die getallen. Beperk je Nederlandse oven experimenten hier.
De meeste fabrikanten zullen u adviseren uw oven nooit te verhitten tot meer dan 260 graden Celsius.
Dat komt overeen met 500 graden Fahrenheit of als u een gasstand gebruikt, ga dan nooit boven de 6 (Europese normen). Dat zijn al uw maximum temperaturen voor Nederlandse ovens bij gebruik in conventionele ovens.
U moet ook rekening houden met de handgrepen of dekselverhogingen zoals hout op Nederlandse ovens, omdat deze niet bestand zijn tegen de hoge temperaturen waaraan ze kunnen worden blootgesteld bij het koken met deze methode.
De meeste Nederlandse ovens en hun deksels zullen gietijzeren handvatten of lussen hebben. Knoppen van roestvrij staal zijn ook goed als ze op een oven of zijn deksel zitten, omdat ze bestand zijn tegen hogere temperaturen.
Kun je een Nederlandse oven in een hete oven zetten? Fabrikanten adviseren dat de beste manier om gietijzer op te warmen is om zowel de Nederlandse oven als de conventionele oven samen op te warmen.

Omgaan met Dutch Ovens
Ik ben langdradig geweest in mijn antwoord op de oorspronkelijke vraag, maar hier komt het element van gevaar wel degelijk om de hoek kijken. Het heeft echter meer te maken met het hanteren van de Dutch oven dan met iets anders.
Gietijzeren handvatten en/of roestvrijstalen knoppen worden zeer snel heet bij het koken of bakken in een oven. Iedereen die ooit een oven heeft gebruikt weet dit, maar u moet een droge doek of geschikte ovenwanten gebruiken om de Dutch oven af te nemen als u klaar bent met koken of bakken.
Nogmaals, een belangrijke overweging om te maken is dat de Nederlandse oven – of hij nu traditioneel of modern is – behoudt warmte beter vasthoudt dan enig ander kookgerei op de markt.
Elke vorm van roekeloosheid van uw kant hier kan leiden tot het oplopen van ernstige brandwonden en mogelijk erger dan dat, afhankelijk van de omstandigheden in uw huishouden.
Hetzelfde principe zou eigenlijk moeten gelden wanneer u een Nederlandse oven op het fornuis gebruikt. Vasthouden met je handen op eigen risico.
Wanneer u het deksel van de Nederlandse oven opent, is dat ook een moment waarop u moet letten op potentieel gevaar.
Vergeet niet dat een Nederlandse oven veel warmte vasthoudt. Als u daar rekening mee houdt, moet u ook bedenken hoeveel schade stoom kan aanrichten. Ga nooit recht boven de Nederlandse oven staan als u het deksel opent.
Laatste gedachten – Hoe heet kan een Nederlandse oven worden voordat het gevaarlijk is?
Veiligheid moet altijd voorop staan bij het koken met of omgaan met elke vorm van verhit metaal en gietijzer is niet anders.
Gebruik dus de volgende tips en u en uw Nederlandse oven zullen het koken van uw favoriete gerechten op de vereiste temperatuur overleven.
- Volg de instructies van de fabrikant voor uw specifieke Nederlandse oven.
- Vermijd droog verwarmen – het is bijna nooit nodig
- Wees vrijgevig met uw vloeistof naar keuze bij het voorverwarmen
- Laat uw kookpot niet onbeheerd achter
- Doe geen koude voorwerpen in een hete Nederlandse oven
- Dompel een hete Dutch oven niet onder in koud of koud water
- U zult nooit weten hoe heet de oven zelf is door zijn fenomenale warmtebehoudende eigenschappen.
- Wees voorbereid met planken of Trivetts om hete ovens op te plaatsen
- Denk er altijd aan dat de pan overal heet is, inclusief de handgrepen en het optillen van het deksel – zorg voor geschikte wanten voor gebruik.
Vaak gestelde vragen
Hoe heet kan geëmailleerd gietijzer worden
Fabrikanten adviseren dat Nederlandse ovens bestand zijn tegen temperaturen van 400 graden Fahrenheit.
Hoe heet kan Le Creuset worden?
Le Creuset’s klassieke serie van geëmailleerd gietijzer met zwarte fenol dekselknoppen is hittebestendig tot 390°F / 190°C. Het assortiment geëmailleerd gietijzer van Le Creuset met metalen knoppen is hittebestendig tot 500°F / 260°C.
Is de Staub Dutch Oven veilig?
Staub gietijzeren emaille met metalen knop is oven- en grillbestendig tot 500°F.
Hoe een Dutch Oven te gebruiken in een conventionele oven
Leer hoe je op deze manier eten kunt bereiden door mijn artikel over koken met een Hollandse oven in een conventionele oven te lezen. hier.
Voorverwarmen van een geëmailleerde Dutch Oven
De beste manier om een emaille Dutch oven voor te verwarmen is om de bodem van de oven te bedekken met de door u gekozen olie. Plaats de oven op uw kookplaat voordat u de warmte op laag zet. U zult merken dat, als de olie eenmaal warm is, een laag tot middelhoog vuur voldoende is om het kookproces te starten.
Kun je een koude Dutch Oven in de oven zetten?
U mag een koude geëmailleerde Dutch oven niet in een reeds verwarmde oven zetten. Door de thermische schok zou de oven kunnen barsten. Wat we moeten onthouden is dat het email dat Nederlandse ovens bedekt in wezen glas is en met zorg moet worden behandeld.
U moet de Nederlandse oven in een onverwarmde Nederlandse oven zetten en ze samen laten opwarmen. Dit proces laat de thermische processen in het ijzer opwarmen.
Nederlandse oven voorverwarmen voor brood
Het idee om een Nederlandse oven voor te verwarmen voor het bakken van brood is dat wanneer het deeg in een voorverwarmde Nederlandse oven wordt geplaatst, het deeg meer zal rijzen door de stoom die erin wordt gegenereerd.
Dit druist in tegen alle adviezen van fabrikanten en het begrip van de schade die kan ontstaan door thermische schokken. Het belangrijkste advies zou dus zijn om een geëmailleerde gietijzeren Nederlandse oven niet voor te verwarmen alvorens het deeg erin te doen.
Maar hetzelfde kan niet gezegd worden van het voorverwarmen van een gekruide gietijzeren Nederlandse oven alvorens er brooddeeg in te doen om te koken.
Als je brood wilt maken – moet je mijn artikel lezen hier die gaat over het gemakkelijk maken van brood in een gietijzeren Nederlandse oven.
Zoals altijd gelukkig Nederlandse oven koken…
One-Pot Cooking Rocks
Bron
Le Creuset
Engineering ToolBox
Fijne Keramiek