Brood bakken in een Nederlandse oven lijkt voor sommigen misschien te moeilijk om te proberen. Een Nederlandse oven, mits correct gebruikt, geeft je een brood dat eruit ziet alsof je het bij een ambachtelijke bakker hebt gekocht. Net als het zuurdesembrood van de beroemde Boudin Bakery in San Francisco…
In feite is een Nederlandse oven de beste kookpot die een traditionele Bakers Oven benadert. Daarover later meer… Welke Nederlandse oven is het beste voor het bakken van brood?
De beste Nederlandse oven voor brood is gekruid of geëmailleerd en heeft een formaat tussen 5-1/2-Quarts en 7 Quarts, de perfecte maat om een standaard brood naar keuze in te bakken. Met een groter formaat kunt u het recept verdubbelen of broodjes of brood in andere dan ronde vormen bereiden.

Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als je een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Brood bakken in een Dutch Oven
Inhoudsopgave
Voor velen van ons roept het bakken van brood visioenen op van onze grootmoeders die een dag doorbrengen met het bereiden van een brood: stampen, kneden, rijzen, kneden, rijzen, kneden, rijzen, rijzen… uiteindelijk bakken.
Nou, ik ben hier om u te vertellen dat zelfgebakken brood maken geëvolueerd is. Ja, brood bakken is een kunstvorm. Een kunst die ons het mooiste, lekkerste en smakelijkste brood oplevert dat we allemaal graag eten.
Maar met de evolutie van brood en de wetenschap achter het broodbakken… “NO Knead” is ook in ons leven gekomen. No-knead evolueert ook elke dag.
Er worden manieren gecreëerd en opengesteld voor thuiskoks om thuis elke dag sneller en gemakkelijker brood te kunnen bakken. Dus gooi je elektrische broodbakmachine weg en leer hoe je een Nederlandse oven kunt gebruiken om brood te bakken…

Waarom brood bakken in een Dutch Oven?
Het voordeel van brood bakken in een Nederlandse oven is dat de hoge hitte die de oven vasthoudt stoom maakt die in de oven blijft waardoor het van binnenuit kan rijzen en garen… Hier zijn nog een paar andere redenen waarom een Nederlandse oven de beste manier is om brood te bakken en waarom ik er graag brood in bak.
Broodoven
Nederlandse ovens zijn het beste alternatief voor een bakkersoven. Net als bij een bakkersoven vindt er een extra deegrijzing plaats en krijg je een eindrijzing (lente), waardoor het brood een lichte maar vochtige textuur krijgt en een knapperige korst.
Toevoegingen
We kennen allemaal de additieven. Voornamelijk werden ze aan voedsel toegevoegd om de versheid en houdbaarheid ervan te verlengen, en ook om het voedsel beter te laten smaken. (Argh)
Maar met het verstrijken van de tijd zijn de additieven toegenomen en gaat het voedsel langer mee.
We willen allemaal gezonde en verse ingrediënten in ons voedsel – helaas weet je bijna altijd niet precies wat er is toegevoegd aan het kant-en-klare voedsel dat je koopt.
Gemak
Als u eenmaal de standaard ingrediënten, waaronder een Nederlandse oven, voor broodbereiding in huis hebt, kunt u op elk moment een brood bereiden.
Vergeet niet dat je brood kunt invriezen – ja zelfs zelfgebakken brood.
Toast en boter ruiken en smaken net zo goed als vers brood…
Veelzijdigheid
Thuiskoks zijn niet beperkt tot het bakken van brood in een Nederlandse oven zoals u een elektrische broodbakmachine. De gebruiksmogelijkheden van een gietijzeren kookpot worden slechts beperkt door uw verbeelding. U kunt deze kookpot zelfs gebruiken voor buitengebruik op vakantie en in de keuken.
Aanbevolen lezen Nederlandse Oven Gebruiken
Puur genieten
Genieten van een stuk vers gebakken en beboterd brood dat je gemaakt hebt.
We verdienen allemaal de tijd om van dit eenvoudige genot te genieten! Regelmatig…
Lees meer over het maken van brood in een Dutch Oven in mijn artikel hier – krijg je ook geweldige tips waar je misschien niet aan gedacht hebt…
Is een gietijzeren Dutch Oven goed voor het bakken van brood?
Ja, gietijzeren Dutch Ovens zijn een geweldige optie, omdat het een zware pot is die dikke bodems, wanden, en geïntegreerde handgrepen heeft. In staat om hogere temperaturen te weerstaan en hun warmte vast te houden. Hun zware deksels laten de stoom om het brood zijn laatste keer rijzen, bak de buitenkant van het brood, maak de binnenkant van het brood gaar, en verwijder als laatste het deksel om een knapperig brood te krijgen.
Wat is de beste maat Dutch Oven voor het bakken van brood?
De beste maat Nederlandse oven voor het bakken van brood is een 5 tot 5 1/2 kwart Nederlandse oven.
Al mijn standaard brood, no-kneed brood, en zuurdesem recepten hebben genoeg ruimte om de stoom efficiënt te laten circuleren en de broden uit te zetten en op te rijzen zonder aan de zijkanten van het deksel van de Nederlandse oven te plakken.
Mijn 5-kwart Lodge gekruide dubbele Dutch oven met een plat, niet gewelfd deksel, heeft altijd genoeg ruimte voor broden om uit te zetten en te rijzen.
Een grotere Nederlandse oven biedt ruimte voor grotere broden, ovale of anders gevormde broden en broodjes.
Denk bij de keuze van een grotere Nederlandse oven aan het gewicht in beladen toestand en de inefficiëntie als u alleen standaardbroden kookt.
Beste Nederlandse Ovens voor het bakken van brood
Mijn aanbeveling voor Nederlandse ovens voor het bakken van het beste Nederlandse ovenbrood is gebaseerd op de Nederlandse ovens die ik persoonlijk gebruik of zou overwegen in de toekomst te gebruiken. Verschillende maten gietijzeren ovens in gekruid blank gietijzer en geëmailleerd, voor elk wat wils, zowel buiten als in de keuken.
Voor mijn Nederlandse ovenbrood gemaakt in de keuken, Le Creuset Nederlandse ovens zoals hun meest populaire Franse oven de Le Creuset Signature 5,5-quart Nederlandse oven, een Lodge Nederlandse oven de ene die ik bezit is een Lodge dubbele Nederlandse oven, een kleine Staub Cocotte, en de beste optie voor elk kampvuur een grote Camp Chef Camp Nederlandse oven met benen.
Er zijn verschillende soorten Nederlandse ovens, waaronder een ovale vorm die perfect is voor het bakken van brood, laten we ze eens bekijken en er een vinden voor uw kookbehoeften.
1. Le Creuset 5 1/2-Quart Geëmailleerde Gietijzeren Dutch Oven (Top Pick)

Perfect voor het bakken van brood, met 5,5 liter valt hij precies in het bereik van het gemiddelde brood. Hoewel het gietijzer en de lagen email lichter van gewicht zijn dan sommige andere merken, is het deksel perfect passend en zwaar genoeg om de stoom in te sluiten voor de “lente”.
De handgrepen op de “Signature” zijn groter dan het vorige “Classic” model ze zijn geïntegreerd in de Nederlandse oven, dus gegoten met het originele gietwerk, voor de veiligheid.
De meeste Signature modellen worden tegenwoordig geleverd met roestvrij staal. Als u knoppen moet verwisselen zijn er natuurlijk een keur aan knoppen beschikbaar Goud, Zilver en Zwart. Voor het bakken van brood heeft u de zilveren knop nodig die ovenbestendig is tot 500°F.
Met bijna een eeuw van bewezen prestaties volgt deze Nederlandse oven van Franse makelij nog steeds hetzelfde productieproces als toen Le Creuset in 1925 met de productie begon.
Het stuk dat u koopt zal origineel zijn omdat de zandgietstukken worden gebroken en gerecycled zodra uw Nederlandse oven is gemaakt. Voordat het vertrekt naar de detailhandel worden de stukken geïnspecteerd en nogmaals geïnspecteerd. Het oude gezegde dat u krijgt waarvoor u betaalt is van toepassing op Le Creuset u zult niet teleurgesteld worden.
Voordelen | Nadelen |
---|---|
45% grotere handgrepen dan het vorige model (Classic) voor een veilige grip | Prijs – Duurste |
Ongeëvenaarde warmteverdeling en retentie | Weegt 12,7 pond |
Deze Nederlandse oven heeft geavanceerd zandkleurig binnen email dat bestand is tegen slijtage en chippen. | Handwas is de beste praktijk bij alle gietijzeren kookgerei, ook al staat er op het etiket vaatwasserbestendig. |
Kan gebruikt worden voor temperaturen tot 500 °F inclusief handgrepen en knop | Beperkte levenslange garantie |
Het deksel is gebouwd met dekselstabilisatoren voor een goede, antislip pasvorm | |
Lichtgewicht geëmailleerd gietijzeren kookgerei | |
Eenvoudig schoonmaken, Le Creuset reinigingsproducten beschikbaar | |
Gemaakt in Frankrijk | |
Groot assortiment van verschillende kleuren Zwart, Caribisch gebied, Kersen, Hibiscus, Duin, Vlam, Marine, Marseille, Middernacht Grijs, Oester, Palm, Truffel, Soliel, en Wit. | |
Duurzaamheid – u zult een Le Creuset lang gebruiken |
Bekijk mijn uitgebreide review van deze 5,5-kwart Le Creuset geëmailleerde Dutch oven
2. Lodge Email Cast Iron Dutch Oven (Runner Up)

De Lodge geëmailleerde Nederlandse oven is stevig en de afgeronde bodem omhelst het deeg dat u tot brood gaat verwerken. Het zware deksel houdt zeker de stoom binnen voor het perfecte brood.
De 6-kwart maat ligt precies in het bereik van de beste maat Nederlandse oven voor brood. Royale geïntegreerde handgrepen, oven veilig tot 500 °F inclusief de knop, lichte interieurs met vele heldere kleuren beschikbaar voor elke keuken.
U zult deze Nederlandse oven absoluut gebruiken voor dagelijks gebruik samen met het bakken van brood.
Voordelen | Nadelen |
---|---|
De porseleinen emaille binnenkant is ideaal om te koken, het oppervlak geeft geen smaken af en absorbeert geen geuren. | Handwas aanbevolen |
Veilig voor inductie, halogeen, glas/keramiek, gas en elektrische kookplaten | Weegt 16 pond |
Metalen knop – Roestvrijstalen knop ovenbestendig tot 500 °F | Gemaakt in China |
Grote handvatten voor ovenwanten | |
maten 1,5, 3, 4,5 en 6 kwarten | |
Verschillende vormen | |
8 decor kleuren | |
Beperkte levenslange garantie |
Bekijk mijn uitgebreide review van deze 6-kwart Lodge geëmailleerde Dutch oven
3. Tramontina Geëmailleerde Gietijzeren Nederlandse Oven (Budget)

Deze betaalbare Le Creuset look-alike Dutch oven heeft een gietijzeren kern die is bekleed met veilig porselein email.
Met een inhoud van 6,5 liter is het een praktische alleskunner. U beperkt zich niet alleen tot het bakken van brood, maar u gebruikt hem elke dag met een gezin. Een koppel dat aan meal prepping denkt, zal in staat zijn om gerechten voor een hele week op voorhand te maken.
Pros | Nadelen |
---|---|
Het massieve gietijzeren lichaam is gecoat met PFOA en PTFE-vrij porselein email. | Meldingen van plakkende bodem bij elektrische kookplaat |
De duurzame roestvrijstalen knop op het zware deksel zorgt voor superieure warmtebehoud en -verdeling | Weegt 12 pond |
Te gebruiken op gas, elektrisch, keramisch glas en inductiekookplaten, ovenbestendig tot 450 °F | Alleen handwas |
Kleuren – Kobaltblauw, Ombre Rood, Grijs | Beperkte levenslange garantie |
Perfect voor een gezin van 4 tot 6 personen | |
Geen kruiden nodig |
Bekijk mijn uitgebreide review van de Tramontina Dutch Oven
4. Lodge Gietijzeren Dutch Oven (Veelzijdig)

De Lodge seasoned dubbele Dutch oven is 5 liter een van de meest veelzijdige stukken kookgerei die u kunt bezitten, omdat het twee stukken in een zijn.
Zowel het deksel als de oven hebben geïntegreerde handgrepen die bij elkaar passen voor gemakkelijk transport, wat u nodig zult hebben omdat deze Dutch oven heet wordt.
De oven is precies goed diep voor het bakken van brood, maar u zult merken hoe diep het deksel ook is voor een nog hogere “vering” als dat mogelijk is.
Het iconische merk Lodge manufacturing produceert hun gekruide gietijzeren kookgerei nog steeds duurzaam in de USA na decennia van perfectioneren van de kunst van het zandgieten van gesmolten ijzer.
Voordelen | Nadelen |
---|---|
5-kwart voorgezouten oven van gietijzeren materiaal en wordt geleverd met een koekenpan deksel | Weegt 12,4 pond |
Het heeft geïntegreerde zijgrepen op het deksel en de basis voor gemakkelijk en veilig transport. | Moet op smaak gebracht worden |
Het deksel is 1,5 inch diep | Handwas |
Het deksel kan worden omgezet in een 10,25-inch Skillet | Beperkte levenslange garantie |
Platte bodem zodat hij ovenbestendig is | |
De Nederlandse oven en het deksel zijn bestand tegen temperaturen van 500 °F |
Bekijk mijn grondige review van de Lodge Double Dutch Oven
5. Combekk Geëmailleerde Gietijzeren Dutch Oven (100% Gerecycleerde Materialen)

Deze Nederlandse oven is in Nederland gemaakt van gerecyclede spoorbielzen.
Met 6,3 liter valt hij in het bereik van de beste Nederlandse oven voor het bakken van brood. Hij is stevig gebouwd en kan worden gebruikt op alle kookoppervlakken, inclusief inductie.
Verkrijgbaar in 3 maten en 2 kleuren, met of zonder thermometer. Gelijkmatig warmtebehoud op alle fornuizen, helaas is de gelaagde emaillaag niet geschikt voor de kampvuursetting.
De unieke ingebouwde thermometer werkt echt, ja er was scepsis over deze functie.
Bekijk de succesvolle broodbakpoging van een tevreden klant in hun nieuwe Combekk Nederlandse oven, was het enige wat nodig was een beetje maïsmeel gestrooid op de bodem om te voorkomen dat het brood bleef plakken.
Pros | Nadelen |
---|---|
Gietijzer wordt gerecycled van spoorbielzen | Weegt 13.42 pond |
Gecoat met PTFE-vrije spaanbestendige emailafwerking | De kwaliteit van de 6,3 kwart wordt weerspiegeld in de prijs |
Deze Nederlandse oven heeft geavanceerd zandkleurig binnen email dat bestand is tegen slijtage en chippen | Zoeken naar negatieve beoordelingen en kon er geen vinden… |
Elke Nederlandse oven is gestempeld met de oorsprong van het metaal… | |
2 maten – 4,25 quart en 6,3 quart | |
Er zijn ingebouwde thermometers beschikbaar om het gebruik verder te verbeteren | |
40 jaar garantie |
Bekijk mijn uitgebreide review van Combekk Geëmailleerde Gietijzeren Dutch Oven
6. Crock-Pot Geëmailleerde Gietijzeren Nederlandse Oven (Merk)

Het merk Crock-Pot bestaat al sinds augustus 1970 toen ze ons kennis lieten maken met de Crock-Pot slow cooker. Na verloop van tijd breidde het merk zich met succes uit naar vele andere gebieden van de voedingsindustrie, zodat de geëmailleerde gietijzeren Crock-Pot werd geboren.
Deze 5-kwart is compact vergeleken met de andere merken die je tegenwoordig ziet, maar compact is wat sommigen van ons nodig hebben. In dit formaat Dutch oven past een normaal brood, een 10″ broodmand past in deze oven. Hé, je kunt een recept aanpassen als dit het formaat is dat je zoekt.
Goed formaat handgrepen in vergelijking met andere merken en een bonus spijkerdeksel om zelf te rijgen. De meeste merken bieden dit niet.
12 kleuren om uit te kiezen oven en knop zijn ovenbestendig tot 450 °F. Dit zou de perfecte oven zijn om alleen brood te bakken of een geweldige instapmodel gietijzeren Nederlandse oven. Voor een zeer redelijke prijs voor wie net begint met gietijzer koken, is dit perfect.
Kenmerken | Prijs |
---|---|
Betaalbare prijs voor broodbereiding | Alleen handwas |
Perfect voor koken, serveren en bewaren | Gerapporteerd kraken |
Grote handvatten maken het gemakkelijk te dragen | Gemaakt in China |
Zelfrijzend deksel | |
Werkt op gas, elektrisch, keramisch en inductiekookplaten | |
Oven veilig tot 450 °F | |
3 maten – 3, 5, en 7 quart | |
De kleuren omvatten Aqua, Blauw, Blush, Bourgondische wijn, Demin Blue, Gradient Teal, Gradient Red, Gray, Pistachio, Red, Slate Gray, Sunset Orange, Teal, en Teal Ombre. |
7. Lodge Gietijzeren Kamp Dutch Oven (Kampvuur koken)

Hoewel ik persoonlijk een Camp Chef Dutch oven met pootjes gebruik, heb ik voor een vergelijkbare Lodge gekozen omdat deze gietijzer is gemaakt in de VS. Ik bezit een Lodge Double Dutch Oven, dus ik kan de kwaliteit van dit gietijzer bevestigen.
Hoewel deze Dutch Ovens ingebouwde poten hebben om tussen de kolen te staan, heeft hij ook een handvat van draad. Dit helpt je de intense hitte te controleren tijdens het kamperen door hem aan een statief te hangen.
Brood bakken tijdens het kamperen is zo handig omdat het tussen de maaltijden door kan, je hebt het toch al uit om maaltijden te koken als het niet gebakken is. Dit brood bakken terwijl camping kookboek leert ons hoe we het perfecte brood krijgen in het wild.
Pros | Nadelen |
---|---|
Pre-seasoned vanuit de fabriek en klaar voor gebruik | Zwaar 19 pond |
Kampvuur of open haard Nederlandse oven | Moet gekruid worden |
Is bestand tegen extreme temperaturen | Kan gebruikt worden in een oven, maar het is onhandig met de poten |
Lodge Company maakt al tientallen jaren gietijzeren kookgerei in de USA | |
Levenslange garantie |
Zie mijn uitgebreide review van Lodge Cast Iron Camp Dutch Oven
Hoe de beste Dutch Oven voor het bakken van brood te kiezen
De eerste stap is kiezen welk type Nederlandse oven het beste bij uw behoeften past. Gietijzeren Dutch Ovens zijn het beste voor de hoge temperaturen en het vasthouden van warmte/stoom die nodig zijn voor het beste brood.
Er zijn twee soorten Nederlandse ovens gekruid gietijzer die geschiedenis vertelt ons zijn in productie voor duizenden jaren en geëmailleerde gecoate Nederlandse ovens die komen tot 100 jaar in productie zijn.
Gekruide Dutch Ovens vs Geëmailleerde Dutch Ovens

Er zijn vele soorten Nederlandse ovens gemaakt van verschillende materialen. De twee soorten gietijzeren Nederlandse ovens waarnaar ik in dit artikel verwijs zijn de traditionele gekruide Nederlandse oven en de geëmailleerde Nederlandse oven.
Gekruide gietijzeren Dutch Ovens
De traditionele gekruide gietijzeren Dutch Oven bestaat al honderden jaren. Dit gekruide type Dutch oven werd gebruikt boven open vuur.
Zelfs vandaag de dag zijn er versies van de oorspronkelijke oven die worden gebruikt voor kampvuurkoken. Het ijzer is beschermd en behoudt een natuurlijk antikleefoppervlak als de kruiden niet afbreken. Regelmatig gebruik of licht kruiden zal het ijzer onderhouden.
- gebruik buiten en binnen
- geen temperatuurlimiet
- kan worden voorverwarmd
- levensduur
Geëmailleerde Cast-Iron Dutch Ovens
De andere is geëmailleerd gietijzer dat gebruikt wordt in een keukenomgeving, het behoudt de meeste eigenschappen van traditioneel gekruid gietijzer met een paar beperkingen.
- kan niet buiten gebruikt worden
- temperatuurlimiet
- geen voorverwarming – email is als glas
- glazuur breekbaar
- beperkte levensduur
Aanbevolen lectuur Hoe heet kan een Nederlandse oven worden?
Gekruide Nederlandse Oven en Geëmailleerde Nederlandse Oven Vergelijkingstabel
Gekruide gietijzeren Dutch Ovens | Geëmailleerde Cast Iron Dutch Ovens |
---|---|
Binnen en buiten gebruik | Alleen voor binnengebruik |
Blootgesteld gietijzer is bestand tegen hoge temperaturen meer dan 500°F | Beperkte temperatuur tot 500°F (advies van de fabrikant) |
Geïntegreerde gietijzeren deksellussen of knoppen zijn ovenbestendig. Evenals metalen knoppen tot 500°F | Metalen knoppen zijn ovenbestendig tot 500°F (raadpleeg het advies van de fabrikant) |
Geïntegreerde gietijzeren handgrepen zijn ovenbestendig | Geïntegreerde geëmailleerde gietijzeren handgrepen zijn ovenveilig. Raadpleeg de instructies van de fabrikant als de handgrepen aan de buitenkant zijn bevestigd. |
Kan worden voorverwarmd | Moet niet worden voorverwarmd (leeg) |
Non-stick wanneer de kruiden worden behouden | Kan anti-aanbak zijn (afhankelijk van gebruik) |
Kruiden vereist | Email hoeft niet gekruid te worden, maar de blootgestelde gietijzeren rand van de oven en het deksel moeten net als kaal gietijzer gekruid worden. |
Geen vlekken bij onderhoud | Het glazuur zal na verloop van tijd vlekken maken en afbreken |
Levensduur – oneindig | De oven zal roesten als het glazuur is aangetast |
Levensduur – beperkt | |
PRIJS – Betaalbaar | PRIJS – Duurder |
Beste vorm en formaat Dutch Oven voor brood
De grootte en vorm van de Nederlandse oven zijn afhankelijk van de hoeveelheid brood die u in één keer wilt bereiden. De standaard Dutch oven brood recept vereist een ronde of ovale oven van ongeveer 5 quarts.
Zowel ronde als ovale Nederlandse ovens zijn geschikt voor elk broodrecept dat u kiest, het is gewoon een kwestie van vorm geven aan uw brood of het gebruik van een rijskorf of banneton. Als u een banneton gebruikt is een centimeter tussen de mand en de wanden van uw Dutch oven voldoende.
Het soort brood en het volume van het deeg spelen hier ook een rol. Bijvoorbeeld zuurdesembrood, als er genoeg ruimte iskan het 4 keer zijn volume vergroten. Vergeet niet dat de uiteindelijke stijging (veer) omhoog gebeurt, niet overdwars.
De wanden van de oven moeten hoog zijn. Maak dus niet de fout om een 5-kwart ondiepe Nederlandse oven te kopen als uw brood zal niet de nodige ruimte hebben om te rijzen.
Deze maat laat voldoende ruimte voor “het rijzen” en ook genoeg ruimte voor de circulatie die uw brood de mooie buitenkant geeft.
Vuistregel: 2,2 pond deeg heeft op zijn minst een diepe Hollandse oven van 4 kwart nodig.
De beste maat Nederlandse oven voor het bakken van brood is een Nederlandse oven tussen de maten 5-kwart en 7,5-kwart… voor het standaard broodrecept..
- 5-kwart tot 7,5-kwart biedt voldoende ruimte voor het brood om te rijzen, te vormen en een korst te krijgen.
- Onder de 5 kwart kan de Nederlandse oven worden gebruikt voor stoofschotels en eenpansgerechten en is voldoende voor maximaal 4 personen. MAAR er is geen ruimte in een kleine Nederlandse oven om brood te bakken zonder dat het aan de wanden van de Nederlandse oven blijft plakken.
Kwaliteitscontrole
Een Dutch oven van goede kwaliteit geeft optimale resultaten bij elke vorm van Dutch oven koken. Brood bakken is geen uitzondering.
Wanneer u uw nieuwe Nederlandse oven uitpakt, of deze nu gekruid of geëmailleerd is, geef hem dan een zeer grondige inspectie. Controleer het volgende van zowel de oven als het deksel;
- het gietijzer is glad zonder barsten, richels en roest
- emaille glad is zonder chips of scheuren en is glanzend
- controleer rond handgrepen dat ze geïntegreerd (uit één stuk gegoten met de oven)
- het deksel is zwaar en past goed op de oven
- een Nederlandse oven met vlakke bodem moet goed op een oppervlak zitten en mag niet kromtrekken
Als u niet helemaal tevreden bent met de oven na uw inspectie rretourneer het voor gebruik voor een nieuwe of een terugbetaling.
U moet weten dat hoe goedkoper de Nederlandse oven is, hoe waarschijnlijker het is dat hij in massa geproduceerd is. Daarom waarschijnlijk een beetje ruw rond de randen.
Merken als Le Creuset en anderen zoals Staub in een vergelijkbare prijsklasse hun producten nog steeds met de hand maken, afwerken en inspecteren voordat ze de doos ingaan.
Ik zou dus ten volle verwachten dat een hoger gamma van Nederlandse ovens perfect afgewerkt en gepresenteerd wordt zonder de vereiste retour of omruiling.
Aanbevolen lees Le Creuset vs Staub
Deksel
Als de Nederlandse oven een knop heeft moet deze ovenbestendig zijn voor temperaturen tot 500°F.
Het deksel mag geen stoom laten ontsnappen bij het bereiden van een Nederlands ovenrecept, omdat de stoom en het vocht de basis vormen van het koken in een Nederlandse oven.
De belangrijkste eigenschap die een Dutch nodig heeft om brood te bakken is een zwaar en goed sluitend deksel. Het deksel houdt de stoom binnen en helpt het brood zijn “SPRING” te krijgen.
De “veer” is wat er met het brood gebeurt wanneer de stoom het deeg raakt en het blijft uitzetten voordat het volledig doorbakken is.
Het brood rijst eerst, het vocht gaart het brood eerst van binnenuit en als laatste wordt de buitenkant van het brood afgesloten en verkorst.
Door het deksel aan het einde van de bereiding te verwijderen en het brood aan de oven bloot te stellen, wordt de korst bruin zonder dat het brood uitdroogt.
Gerelateerd gelezen Le Creuset Vervangingsknop Gids
Nederlandse Oven Accessoires
Zorg ervoor dat de handgrepen van de Nederlandse oven, de handgreep van het deksel met lus en alle andere hulpstukken die eraan vastzitten conventionele oven veilig. U verwarmt de Nederlandse oven tot een zo hoog mogelijk niveau. temperatuur als de fabrikant toestaat, u wilt niet dat stukken smelten tijdens het koken.
Aanbevolen lees de enige Nederlandse Oven Accessoires die je nodig hebt…
Nederlandse Oven Verzorging en Onderhoud
Gietijzeren kookgerei is de ultieme thuisbroodoven en als het goed wordt onderhouden, gaat het langer mee dan alle andere soorten kookgerei.
Als u een regelmatige bezoeker van mijn site bent, zult u een van de vele artikelen zijn tegengekomen over het schoonmaken, kruiden en onderhouden van gietijzeren Nederlandse ovens. Dus een snelle herinnering is ook hier op zijn plaats.
Als u olie en/of perkamentpapier gebruikt, kan ik me niet voorstellen dat u problemen zult krijgen met vastplakken of aanbranden. Als u het gebruikelijke regime volgt om uw Nederlandse oven in perfecte staat te houden.
Waarschuwing: Vermijd thermische schokken AKA warmteschommelingen – verwarm uw Dutch oven niet voor voor gebruik. Dit voorkomt op zijn beurt dat glazuurlagen barsten en afschilferen en beschermt de gietijzeren kern tegen roest.
Veiligheid: Als u het maximale uit uw Nederlandse oven wilt halen, zorg er dan voor dat de handgrepen geïntegreerd zijn met de oven. Koop geen Nederlandse oven met aangehechte handvatten, omdat deze waarschijnlijk niet bestand zijn tegen dezelfde extreme temperaturen als de oven.
Reinig & onderhoud doorgewinterde gietijzeren Dutch Ovens
Om het glanzende donkere oppervlak of “Patina” non-stick te houden zijn de juiste reinigingsmethoden en regelmatig kruiden nodig.
Reinigen
- Geen vaatwasser
- Altijd schoonmaken zodra het gerecht klaar is
- Verwijder etensresten en laat ze niet uitdrogen
- Laat gietijzer niet weken
- Koel de Dutch oven af om een thermische schok te voorkomen
- Maak schoon met heet water en een schrobborstel
- Moeilijk te verwijderen deeltjes of vlekken – even water koken en opnieuw schoonmaken
- Onmiddellijk na het schoonmaken drogen – het beste is op een warm oppervlak, in de oven of op de grill.
- Buiten bereik van vochtigheid bewaren om het ijzer tegen roest te beschermen
Onderhoud
Vergeet niet dat het de bedoeling is het natuurlijke antikleefoppervlak zo lang mogelijk te behouden. Om dit te bereiken
- Gebruik veel olie tijdens het koken
- Wees voorzichtig wanneer u uw kookgerei langs de bovenkant van het gietijzer gebruikt Gutst het oppervlak niet, maar schraapt met een plat gereedschap langs de bovenkant.
Bekijk mijn lijst van het beste kookgerei voor gietijzer
Wanneer moet je gietijzer opnieuw sealen? U weet het wanneer voedsel begint te plakken of het oppervlak dof wordt. Regelmatig opnieuw inzepen is geen probleem als uw gietijzer schoon en droog is.
Lees hier in mijn artikel hoe u gietijzeren Dutch Ovens kunt kruiden.
Reinig & Onderhoud Emaille Dutch Ovens, Franse Ovens, of Cocotte
- de Nederlandse oven afkoelen
- met de hand wassen met water en een nylon schuursponsje
- geen vaatwasser
- onmiddellijk grondig drogen – zowel email als gekruid gietijzer
- omdraaien in de oven die u gebruikte om uw brood te maken en het zal perfect droog zijn
- bewaar uw Nederlandse oven veilig op – niet stapelen voorkomt spaanders en scheuren
Kijk hier eens naar het kruiden van gietijzer artikel dat u zal helpen uw kookgerei in topvorm te houden
Aanbevolen lectuur Nederlandse Oven Brood Plakken
Beste Nederlandse Oven Brood Recept
Dit is mijn absolute favoriete snelle no-kneed Nederlandse oven brood recept. Dit is het recept dat ik gebruik als ik niet iets nieuws wil proberen en gewoon een perfect brood uit de Nederlandse oven wil – zonder na te denken…
Ingrediënten | Bereiding |
---|---|
4 kopjes bloem voor alle doeleinden | Meng gist en water – laat 5 minuten zitten |
1 ½ eetlepel zout (ik geef de voorkeur aan gejodeerd zeezout) | Combineer de droge ingrediënten |
1 theelepel of 1 envelop actieve droge gist | Maak een putje in het midden |
2 kopjes warm water (temperatuur 90˚-110˚F of 30˚-40˚C) | Voeg water en gist toe |
Mengen, afdekken, 1 tot 2 uur – verdubbelen | |
Verwijder en kneed een paar keer | |
Dek af en laat nog een uur zitten | |
Plaats in de Nederlandse oven | |
Kook gedurende 40 minuten | |
Verwijder het deksel kook nog 15 minuten om te bruinen | |
Verwijder koel voor 20 minuten voor het snijden | |
Geniet van |
Bekijk een snel Nederlands ovenbrood recept met gedetailleerde instructies in mijn artikel
FAQs
Snelle antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over brood bakken en het gebruik van een Nederlandse oven daarbij.
Kun je brood bakken in geëmailleerd gietijzer?
Ja, je kunt brood bakken in een geëmailleerd gietijzer omdat die de temperatuur bereikt die nodig is om het perfecte brood te maken. Als de Nederlandse oven afgedekt is, kan het vocht stomen, waardoor het brood uiteindelijk rijst. U krijgt ook de heerlijke knapperige korst wanneer u het brood afwerkt.
Wat kan ik gebruiken in plaats van een Nederlandse oven?
Bijna elke ovenvaste schaal met een deksel kan gebruikt worden als een Nederlandse oven. Bekijk de volledige lijst van Nederlandse oven alternatieven in mijn artikel.
Le Creuset Nederlandse Oven Maten
Ronde Le Creuset Dutch oven maten variëren van een kleine die 2-3 personen voedt tot een grote Le Creuset Dutch oven die 13-14 personen voedt.
Ovale Le Creuset Dutch oven maten variëren van een kleine die 3-4 personen voedt tot een oven die 15-16 personen voedt.
Bekijk een volledig assortiment Le Creuset kookgerei in mijn artikel hier…
Als u meer informatie wilt over Le Creuset maat per letter kunt u mijn artikel bekijken hier…
Welke maat Nederlandse oven voor zuurdesembrood?
Zoals met alle brood bakken in een Nederlandse oven, de grootte van de Nederlandse oven hangt af van de grootte van het brood.
De ingrediënten voor een standaard brood van 1 1/2 pond of 680 gram zijn geschikt voor een Nederlandse oven van 5 tot 7 liter. Er zal voldoende ruimte zijn voor het rijzen, het brood zal niet aan de wanden van de oven blijven plakken en het zal worden afgewerkt met een knapperige korst.
Welke maat Nederlandse oven voor Tartine brood?
U moet de grootte van het brood dat u wilt bakken kiezen voordat u een Nederlandse oven kiest. Voor een standaard broodrecept gebruik je deze berekening;
1 deel brooddeeg = 5 keer de rijzing (voor de zekerheid) = een 5-kwart Dutch Oven
Welke maat Nederlandse oven is het beste voor no-knead brood?
Voor het standaard no-kneed brood recept 5-kwart tot 7,5-kwart met ruimte in de oven zodat het deeg kan rijzen zonder aan de binnenkant te plakken.
Slotopmerkingen – Beste Nederlandse Ovens voor het maken van brood
Dus net als de prachtige broden ambachtelijk brood, kunnen we bij de beroemde Boudin Bakkerij kunt u ook brood bakken in uw eigen kwaliteit gietijzeren Dutch oven.
Gezien alle bovenstaande informatie – ik heb zelf een 7,25 kwart (28cm) Le Creuset ronde Nederlandse oven. Met dit formaat kan ik elk gerecht bereiden, of bakken voor maximaal 8 personen.
One-Pot Cooking Rocks