Wilt u thuis genieten van gouden en knapperige broden, maar maakt u zich zorgen over de zwaarte van de taak? Dan moet u een gietijzeren Dutch Oven aanschaffen. Bakken in deze potten met zwaar deksel maakt het maken van ambachtelijke broden in een thuisoven heel eenvoudig.
Om gemakkelijk brood te maken in een gietijzeren Dutch oven, moet je werken met een no-kneed broodrecept waarvoor je minstens vier kopjes bloem nodig hebt. Maak uw brooddeeg voorverwarm de Dutch voor een half uur, breng olijfolie aan, of bekleed de oven. Voorzichtig plaats deeg binnen vervangen deksel koken voor de vereiste tijd. Koel voor het snijden.

Gietijzeren Nederlandse ovens kunnen worden gebruikt om brood te bakken, omdat de stoom die ontstaat door de hoge temperaturen in de pan een belangrijk ingrediënt is in het broodbakproces. Deze stoom doet het brood rijzen in een hete Nederlandse oven door een proces dat bekend staat als ovenveren.
De rest van het artikel zal in meer detail bespreken hoe je thuis knapperig en lekker brood kunt bakken met Nederlandse ovens in de drie eenvoudige stappen die hieronder worden behandeld. Lees verder!
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als je een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Waarom bekijk je niet mijn favoriete Snelle en Makkelijke Nederlandse Oven Brood Recept hier
3 eenvoudige stappen om Nederlands Ovenbrood te bakken
Inhoudsopgave
1. Maak je klaar om te bakken
De eerste stap in het bakken van krokant brood met een gietijzeren Nederlandse oven is om alles wat je nodig hebt klaar te zetten. Een recept moet bovenaan je lijst staan (ervan uitgaande dat jullie thuiskoks je pan klaar hebben staan). Zie mijn recept hieronder.
De beste recepten om via deze methode brood te maken zijn de no-knead opties.
Dit komt omdat ze meestal worden gemaakt van nat deeg, wat ervoor zorgt dat ze stoom afgeven wanneer ze in contact komen met hete gietijzeren Nederlandse ovens. De recepten zijn niet alleen lekker, maar ook gemakkelijk te volgen.
Zoek bij het kiezen van de recepten naar de recepten die vermelden dat er minstens vier kopjes bloem worden gebruikt (vijf is nog beter). Dit is om ervoor te zorgen dat u de optimale grootte van het deeg krijgt voor deze manier van bakken, namelijk 0,9 kg.
Je moet het recept ruim voor het moment van bakken voorbereiden. Dat komt omdat je het deeg in de meeste gevallen eerst 24 uur in de koelkast moet laten rusten.
Als het tijd is om te bakken, snij dan 2 pond deeg uit. Het juiste formaat deeg zal de bodem van de pot bijna volledig in beslag nemen.
Heb je geen keukenweegschaal? De Etekcity Voedselweegschaal en de Ozeri Pronto Digitale Keuken- en Voedselweegschaal zijn enkele opties die u zou moeten overwegen.
Breng het deeg in vorm, en leg het op een bebloemd stuk perkamentpapier of keukenhanddoek. Zorg ervoor dat de naadzijde naar boven bedekt is terwijl het deeg rijst.
2. Verwarm de Dutch Oven voor
U moet de gietijzeren Nederlandse oven ongeveer 30 minuten voorverwarmen om ervoor te zorgen dat u een behoorlijke ophoping van stoom krijgt wanneer u het deeg in de pan doet.
Daarom is het een goed idee om ongeveer 30 minuten voordat het rijzende deeg klaar is voor het bakken te beginnen met het voorverwarmen van de pot.
Terwijl u probeert te berekenen hoe snel het deeg zal rijzen, moet u in gedachten houden dat de keukentemperatuur een rol zal spelen bij het bepalen van de snelheid.
Gist is gevoelig voor temperatuur, dus een verandering van een paar graden kan de rijstijd aanzienlijk veranderen.
De meeste kneedvrije broodrecepten hebben echter 1-3 uur nodig om het deeg te laten rijzen. Zacht deeg met een beetje meer water zal in minder dan een uur rijzen in een warme keuken.
Als uw keuken niet erg warm is, moet u het deeg een uur laten rijzen voordat u begint met het voorverwarmen van de Nederlandse oven.
Tegen de tijd dat de oven warm is, heb je 90 minuten gewacht om het deeg te laten rijzen, wat in veel gevallen voldoende is.
Zet de pan gewoon in de oven als uw deeg bijna klaar is en stel de oventemperatuur in op ongeveer 445°F (230°C).
Sommige recepten zullen hun eigen temperatuurvereisten hebben, dus hou je in zo’n scenario gewoon aan de aanbevelingen. Vergeet niet de pan af te dekken met het deksel voordat je hem in de oven zet!
In 30 minuten heb je een goed voorverwarmde pan en deeg dat gerezen is. Haal nu de pan uit de oven en plaats hem voorzichtig op een oppervlak zoals een houten plank, keukenhanddoek of een koelrek.
U moet ervoor zorgen dat hij niet in contact komt met een koud oppervlak, of erger nog, koud water. Het hete gietijzeren materiaal kan in dergelijke omstandigheden barsten.
3. Begin met het bakken van het brood
Om te beginnen met bakken moet u voorzichtig wat anti-aanbaklaag (op basis van plantaardige olie) spuiten, evenals wat bloem of maïsmeel in de pan.
U moet in dit stadium voorzichtig zijn om te voorkomen dat u de rook inademt die zich tijdens het aanbrengen van deze materialen kan vormen.
Als dat gedaan is, til dan voorzichtig de handdoek of het perkamentpapier op om het deeg in de pot te draaien. Zorg ervoor dat de naadzijde naar beneden ligt.
Schud de pot voorzichtig van links naar rechts om ervoor te zorgen dat het deeg mooi op de bodem komt te liggen. Het deeg zal er waarschijnlijk niet perfect uitzien, maar dat is normaal. Het zal er een stuk beter uitzien als het bakt.
Gebruik een broodsnijder zoals deze Bakker van Sevilla model om een paar sneetjes op de bovenkant van het brood te maken, dek de pot dan af met het deksel en zet hem in de oven.
U moet het eerst een half uur laten bakken, dan het deksel verwijderen en nog tien minuten laten bakken. Zo wordt het brood goed bruin.
Haal het brood na het bakken uit de oven en laat het volledig afkoelen op een rooster voordat je het in plakken snijdt. Als het goed gedaan is, heeft u een mooi op smaak gebracht, knapperig gietijzeren Nederlands ovenbrood.
Snel Nederlands Oven Zelfgemaakt Brood Recept
Ingrediënten
- 4 kopjes bloem voor alle doeleinden of broodmeel
- 1 tot 1 ½ theelepel zout (koosjer)
- 1 zakje actieve droge gist
- 2 kopjes warm water (temperatuur 90˚-110˚F of 30˚-40˚C)
Bereiding
Meng de gist door het water en laat 5 minuten staan. Hierdoor ontstaat een licht schuim op het water.
Het schuim geeft aan dat de gist geactiveerd is. Voeg in een grote kom de droge ingrediënten toe, meng de bloem en het zout met de hand, en maak daarna een kuiltje in het midden. Giet het watergistmengsel in het midden.
Maak uw handen nat voordat u het plakkerige deeg aanraakt en meng om te voorkomen dat het mengsel aan uw vingers blijft kleven. Meng op dat moment het mengsel met de hand. Het zou van de zijkanten van de kom weg moeten trekken, als dat niet het geval is, strooi er dan beperkte hoeveelheden bloem bij tot dat wel het geval is.
Als het mengsel gebonden is, het beslag uitspreiden en 1 ½ tot 2 uur laten staan tot het dubbel zo groot is.
Als het gerezen is, controleer dan het mengsel en prik een paar openingen in het deeg. Het zou nu moeten inzakken. Op dat moment moet u het beslag nog eens overlappen, werkend van de buitenkant naar het midden.
Als je klaar bent, herstel dan en laat nog 1 ½ tot 2 uur staan.
Wanneer het verdubbeld is. Bestuif voorzichtig een oppervlak en leg het deeg erop en begin het beslag tot een bal te bewerken door het een paar keer te rollen en te vouwen.
Om de bal af te werken, vangt u de zijkanten aan de onderkant op zodat hij aan de bovenkant glad is.
Doe het deeg in een droge kom die bedekt is met olijfolie en bloem. Dek af met plasticfolie en laat het deeg nog een uur rijzen.
In de tussentijd moet u de conventionele oven voorverwarmen op 450˚F/230˚C en de Nederlandse oven (gekruid niet emaille) er 45 minuten in zetten.
Als het deeg gerezen is, gebruik dan een scherp mes en kerf de bovenkant van het deeg in voor het beste resultaat.
Verwijder de gietijzeren pan na 1 uur en vergeet niet ovenwanten te gebruiken. Leg er dan een ongekookt brood in. In het geval dat het een solide metalen Dutch oven is die niet geëmailleerd is, leg dan eerst wat perkamentpapier op de bodem van de Dutch oven.
Plaats het deksel terug en laat het geheel 45 minuten garen op 450˚F/230˚C. Neem 15 minuten voor de laatste kooktijd het deksel van de Dutch oven. Hierdoor wordt de korst van het brood bruin en knapperig.
Als de kooktijd voorbij is, haal het dan uit de Nederlandse oven en laat het brood 20 minuten zitten voordat u het aansnijdt.
Als je het brood snijdt voordat het voldoende is afgekoeld zal het deegachtig zijn aan de binnenkant.
Je zult beloond worden met geduld en geluk dat je ambachtelijk brood hebt bereid van deze eenvoudige ingrediënten.
Waarom helpt stoom bij het maken van brood?
Warmte
Als je een lege Nederlandse ovenpot voorverwarmt, heb je hem veranderd in een mini-stoomoven met het extra voordeel van gelijkmatiger verdeelde hitte.
De stoom die tijdens het bakproces ontstaat, heeft op verschillende manieren interactie met het deeg.
Vochtigheid
Het grootste deel van de stoom komt van het vocht in het ongebakken deeg. Wanneer het in de Nederlandse oven wordt gedaan, wordt het vocht gevangen als stoom.
De stoom zorgt ervoor dat de korst zacht blijft, zodat hij kan blijven uitzetten tijdens de eerste fasen van het bakken.
Dit leidt tot een omvangrijk brood dat erg lijkt op die van je plaatselijke bakker.
Stoom
Wanneer de stoom het oppervlak van het brood bereikt, zal dit leiden tot gelatinering van het zetmeel aldaar.
Dit leidt tot een gezwollen en glanzende korst die het kenmerk is van een goed gemaakt brood uit de Nederlandse oven.
De stoom zorgt er ook voor dat alle sneden en ontwerpen die u in uw gerezen deeg aanbrengt er geweldig uitzien, doordat het nog beter opengaat.
Proef
Ook stoom beïnvloedt de smaak van het brood positief. Het vocht in stoom zorgt ervoor dat het oppervlak van het deeg langer koel blijft tijdens het bakproces.
Dit zorgt ervoor dat de enzymen in de gist het proces van afbraak van het zetmeel in de bloem tot eenvoudige suikers kunnen voortzetten.
Het zijn de gekarameliseerde enkelvoudige suikers die zorgen voor de lekkere smaak die hoort bij uitstekend gebakken broden.
Vaak gestelde vragen
Kun je brood bakken in een gietijzeren Dutch Oven?
Ja, u kunt absoluut brood bakken in een gietijzeren Dutch oven, in feite produceert de Dutch oven dezelfde kookkwaliteiten als een traditionele bakkersoven.
Lees meer hierover in mijn artikel hier
Wat kun je gebruiken in plaats van een Dutch Oven voor brood?
Brood bakken vereist een zeer hete oven. Dat betekent dat elk kookgerei dat bestand is tegen temperaturen van 400 graden Fahrenheit of meer. Het kookgerei moet ook een deksel hebben om de stoom binnen te houden voor een optimaal resultaat.
Als uw beschikbare kookgerei geen deksel heeft kunt u improviseren door een geïmproviseerd deksel te ontwerpen met folie om de stoom binnen te houden. Laat ruimte over voor de laatste rijzing die zal plaatsvinden wanneer je deeg begint te stomen.
Bekijk hier mijn artikel over Nederlandse oven alternatieven
Welke maat Nederlandse oven is het beste voor kneedbaar brood?
Een 5 of 5 1/2 kwart Nederlandse oven is het beste voor het maken van kneedbaar brood waarvoor 4 tot 5 kopjes bloem nodig zijn.
Conclusie – Hoe brood te maken in een gietijzeren Dutch Oven
Brood bakken in een gietijzeren Dutch Oven is relatief eenvoudig, als je eenmaal een recept hebt en het deeg kunt bereiden.
Het belangrijkste punt om in gedachten te houden is om de pan goed voor te verwarmen, zodat hij klaar is om het vocht in het deeg te bewerken tot de zo belangrijke stoom die nodig is voor het eindresultaat.
U moet ook niet vergeten uw deeg de juiste tijd te geven om te rijzen.
One-Pot Cooking Rocks
Aanbevolen lectuur
Bronnen