Het kruiden van gietijzer boezemt de meeste mensen om de een of andere reden angst in, terwijl het in feite een eenvoudige taak is. Het kiezen van de juiste olie om het ijzer mee te kruiden is een andere horde die nieuwelingen in het gietijzeren koken ook moeten overwinnen. Dus wwat is de beste olie voor het kruiden van gietijzer?
De beste olie voor het kruiden van gietijzer is druivenpitolie, gevolgd door lijnzaadolie, plantaardige oliën en canola-olie, evenals kruidenoliën en conditioners die door gietijzerfabrikanten zelf worden geproduceerd. De olie voor het kruiden van gietijzer moet een hoog rookpunt hebben om polymerisatie te bereiken.
Een hoog rookpunt is nodig voor polymerisatie, het proces waarbij olie op het oppervlak van gietijzer wordt gebakken. Dit is een natuurlijk proces dat zorgt voor een antikleefoppervlak dat ook roestvorming voorkomt.

Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Wat is kruidenolie?
Inhoudsopgave
Gietijzeren kruidenolie is een product dat u kunt gebruiken om uw gietijzeren pannen te kruiden. Om een paar oliën te noemen: olijfolie, druivenpit-, lijnzaad-, soja-, maïsolie, plantaardige shortening en reuzel.
Kruiden creëren een onzichtbare, beschermende laag van gepolymeriseerd vet op het oppervlak, zodat het niet zo gemakkelijk plakt of roest wanneer het wordt blootgesteld aan water en andere stoffen.
Waarom is het kruiden van gietijzer belangrijk?
Gietijzer moet gekruid worden om een antikleef oppervlak te creëren. Het kruiden is een laagje olie dat op het gietijzer wordt gebakken. Deze olielaag beschermt het gietijzer tegen roest en helpt het antikleefoppervlak te creëren.
De olielaag zorgt ook voor een glad oppervlak. Gietijzer heeft zeer kleine putjes en spleten die moeten worden opgevuld voordat het antikleef kan worden. De kruiden vullen deze putjes, waardoor een gladder kookoppervlak ontstaat.
Het is belangrijk om te begrijpen dat elk gerecht dat in gietijzer wordt bereid, ook wat van de smaken van de gekruide pan oppikt. Voedsel met veel zuren, zoals tomaten of wijn, kan ervoor zorgen dat een deel van de kruiden verdwijnt.
Wat is de beste olie voor het kruiden van een gietijzeren pan?

Deze tabel schetst de eigenschappen van de 11 beste kruidenoliën voor uw gietijzeren pan. Inclusief het rookpunt van de olie en het vetgehalte. Nummer 1 is de beste optie tot aan degenen die het werk zullen doen, maar u geen duurzaam gekruide afwerking geven.
Beste | Olie | Verzadigde Vet |
Meervoudig onverzadigde Vet |
Mono-onverzadigde Vet |
Rook Punt |
Oven Temperatuur |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Druivenpit | 10.5% | 74.7% | 14.3% | 421 °F | 441 °F |
2 | Lijnzaad | 9.0% | 68.0% | 18.0% | 225 °F | 245°F |
3 | Maïs | 12.9% | 54.7% | 27.6% | 450 °F | 420 °F |
4 | Canola | 7.4% | 28.1% | 63.3% | 460 °F | 480 °F |
5 | Groente | 14.0% | 33.0% | 48.0% | 450 °F | 470 °F |
6 | Avocado | 11.6% | 13.5% | 70.6% | 482 °F | 502 °F |
7 | Olive | 13.8% | 10.3% | 73.0% | 380 °F | 400 °F |
8 | Plantaardige Shortening | 25.0% | 28.0% | 41.0% | 410 °F | 430 °F |
9 | Bacon Grease |
32.0% | 11.0% | 41.0% | 394 °F | 394 °F |
10 | Reuzel | 39.0% | 11.0% | 45.0% | 374 °F | 394 °F |
11 | Kokosnoot | 87.0% | 1.8% | 6.0% | 400 °F | 420 °F |
1. Druivenpitolie

De beste gietijzerolie is druivenpitolie. Het is duur, maar ik heb gemerkt dat druivenpitolie steeds beter verkrijgbaar is en dat de prijs daalt. Ik heb een goede keuze gevonden in een 3-liter fles, verkrijgbaar bij Amazon voor een goede prijs. hier.
Waarom is druivenpitolie goed voor het kruiden van gietijzer? Geraffineerde Druivenpitolie is bestand tegen grote hitte en heeft een hoog rookpunt van 480 graden Fahrenheit of 250 graden Celsius en is uiterst bestand tegen afbraak.
Maar u moet zeer op uw hoede zijn voor de woorden “koudgeperst” en “virgin”, want deze zijn ontworpen om niet alleen te koken, maar om te worden gebruikt als “gourmet” in dressings, desserts en dergelijke. Omdat ze een laag rookpunt hebben.
2. Lijnzaadolie

Lijnzaadolie is een andere olie die sterk wordt aanbevolen voor het kruiden. Als u noten- of plantaardige oliën gebruikt, moeten deze zuiver en geraffineerd zijn.
Het rookpunt van lijnzaadolie is 225 graden Fahrenheit of 107 graden Celsius, wat niet erg hoog is. Opgemerkt moet worden dat ongebruikte olie ranzig wordt als ze niet snel wordt gebruikt.
Lijnzaadolie is een drogende olie waardoor het perfect voor het kruiden van gietijzeren pannen. Het bestaat voor 68% uit meervoudig onverzadigde vetten en voor 86% uit onverzadigde vetten, waardoor dit de beste keuze is om uw pan mee te kruiden.
3. Maïs

Geraffineerde maïsolie kan worden verhit tot 450 graden Fahrenheit of 235 graden Celsius.
Koudgeperste “maagdelijke” en “ongeraffineerde” olie van 320 graden Fahrenheit of 160 graden Celsius is niet geschikt voor het kruiden van gietijzer.
4. Canola Olie (Koolzaadolie)

Deze olie is vooral een goede smaakmaker voor wanneer uw gietijzer moet worden opgeslagen voor langere tijd. Er kan een harsafwerking worden bereikt die het gietijzer tijdens de opslag beschermt. U moet ook rekening houden met een prikkelende geur in de keuken na het kruiden met deze olie.
Verwarm gietijzer in de oven op ongeveer 250 graden gedurende 2 uur. Veeg dan een lichte coating over het ijzer, en laat het 45 minuten tot 1 uur garen. Nog een keer aanbrengen en garen.
Als het strijkijzer is afgekoeld, veeg het dan af om overtollige olie te verwijderen voordat u het opbergt.
Koolzaadolie kan worden verhit tot 400 graden Fahrenheit of 200 graden Celsius.
Koudgeperste “maagdelijke” en “ongeraffineerde” 225 graden Fahrenheit of 110 graden Celsius.
5. Plantaardige olie

Plantaardige olie omvat vele soorten olie waaronder de hieronder genoemde. Hoewel velen plantaardige olie aanbevelen voor het kruiden zijn deze oliën zwaar geraffineerd met vervelende toevoegingen.
6. Avocado-olie

Ik heb onlangs avocado-olie getest. Ik gebruik het voor het aanbraden op hoge temperatuur en voor roerbakken. Dus ik dacht het eens uit te proberen.
Ik zal dit bericht herzien als ik 100% zeker ben dat ik deze olie zou aanbevelen voor het kruiden.
Een verbazingwekkende vondst is dat – na het koken in avocado olie is dat er altijd olie achterblijft op de bodem van de pan. Bijna alle andere oliën verdwijnen “net als water”. Ik giet de overgebleven olie over het bereide gerecht het smaakt goddelijk.
HERZIEN 2021: Ik heb het kruiden en koken in biologische avocado-olie getest vanwege het hoge rookpunt en het vermogen om ranzigheid tegen te gaan. Terwijl ik nog steeds massa’s olie gebruik om te koken en vooral te bakken in mijn gietijzer, kruid ik momenteel mijn gietijzer met hoogwaardige druivenpitolie.
7. Olijfolie

Het rookpunt van pure olijfolie is 410 graden Fahrenheit of 215 graden Celsius.
Koudgeperste “virgin” en “unrefined” 320 graden Fahrenheit of 160 graden Celsius.
Is olijfolie goed voor het kruiden van gietijzer? Ik zou geen olijfolie kiezen vanwege het lage rookpunt. In principe kan je de olie niet in de poriën van het gietijzer omdat het te vroeg afbrandt.
Het is een goede keuze van olie om mee te koken als uw gietijzer goed gekruid is. Het zal helpen uw ijzers “Patina” in goede vorm te houden.
Zie mijn artikel hier dat diep in de combinatie van olijfolie en gietijzer duikt.
8. Plantaardige Shortening (Crisco)

Is een genetisch gemodificeerde olie en reuzel wordt steeds meer gebruikt ten gunste van de door de mens gemaakte variant.
Plantaardige Shortening‘s rookpunt is 410 graden Fahrenheit of 230 graden Celsius.
9. Spekvet

Dit vet heeft een rookpunt van 360 graden Fahrenheit of 185 graden Celsius.
U brengt spekvet aan door een vet stuk spek over het gietijzer te wrijven.
Bij het aanbrengen van het spek op het ijzer zult u merken dat het moeilijk is om het vet in de oppervlakten te krijgen. U zult het ijzer dus niet volledig kunnen kruiden.
Er wordt beweerd dat het zout in het spekvet het ijzer zal ontsmetten.
10. Varkensvet (Reuzel)
Reuzel heeft een rookpunt van 360 graden Fahrenheit of 185 graden Celsius.
Reuzel trekt in de poriën van het ijzer wanneer het warm en rijkelijk wordt aangebracht.
Het doet ook wonderen als je een roestig stuk gietijzer moet repareren.
11. Kokosolie

Geraffineerde (pure) olie kan worden verhit tot 450 graden Fahrenheit of 232 graden Celsius.
Is kokosolie goed voor het kruiden van gietijzer? Hoewel kokosolie een extreem lage oxidatiefactor heeft, is het zeer duurzaam als frituurolie, zelfs duurzamer dan rundvet.
Maagdelijke olie moet onder 350°F/175°C worden bewaard, dus u moet weer heel goed opletten wat u koopt.
12. Saffloerolie
Geraffineerde saffloerolie kan worden verhit tot wel 510 graden Fahrenheit of 265 graden Celsius.
Koudgeperste “maagdelijke” en “ongeraffineerde” 225 graden Fahrenheit of 110 graden Celsius.
13. Sesamolie
Geraffineerde sesam kan worden verhit tot 450 graden Fahrenheit of 210 graden Celsius.
Koudgeperste “virgin” en “ongeraffineerd” 320 graden Fahrenheit of 160 graden Celsius.
14. Sojaolie
Het rookpunt van geraffineerde sojabonen met een hoog oliezuurgehalte is 450 graden Fahrenheit of 235 graden Celsius.
Het koudgeperste “virgin” en “ongeraffineerde” rookpunt is 320 graden Fahrenheit of 160 graden Celsius.
15. Zonnebloemolie
Het rookpunt van geraffineerde zonnebloemolie met een hoog oliezuurgehalte is 450 graden Fahrenheit of 235 graden Celsius.
“Virgin” of “koudgeperste” zonnebloemoliën hebben een zeer laag rookpunt. en mag niet gebruikt worden voor het kruiden van gietijzer. Zonnebloemolie wordt sneller ranzig dan olijfolie of canolaolie.
Koudgeperste “virgin” en “unrefined” 225 graden Fahrenheit of 110 graden Celsius.

Andere olie voor het op smaak brengen van gietijzer
Ongeacht welke oliën worden aanbevolen voor het kruiden van gietijzer gebruiken velen met succes diverse oliën, waaronder de volgende plantaardige olie, dierlijke vetoliën, zuiveloliën, kunstmatige kruiden en mineralenoliën.
Plantaardige oliën
16. Pindaolie
Het rookpunt is 450 graden Fahrenheit of 235 graden Celsius.
De Chinezen gebruiken arachideolie om hoge temperaturen te bereiken bij het aanbraden en roerbakken en het behoudt zijn smaak wanneer het op deze manier wordt gebruikt.
Koudgeperste “virgin” en “unrefined” 320 graden Fahrenheit of 160 graden Celsius.
17. Amandelolie
Geraffineerd – het rookpunt is 495 graden Fahrenheit of 255 graden Celsius. Deze olie kan uw gietijzer een duurzame afwerking.
Maar u kunt waarschijnlijk alleen “ongeraffineerde” olie vinden, die net als sommige andere notenoliën niet tot hoge temperaturen verhit kan worden.
18. Walnootolie
De geraffineerde versie van walnootolie heeft een rookpunt van 400 graden Fahrenheit of 204 graden Celsius, wat volgens mij niet hoog genoeg is om gietijzer te kruiden. Maar je kunt het proberen als je aan zuivere geraffineerde walnootolie kunt komen.
De gewone walnootolie die u vindt is ongeraffineerd en kan worden gebruikt om te bakken bij lage temperaturen, maar meestal wordt het gebruikt voor saladedressings.
Koudgeperste “virgin” en “ongeraffineerd” 320 graden Fahrenheit of 160 graden Celsius.
Plantaardige Oliën – Het Verdict
De volgende oliën worden zeer snel ranzig bij verhitting. Dit komt vooral omdat deze oliën niet algemeen verkrijgbaar zijn als geraffineerde producten.
Ze hebben een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren omdat ze zijn vervaardigd tot “Virgin” of “Cold Pressed”. Ze zijn geschikt voor gebruik bij lage temperaturen of in saladedressings en dergelijke.
De oliën zijn:
Zonnebloem, Olijf, Soja, Canola, Saffloer, Sesam, Pinda, en Walnoot.
Sommigen geloven dat, omdat plantaardige oliën veel vloeibaarder zijn dan dierlijke vetten, deze oliën in de poriën van het gietijzer terechtkomen.
Omdat de pure versies van deze oliën niet gemakkelijk verkrijgbaar zijn, zou ik er vanaf blijven. Tenzij je aan pure olie kunt komen.
Velen hebben in het verleden Crisco gebruikt, maar door genetische modificaties zijn ze overgestapt op meer natuurlijke en ongerepte oliën. Kokosolie voor het kruiden van gietijzer is mijn eerste keus als je plantaardige of notenolie gebruikt.
Ik stel voor dat als u plantaardige olie wilt gebruiken en een zuivere olie kunt vinden die bestand is tegen hoge temperaturen, u daarmee uw gietijzer op smaak brengt.
De volgende beste plantaardige olie zou waarschijnlijk Canola zijn.
Dierlijke Vetten
19. Eenden- en Ganzenvet
Helaas hebben deze heerlijke vetten, hoe smaakvol ze ook zijn, slechts een zeer matig rookpunt, namelijk 375 graden Fahrenheit of 190 graden Celsius.
Om deze te blijven gebruiken voor uw geweldige aardappelen, maar niet voor het kruiden van uw gietijzer.
20. Berenvet en hertenvet
Als u graag beren- en hertenvlees eet, waarom dan niet ook het vet gebruiken. Wrijf het vet gewoon over de Dutch oven en kruid het zoals u normaal een andere olie zou gebruiken.
Dierlijke Vetten – Het Verdict
Omdat onze voorouders geen toegang hadden tot genetisch gemodificeerde voedselbronnen, geloof ik dat zij alleen dierlijke vetten gebruikten in hun gietijzer.
Dit kookgerei bestaat nog steeds in verschillende vormen en wordt tegenwoordig door velen over de hele wereld gebruikt.
Houd er rekening mee dat het misschien niet koosjer is! Dus als u eten voor anderen bereidt, iets om te overwegen…
Zuivel Vet

21. Boter
Boter mag alleen op zeer laag vuur worden gebruikt. Hele boter bevat niet alleen verzadigde vetten, maar ook melkeiwit en oliën uit de room tijdens het karnen.
Helaas, als de boter te heet wordt, wordt hij bruin en verbrandt dan heel snel. Je houdt dan een zeer bitter smakende smaakmaker over.
Denk maar aan alle recepten die boter nodig hebben voor zijn vochtige bruiningseigenschappen.
Dus dat sluit dit kruid uit, omdat het niet de hoge temperaturen kan verdragen die nodig zijn om gietijzer te kruiden.
Als u een ongelukje hebt gehad en hulp nodig hebt bij het schoonmaken van uw Nederlandse oven, lees dan dit artikel over het schoonmaken van een Nederlandse oven na het koken. Hier…
22. Minerale olie
Is zeer geschikt om houten gereedschap en snijplank waterafstotend te maken. Mag niet gebruikt worden om gietijzer te kruiden.
Als het regelmatig wordt gekruid, kan het voorkomen dat een grote schoonmaak- en kruidenbeurt nodig is.
23. Specifieke kruiden voor gietijzer
Als je gewoon de klus wilt klaren en het niet zelf wilt uitzoeken. Klik op de afbeelding hieronder om naar Amazon te gaan voor Caron & Doucet Cast Iron Seasoning Oil and Conditioner. Het is een populaire keuze gemaakt van 100% plantaardige geraffineerde kokosolie.

Waarom is het rookpunt van een kruidenolie belangrijk?
Om uw gietijzeren kookgerei goed te beschermen, moet de olie zijn rookpunt bereiken voordat hij kan polymeriseren en een beschermende barrière kan vormen. Om dit proces te laten plaatsvinden, moet u het rookpunt van een olie kennen, zodat het opwarmen van uw pan zo effectief mogelijk is.
Kookoliën begrijpen
Alle oliën die gemodificeerd zijn tot Light, Virgin, of Unrefined hebben een veel lager rookpunt. Helaas zijn dit de oliën die tegenwoordig algemeen verkrijgbaar zijn en niet de pure versie van de olie. Deze gemodificeerde oliën zijn degenen die snel ranzig worden.
U heeft nu inzicht in de verschillende eigenschappen van oliën, alsmede in wat nodig is om ervoor te zorgen dat uw gietijzeren kruiden zijn “Patina” (zijn gladde glanzende antikleefoppervlak) bereiken. Bekijk de onderstaande oliën om u te helpen de juiste kruidenolie te kiezen…
Koudgeperste olie
Geperste olie wordt gemaakt door een mechanische pers te gebruiken om de olie uit zaden te halen. Het eindproduct van dit proces is hoogwaardig plantaardig vet zonder cholesterol dat beschermd is tegen oxidatie, zodat het langer houdbaar is op de plank zonder een ranzige smaak te hebben.
Ongeraffineerde & geraffineerde oliën
De oliën die we bij het koken en op smaak brengen worden in twee categorieën verdeeld: ongeraffineerde en geraffineerde. Ongeraffineerd olie wordt licht gefilterd om alleen de grootste deeltjes eruit te filteren, terwijl geraffineerde die gaan door een veel complexer proces van filteren dat zelfs microscopische stukjes uit de olie verwijdert.
Verzadigde Vetten & Onverzadigde Vetten
Enkele van de meest voorkomende verzadigde vetten omvatten reuzel, vet, koeienvet en schapenvet.
Onverzadigd vet is een type lipide dat gewoonlijk vloeibaar is bij kamertemperatuur, zoals smeersels op basis van plantaardige olie, zoals margarine.
Wanneer je koken met oliënkunt u het beste onverzadigde vetten gebruiken. Die zijn reactiever en polymeriseren beter bij het kruiden van uw gerecht! Hetzelfde geldt voor het kruiden of beschermen van uw gietijzer. Onverzadigde vetten polymeriseren beter bij het kruiden dan verzadigde vetten.
Enkelvoudig onverzadigde vetten
Enkelvoudig onverzadigde vetten hebben één dubbele binding, waardoor ze stabieler zijn dan meervoudig onverzadigde en verzadigde vetten.
Meervoudig onverzadigde vetten
Met een hoger percentage dubbele bindingen (tot 6) zorgen meervoudig onverzadigde vetten voor een betere en duurzamere beschermlaag voor gietijzer.
Tekenen dat uw gietijzeren kookgerei op smaak moet worden gebracht
Als u voedsel dat aan uw gietijzer kleeft betekent het dat de kruiden zijn afgebroken. Er is niet genoeg barrière om te voorkomen dat het voedsel zich hecht aan de poriën van het ijzer.
Wat dan, op zijn beurt, het voedsel in de poriën brandt en een plakkerige boel maakt.
Dit is wanneer een zwaar reinigingsproces nodig is. Gevolgd door een volledig nieuw inzepen.
Hoe gietijzer te zouten
Het gietijzer moet worden schoongemaakt en grondig gedroogd voordat het wordt gekruid.
U kunt dan een papieren handdoek gebruiken om een dunne laag van de olie van uw keuze over het oppervlak van het ijzer aan te brengen. Zorg ervoor dat u het ook op de onderkant, het deksel en de handgrepen aanbrengt.
Zorg ervoor dat in uw oven een bakje of aluminiumfolie is geplaatst onder de plaats waar het ijzer in de oven komt te staan. Keer het gietijzer met deksel om op een middelste ovenrooster op 450°F.
Bak het ijzer ongeveer een uur.
Laat het afkoelen in de oven en herhaal indien nodig.
Grease Keepers
Wie herinnert zich nog dat je oma vroeger een vethouder gebruikte? Mijn grootmoeder had zeker geen wisselgeld om vetten of oliën te kopen.
Dus bewaarde ze alle oliën en vetten in haar vethouder.
Ik herinner me dat ze, toen ik ouder werd, reuzel begon te kopen. Dat was pas toen ze niet meer voor het hele gezin kookte, zodat ze geen goede voorraad drippings had.
Degene die ik gebruik is vergelijkbaar met de onderstaande – de mijne is een erfstuk van keramiek.

Geld besparen – Kookolie recyclen
Met een vethouder bespaart u geld als u uw eigen kookvet bewaart en hergebruikt.
Veelgestelde vragen
Snelle antwoorden op enkele van de vele veelgestelde vragen rond het kruiden van gietijzer en wat de oliën en processen zijn.
Wat is kruidenolie?

Kruidenolie is een olie die gebruikt wordt om de gietijzer te beschermen tegen roest. Het wordt ook gebruikt om gietijzer op smaak te brengen, omdat na verloop van tijd een antikleeflaag wordt opgebouwd zodat het gietijzer effectief een antikleefpan wordt.
Wat voor olie gebruik je om een gietijzeren pan te kruiden?
Ongeacht het type gietijzer dat u wilt kruiden kunt u dezelfde olie gebruiken die u voor uw gietijzeren koekenpan zou gebruiken.
U kunt een geraffineerde pure olie gebruiken zoals de hierboven geschetste Druivenpitolie. U kunt ook kiezen voor een speciaal gemaakte gietijzeren kruiderij zoals de hieronder afgebeelde gietijzeren olie.
Moet u gietijzer na elk gebruik kruiden?
Nee, u hoeft gietijzer niet na elk gebruik te kruiden. Kruid uw gietijzer voor het eerste gebruik. Zaai hem dan opnieuw in wanneer uw gerechten aan de bodem van de pot, pan of koekepan beginnen te kleven. Of wanneer u merkt dat de Patina dof wordt.
Mij wordt ook vaak gevraagd hoe vaak ik mijn gietijzer moet kruiden. Er is geen limiet aan het kruiden van gietijzer. Gewoon een seizoen wanneer het dof wordt en voedsel eraan begint te kleven.
Hoe vaak moet je een gietijzeren pan kruiden?
Over het algemeen drie tot vier keer tijdens het kruiden. Het voorbehoud is hoe goed het anti-aanbak “Patina” (oppervlak) intact is. Als je eten blijft plakken herhaal je het proces tot je een glanzend zwart oppervlak ziet. Als uw eten één of twee keer loslaat zou het genoeg moeten zijn.
Hoe maak je een roestige gietijzeren oven schoon?
Voordat enige vorm van kruiden kan worden toegepast op gietijzer het moet schoon en droog zijn. Dus als je een roestige dutch oven hebt, kijk dan eens naar mijn artikel hier. Het geeft je de snelle stappen die je nodig hebt om het gietijzer klaar te maken voor het kruiden.
Final Thoughts – Wat is de beste olie voor het kruiden van gietijzer?
Wat is de beste olie om gietijzer te kruiden? De beste oliën om te kruiden zijn druivenpit en lijnzaad.
Er zijn nog een paar geweldige punten naar voren gekomen:-
- Mensen die hun gietijzer regelmatig gebruiken, hebben beter gekruid ijzer omdat de oliën van de gerechten die zij bereiden het gietijzer zelf kruiden.
- Bespaar geld door je “drippings”, zoals ik me herinner, te bewaren.
Bij het zoeken naar olie voor het kruiden van mijn ruwe gietijzeren olie is het rookpunt de belangrijkste factor.
Ik ben helemaal voor het minst aangeraakte door de mens. Ik ben voor volvet, verse producten, hartig eten kopen, bereiden en koken. Geleerd door mijn familie.
Mijn grootouders werden 94 en 93 (moeders kant) en 89 en 90 (vaders kant).
Begrijp me niet verkeerd, ook zij vielen ten prooi aan de weinig vet geen vet totdat ze honger kregen.
“Mijn persoonlijke favoriete olie om mee te koken is biologische avocado-olie. Vanwege de hoog rookpunt en zijn vermogen om ranzigheid tegen te gaan. Een ander interessant feit over koken in avocado-olie is dat wanneer je voedsel bakt er altijd olie achterblijft op de bodem van de pan. Ik gebruik dan deze olie en giet het over mijn gekookte gerecht het smaakt goddelijk”.
“Vergeet niet dat ik momenteel een hoogwaardige Druivenpitolie gebruik om mijn gietijzeren kookgerei op smaak te brengen.
Onthoud ook dat deze woorden op elke fles moeten staan: “biologisch”, “extra vierge”, “ongeraffineerd” en “koudgeperst” Dit is de olie die ik gebruik. hier.
Ik geloof dat als het goed genoeg is om te koken en te eten, het goed genoeg is om ons gietijzer mee te kruiden.
Gietijzer bestaat al vele eeuwen. Onze voorouders zouden geen gemakkelijke toegang hebben gehad tot plantaardige oliën, notenolie en dergelijke. Ik durf te zeggen dat ze niet eens gekruid hun gietijzer kookgerei. Hun kookgerei zou zichzelf hebben gekruid door elke dag vlees te koken in het gietijzer. Wala prachtig gekruid kookgerei op de natuurlijke manier.
Ik wil graag Clove Garden bedanken voor hun uitgebreide onderzoek naar alles wat met olie te maken heeft. U kunt hen bezoeken hier voor een schat aan informatie over oliën en nog veel meer.
Op zoek naar een nieuwe gietijzeren Dutch oven en wil je wat meer onderzoek doen? Bekijk deze gietijzeren Nederlandse ovens die ik grondig heb beoordeeld hier.
Aanbevolen lectuur
Leren hoe je een gietijzeren Nederlandse oven op smaak brengt is eenvoudig – kijk op deze artikel dat ik heb geschreven dat het proces eenvoudig en snel maakt om een ijzeren koekenpan te verzorgen.
One-Pot Cooking Rocks