U hebt besloten een snelkookpan te kopen, maar u wilt eerst een materiaal kiezen. Moet u een hardgeanodiseerde of een roestvrijstalen snelkookpan kopen? Elke snelkookpan heeft zijn eigen unieke voor- en nadelen. Ik zal de voor- en nadelen van beide belichten, zodat u een weloverwogen investering kunt doen.

Roestvrij staal vs Hard geanodiseerde snelkookpannen
Inhoudsopgave
De originele snelkookpannen bestonden uit roestvrij staal. Het gladde, slanke en chromen uiterlijk had de reputatie duurzaam te zijn. Roestvrij staal heeft geen risico zoals hard-geanodiseerd aluminium waar giftige dampen vrijkomen in de lucht als de coating afslijt.
Helaas geleiden roestvrijstalen snelkookpannen de warmte niet goed vanwege de structuur van de legering. Daarom hebben veel roestvrijstalen snelkookpannen aluminium aan de onderkant. Dat heeft een warmtegeleidingsvermogen van 118, terwijl staal een warmtegeleidingsvermogen van 17 heeft. Dat zou het verschil moeten aantonen.
Hard geanodiseerde snelkookpannen hebben het voordeel dat ze niet roesten. Aluminium roest niet op dezelfde manier als roestvrij staal. Na verloop van tijd kan aluminium gaan roesten, maar het roest niet zoals roestvrij staal. Je hebt niet zo vaak te maken met krassen en breuken bij hard geanodiseerde snelkookpannen.
Sterke en zwakke punten van elk
Of u nu kiest voor de roestvrijstalen snelkookpan of de hardgeanodiseerde snelkookpan, elk materiaal heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. U kunt bijvoorbeeld geen hard geanodiseerde snelkookpannen in de afwasmachine zetten.
Sommigen zeggen dat je roestvrijstalen snelkookpannen in de vaatwasser kunt zetten, maar niet iedereen raadt dat aan. Het binnenste staal zou kunnen gaan roesten, verkleuren of vlekken. De zouten en mineralen in het voedsel veroorzaken dit. Als het toch verkleurt, kunt u het met witte azijn verwijderen. Gebruik uien om zwarte vlekken te verwijderen.
Personen die geen tijd willen besteden aan onderhoud kunnen het beste kiezen voor roestvrij staal omdat het niet zoveel bijzonderheden heeft als hard geanodiseerde snelkookpannen. U moet uitzoeken wat voor u het belangrijkst is voordat u koopt door factoren als:
- Budget
- Gewenste warmtesnelheid
- Veiligheid
- Duurzaamheid
- Onderhoud
Het materiaal doet er tot op zekere hoogte toe, maar je hebt andere dingen die er meer toe doen.
Duurzaamheid: Wie wint er?
Wie wint er als je harde geanodiseerde snelkookpannen tegenover roestvrijstalen snelkookpannen zet? De geanodiseerde beschermlaag biedt u een stevigere en duurzamere vulling, waardoor hij beter presteert dan roestvrij staal. Als die laag afbreekt, biedt hij u minder bescherming, maar het kan lang duren voor hij afbreekt.
Geanodiseerde snelkookpannen kosten niet zo veel als roestvrij staal, en ze gaan ook niet zo lang mee, zelfs met de geanodiseerde beschermlaag. Ze vlekken sneller dan roestvrij staal. Het andere gevaar komt van hoe als een hard-geanodiseerde snelkookpan afbreekt, er ongezonde dampen vrijkomen.
Lagere niveaus van blootstelling kunnen geen gezondheidsrisico vormen, maar als de concentraties hoger worden, kunnen ze veel problemen veroorzaken. Geen enkel onderzoek heeft aluminium echter in verband gebracht met kanker. Met alles gezegd, roestvrijstalen snelkookpannen hebben geen probleem met duurzaamheid. Sommigen hebben gemeld dat ze tot 20 jaar of meer meegaan, en je kunt ze moeilijk beschadigen.
Aan de andere kant hebben harde geanodiseerde snelkookpannen een neiging tot kromtrekken en vervorming. Goed gebouwde hard geanodiseerde snelkookpannen kunnen zolang meegaan als de geanodiseerde laag meegaat, dat is tussen de 10 en 20 jaar.
Roestvrij staal wint deze, omdat de sterkte ervan niet afhangt van een coating die uiteindelijk zal slijten. Er schuilt wel een gevaar in dat het gaat roesten, maar je kunt roest elimineren met zuiveringszout om de roest van de pan te wrijven.
Onderhoud: Roestvrij staal vs Hard geanodiseerd
Je kunt hard geanodiseerde snelkookpannen niet in de vaatwasser doen, omdat ze de beschermende coating kunnen verkleuren of beschadigen. Dat betekent dat je de snelkookpan met de hand moet afwassen. Voor sommige mensen wordt dat nooit een probleem. Gebruik ook nooit staalwol op harde geanodiseerde snelkookpannen, omdat dit de beschermlaag kan aantasten.
Aan de andere kant zeggen de meesten dat je roestvrij staal in de vaatwasser kunt gebruiken. Er zijn mensen die dat risico niet willen nemen, maar anderen hebben er geen probleem mee. Daarnaast kun je staalwol gebruiken om stukjes hard voedsel die op de pot zijn opgedroogd weg te slijpen. Schoonmaken roestvrij staal heeft niet zoveel risico’s met uw snelkookpan. U kunt roestvrij staal in de oven zonder de angst dat je het beschadigt.
Bij hard geanodiseerde snelkookpannen wilt u de gootsteen vullen met warm water, er een paar druppels milde zeep in doen, en geen schurende reinigingspad gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je hard geanodiseerde snelkookpan langer meegaat. Als u de geanodiseerde laag wegslijt, gaat hij minder lang mee dan anders.
Prijs: Wat geeft u een betere koop?
Kijkend naar roestvrij staal snelkookpannen versus hard geanodiseerd, de prijs van roestvrij staal zal meestal meer kosten dan hard geanodiseerd. U kunt een goedkopere roestvrij stalen snelkookpanmaar het kost meestal meer. Reken op een prijs van $50 tot $400 voor een roestvrijstalen snelkookpan. Voor een mini snelkookpan betaalt u $50, terwijl ze in grootte toenemen met de prijs.
Hard geanodiseerde snelkookpannendaarentegen kosten overal tussen $40 en $80, afhankelijk van het model en het merk. Het prijskaartje van roestvrijstalen en hardgeanodiseerde snelkookpannen varieert.
Meestal hangt de prijs af van de hoeveelheid nikkel. De kosten kunnen aan het begin hoog lijken, maar de duurdere snelkookpannen presteren beter met meer functies en houden meer voedsel vast.
Als u de snelkookpan uitsluitend op basis van de prijs wilt, koop dan de hard geanodiseerde, maar als u de betere waarde op lange termijn wilt, koop dan een roestvrijstalen snelkookpan.
Voordeel van de antiaanbaklaag
Harde geanodiseerde snelkookpannen hebben één duidelijk voordeel ten opzichte van roestvrij staal, namelijk dat er een antiaanbaklaag op zit. Op roestvrij staal worden geen chemicaliën aangebracht om te voorkomen dat de pan blijft plakken.
Sommigen zien dat echter als een voordeel, omdat het later geen giftige dampen afgeeft als de coating begint af te breken. Het gebrek aan coating maakt ze duurzamer, omdat je niet bang hoeft te zijn dat de pan na verloop van tijd zijn coating verliest. Zodra de coating van een hard geanodiseerde snelkookpan kapot gaat, moet je een nieuwe snelkookpan kopen. Geen zorgen daarover met roestvrij staal.
Als je met een microscoop inzoomt op een roestvrijstalen pan, zoals een snelkookpan zonder antiaanbaklaag, zie je meer spleten. Als je de pan verhit, vullen de spleten zich met bakolie en voedsel, dat zich vastzet in de pan.
De antiaanbaklaag beschermt de pan tegen de kieren die ervoor kunnen zorgen dat het voedsel aan uw pan blijft plakken. Een nadeel van deze coating is dat het de R-waarde verlaagt, waardoor de pan sneller warmte verliest.
Warmtegeleiding: Hard geanodiseerd vs roestvrij staal
Hard geanodiseerde snelkookpannen geleiden warmte veel beter dan roestvrij staal. Zoals we al eerder zeiden, bouwt roestvrij staal de warmte niet goed op zonder een aluminium bodem. Door deze warmtegeleiding warmt het snel op in de snelkookpan en verdeelt het de warmte gelijkmatig.
Roestvrij staal heeft als nadeel dat het de warmte niet gelijkmatig verdeelt en ook niet bijzonder snel geleidt. U kunt ongelijke warmteplekken krijgen bij het koken van een roestvrij staal snelkookpan.
Door de lage warmtegeleiding houdt roestvrij staal de warmte wel beter vast dan hard geanodiseerde snelkookpannen. Dit komt van pas als u de stekker uit de snelkookpan haalt en de opwarming van de pan de rest laat doen. Voor iemand die de druk sneller wil laten ontsnappen, houdt hard geanodiseerd staal de warmte echter minder lang vast, waardoor de druk sneller vrijkomt. U hoeft minder te vertrouwen op de snelsluiting.
De hard geanodiseerde snelkookpan wint in deze categorie. Sommigen vinden het feit dat hij sneller warmte verliest zelfs een voordeel, omdat je de snelkookpan eerder kunt openen. Probeer nooit een snelkookpan te openen die nog druk in de pan heeft, want dat kan een explosie veroorzaken.
Veiligere keuze: roestvrij staal of hard geanodiseerd?
Zonder twijfel winnen de roestvrijstalen snelkookpannen deze categorie. Ze hebben geen coating die giftig kan worden als ze begint te slijten. Anderzijds gebruiken hard geanodiseerde snelkookpannen geen onstabiele chemische stof om de pan te beschermen. Hoge temperaturen beschadigen de coating niet, in tegenstelling tot aluminium pannen met een soortgelijke coating.
Ze verzegelen het geanodiseerde aluminium zodat het metaal niet lekt in of reageert met het voedsel. Dit verschilt van lichtgewicht aluminium potten en pannen waar voedsel met een hoog zuurgehalte, zoals tomaten, met de coating reageert en in het voedsel lekt. U kunt zich voorstellen dat dit gevolgen heeft voor de gezondheid.
De harde geanodiseerde laag levert niet zoveel gezondheidsproblemen op, maar wel enkele potentiële gevaren, waardoor hij minder veilig is dan roestvrij staal.
Hoe hard geanodiseerde en roestvast stalen snelkookpannen vergelijkbaar zijn
In sommige opzichten zijn hard geanodiseerde snelkookpannen en roestvrijstalen snelkookpannen verschillend, maar jullie hebben veel overeenkomsten. Beiden hebben bijvoorbeeld een redelijke prijs in vergelijking met andere kookmaterialen zoals titanium. Noch hard geanodiseerd snelkookpannen noch roestvrijstalen snelkookpannen zullen gemakkelijk krassen maken. Bij hard geanodiseerde snelkookpannen moet u wel enige voorzichtigheid aan de dag leggen en nooit staalwol op de pannen gebruiken, want dat kan krassen veroorzaken in de spuitlaag die erop zit.
Voordelen en nadelen van roestvrijstalen snelkookpannen
PROS | CONS |
---|---|
Geen speciaal onderhoud nodig | Leidt niet gemakkelijk warmte af |
Kost niet veel | Eten blijft er makkelijker op plakken |
Zeer duurzame snelkookpan | De duurdere keuze voor hard geanodiseerd |
Gaat 20 jaar of langer mee | Neiging tot roesten |
Veiliger dan hard geanodiseerde snelkookpannen |
Voordelen en nadelen van hard geanodiseerde snelkookpannen
PROS | CONS |
---|---|
Betaalbaar voor de meeste gezinsbudgetten | Gebruikt chemicaliën die na verloop van tijd slijten |
Goede duurzaamheid en kan tot 20 jaar meegaan | Gaat niet zo lang mee als roestvrij staal |
Heeft een uitstekende anti-aanbaklaag | Kan niet in de vaatwasser |
Krast niet gemakkelijk | Onderhoud is lastiger dan bij roestvrij staal |
Geleidt warmte beter dan roestvrij staal |
Grote roestvrijstalen snelkookpannen
We hebben de voordelen van beide roestvrijstalen snelkookpannen en hard geanodiseerde snelkookpannen. Nu zullen we de beste producten van elk materiaal verkennen en u zelf laten beslissen wat snelkookpan die u zou willen kopen.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Instant Pot Ultra 10-in-1 elektrische snelkookpan
U kunt deze snelkookpan kopen als een 6 quart of een 8 quart. Instant Pot heeft in de loop der jaren een reputatie opgebouwd als een van de beste snelkookpannen op de markt. Het gebruik van de centrale draaiknop maakt een eenvoudige draai en druk mogelijk. De precisie maakt dit een van de beste keuzes op de markt. U ontvangt 11 veiligheidsfuncties om uzelf te beschermen, omdat snelkookpannen in de loop der jaren berucht zijn geworden vanwege explosies.
Uitstekende functies in dit product zijn onder meer Ultieme aangepaste programmering, centrale draaiknop, kookvoortgangsindicator en hoogte-instelling. Deze snelkookpan kan veel. De extra instellingen kunnen u verleiden tot het uitproberen van nieuwe dingen. Als gecomputeriseerde snelkookpan heeft u een betere veiligheid dan met stoofpan snelkookpannen.
Deze pot kost wel wat tijd om op te warmenwat gedeeltelijk te maken kan hebben met het feit dat het een roestvrijstalen snelkookpan is. Die geleiden de warmte niet op dezelfde manier als hard geanodiseerde snelkookpannen. Het kost niet veel tijd om ze te leren gebruiken.
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Grote capaciteit in de snelkookpan | De instructies zouden meer details kunnen gebruiken |
Extra instellingen voor leuke experimenten | Navigeren door alle bedieningselementen kan je frustreren |
Gebruik de home dial nauwkeurig en gemakkelijk | Slechte klantenservice bij problemen |
Biedt 11 veiligheidsvoorzieningen | |
Een uitstekende keuze voor beginners in de snelkookpan |
Fissler Vitavit Snelkookpan Set
Het is moeilijk om een roestvrijstalen snelkookpan te vinden die geen lawaai maakt. De Fissler Vitavit komt daar dicht bij in de buurt. Hij blijft volledig stil en stoomvrij. Als de handgreep goed sluit, hoor je een luid hoorbare klik. Fissler heeft hem zo ontworpen voor de veiligheid. Deze snelkookpan heeft een strak design met een innovatieve constructie.
Volledig vaatwasmachinebestendig, je koopt deze snelkookpan eenmalig, en je krijgt levenslange garantie. Niet veel merken hebben genoeg vertrouwen in hun producten om je zo’n garantie te geven. Je kunt deze snelkookpan gemakkelijk schoonmaken, en hij is gemaakt in Duitsland. Een peiling van YouGov meldde dat Duitsland onder internationale klanten de beste reputatie heeft wat betreft de waarde en kwaliteit van producten.
Een klant klaagde dat deze snelkookpan niet zo’n hoge PSI bereikt als andere merken zoals Hawkins. De spiegelende afwerking van deze snelkookpan ziet er flitsend en aantrekkelijk uit. Hij is geschikt voor inductie en u kunt hem gebruiken op inductiekookplaten. Met dat in gedachten, gebruik niet alle snelkookpannen op inductiekookplaten, omdat u uw fornuis zou kunnen ruïneren.
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Mooi vakmanschap op deze snelkookpannen | Een dure snelkookpan valt voor veel mensen buiten hun budget |
Volledig stil en stoomvrij | Basis exemplaren kunnen bijna dezelfde functie uitvoeren |
Werkt op inductiekookplaten | Eén gebruiker meldde een gesmolten handvat, zelfs bij correct gebruik |
Gemaakt in Duitsland, een land dat bekend staat om kwaliteit | |
Veilig voor gebruik in de vaatwasser | |
Veel waardevolle eigenschappen |
Zavor ZPot 10 Quart 15-PSI Pressure Cooker
De Zavor Zpot 10 Quart 15-PSI Pressure Cooker, een roestvrijstalen pan van hoge kwaliteit, kookt voedsel 70 procent sneller en laat de druk automatisch ontsnappen zodra u klaar bent met koken. Na aankoop van deze snelkookpan ontvangt u 10 jaar garantie en een handleiding met meer dan 50 recepten.
Deze snelkookpan houdt een niveau van 15 psi aan, maar werkt niet met drukmeters. U kunt deze betaalbare snelkookpan kopen in drie maten: 4,2 liter, 6,3 liter en 10 liter. Houd in gedachten dat de grootste niet altijd gelijk is aan de beste, maar als u van plan bent deze te gebruiken voor etentjes, wilt u misschien de 10 liter, waarmee u tot acht personen kunt bedienen.
U kunt dit gemakkelijk gebruiken. Zelfs leeg weegt de 10-kwart pot veel. Maak je geen zorgen over het gebruik in de vaatwasser, maar was de pakking, het deksel en het stoomventiel niet in de vaatwasser. Zodra u de volle 15 psi bereikt, laat de indicator u dat weten. Deze snelkookpan is ontworpen om de druk op drie verschillende manieren te laten ontsnappen: snel ontsnappen, koel water over de pan, en natuurlijk laten afkoelen.
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Betaalbare prijzen voor alle budgetten | Bevat geen stoommandje |
Verkrijgbaar in drie-kwart maten | Sommige gebruikers melden dat het lekte |
Wordt geleverd met 50 recepten | Geen betrouwbare siliconen ring afdichting |
Kan deze veilig in de vaatwasser wassen | |
Maak deze snelkookpan gemakkelijk schoon | |
Inclusief 10 jaar garantie |
Hawkins CB30 hard geanodiseerde snelkookpan
De aantrekkingskracht van de Hawkins CB30 zit hem in de vele opties – u kunt deze snelkookpan in zeven verschillende maten kopen. Dit is een hard geanodiseerde aluminium snelkookpan. Hawkins heeft hem gemaakt van het beste aluminium, en deze snelkookpan is bestand tegen corrosie. Omdat hij gemaakt is van geanodiseerd aluminium, zal deze snelkookpan sneller warmte produceren dan een roestvrijstalen snelkookpan.
Terwijl de pan geanodiseerd aluminium gebruikt voor het lichaam, gebruiken ze roestvrij staal voor het deksel. U hebt een uitstekende hygiëne met dit product. Het heeft een goed en aantrekkelijk ontwerp dat het aantrekkelijk maakt. Het van binnenuit gesloten ontwerp maakt de snelkookpan veel veiliger.
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Leidt warmte veel sneller omdat het geanodiseerd aluminium is | Iffy klantenservice |
Afkomstig van de beste aluminium bronnen | Geen grote fluit |
Flitsend en aantrekkelijk ontwerp | Niet vaatwasmachinebestendige snelkookpan-dit is geanodiseerd |
Gebruikt het veiliger dicht-van-binnen ontwerp | |
Eenvoudig te reinigen deze snelkookpan voor een geanodiseerde snelkookpan’s |
Hawkins Contura 6-1/2-Liter snelkookpan
Deze hard geanodiseerde snelkookpan kookt tot 46 procent sneller dan een magnetron. Met de Hawkins Contura bespaart u tot 50 procent op energiekosten. U kunt snel en gemakkelijk de taaiere en goedkopere stukken vlees koken. Hawkins heeft een goede line-up van producten, en zijn reputatie in de industrie blijft kristalhelder.
Deze compacte snelkookpan kan gemakkelijk worden opgeborgen, en hoewel het deksel wel wat aanpassing vergt, zou je het niet onmogelijk noemen. Het is alleen anders. Als geanodiseerde snelkookpan kookt de Hawkins Contura veel sneller dan de andere snelkookpannen op de markt. Als u de instructies op de verpakking volgt, zult u niet veel problemen ondervinden bij het schoonmaken. Omdat hij geanodiseerd is, moet hij met de hand worden gewassen, maar dat is niet onmogelijk.
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Verwarmt sneller dan veel van de andere snelkookpannen | Ontwerp moeilijk schoon te maken onder de bovenrand |
Een compacte snelkookpan die gemakkelijk kan worden opgeborgen | Niet iedereen wil een snelkookpan op de kookplaat |
Een snelle en effectieve keuze voor een grote maaltijd | |
Gemakkelijk te gebruiken deze snelkookpan | |
Komt in vijf verschillende maten en vormen |
Slotopmerkingen – Gehard geoxideerde vs. roestvrijstalen snelkookpannen
Noch de hardgeanodiseerde aluminium snelkookpan, noch de roestvrijstalen snelkookpan is superieur. In plaats daarvan moet je de voor- en nadelen van elk materiaal bekijken om te beslissen welke het beste bij je past. Veel mensen houden van de geanodiseerde vanwege de prijs en het snellere koken, maar roestvrij staal biedt voordelen zoals vaatwasmachinevriendelijk en duurzamer. Wat u kiest is meer een kwestie van persoonlijke keuze.
Dit kan u al dan niet helpen bij uw keuze! Ik heb van elk één en dit is hoe ik ze gebruik…
A roestvrijstalen snelkookpan die ik gebruik met mijn gasfornuis. Ik gebruik deze voornamelijk voor het bereiden van vlees- en gevogeltegerechten in hun natuurlijke vorm (geen kleverige sauzen).
Ook een hard geanodiseerde elektrische snelkookpan. Dit is de snelkookpan die ik gebruik voor stoofpotjes, stoofpotjes, saucijsjes, soepjes en dessertgerechten.
One-Pot Cooking Rocks