Waar ter wereld je ook woont, de aanschaf van een Dutch oven is altijd een investering. Vaker wel dan niet zult u geen spijt krijgen van het kopen van een van deze eeuwenoude kookpotten.
Absolute duidelijkheid hebben over wat het is dat je koopt voordat je een Nederlandse oven koopt, is volgens mij echter uiterst belangrijk. U moet rekening houden met het type Nederlandse oven, geëmailleerd of gekruid, grootte, waarvoor u het zult gebruiken, zorg en onderhoud, evenals uw budget.

In dit artikel help ik je bij je Dutch oven besluitvormingsproces.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik met in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als u een aankoop doet via links van deze website, kan ik een klein deel van de verkoop krijgen van Amazon en andere vergelijkbare partnerprogramma’s.
Wat u moet weten voordat u een Dutch oven koopt
Inhoudsopgave
Het is niet moeilijk om iets te kiezen als je identificeert wat je nodig hebt. Volg deze eenvoudige stappen en je hebt de Dutch oven die je regelmatig zult gebruiken.
1. Type Dutch Oven dat u nodig hebt
Het allereerste dat u moet weten voordat u overweegt een Nederlandse oven te kopen, is ervoor te zorgen dat u weet welk type Nederlandse oven u nodig heeft voor uw kookbehoeften.
Hier is een korte uitsplitsing van de twee soorten Nederlandse ovens die mensen tegenwoordig over het algemeen gebruiken:
Gekruide gietijzeren Dutch Ovens
Deze ovens zijn rauw gekruid gietijzer dat al honderden jaren bestaat en nog steeds wordt gebruikt. Ze kunnen worden gebruikt boven kampvuren, kolen, briketten en kunnen “met zorg” zeker worden gebruikt in een huishoudelijke keuken.
Geëmailleerde gietijzeren Dutch Ovens
Zijn geëvolueerd uit zijn rauwe gietijzeren neef. Gecoat in email van binnen en van buiten is het ontworpen voor gebruik over en in warmtebronnen in een keukenomgeving.
Open vuur en kolen zouden het uiterlijk van de kookpot verpesten, dus het moet worden vermeden.
2. Dutch Ovens kosten je een mooie cent
Ongeacht waar u uiteindelijk kiest om de Dutch oven te kopen, uw ogen zullen waarschijnlijk een beetje tranen wanneer u door de winkel bladert, of dat nu online is of in uw plaatselijke winkelcentrum.
Hoewel Nederlandse ovens soms in sets verkrijgbaar zijn, zult u merken dat de meeste Nederlandse ovenverkopen voor enkele eenheden zijn.
Daarnaast zul je ook vaak merken dat de beschikbare Nederlandse ovensets miniatuursets zijn – en die zijn ook niet goedkoop.
Als je ook maar een beetje serieus bent over wat je van plan bent te doen met je Dutch oven, dan is de kans groot dat je een van de grotere Nederlandse ovenpotten koopt.
Dat zou ook een suggestie van mij zijn. Daar kun je meer mee bereiken dan je normaal gesproken zou bereiken met een Dutch oven miniatuurset.
Prijzen voor een grote Nederlandse oven variëren van $ 40 tot $ 350. U zult waarschijnlijk merken dat u op de markt meer betaalt voor Nederlandse ovens die zowel aan de binnen- als buitenkant worden geleverd met een emaille coating, dan een eenvoudige voorgekruide Nederlandse oven.
De Dutch oven met emaille coating zal u minder snel een van de meer ernstige problemen opleveren. Met email gecoate Nederlandse ovens zullen bijvoorbeeld waarschijnlijk geen gietijzer in uw voedsel uitlogen – op voorwaarde dat het glazuur niet wordt gechipt of gebarsten.
Daarnaast zal een met email gecoate Dutch oven geen problemen ondervinden met roest. Nogmaals, het voorbehoud is dat het glazuur niet mag worden gechipt.
Het komt er eigenlijk op neer dat Nederlandse ovens niet goedkoop zijn, maar ze zijn duurzaam en kunnen van generatie op generatie worden doorgegeven.
Daarnaast kan een Dutch oven op alle warmteoppervlakken worden gebruikt, waardoor het ook de meest dynamische vorm van kookgerei is die beschikbaar is.
Dus, wat de kosten ook zijn, je moet gewoon weten dat een Braadpan is een waardige investering.
3. Dutch Ovens vereisen wat TLC
Geëmailleerde gecoate gietijzeren Dutch Ovens
Hoe meer je een Dutch oven verwaarloost – om wat voor reden dan ook – hoe groter de kans dat je je gezondheid in gevaar brengt.
Hoewel moderne technologieën het probleem hebben verzacht, blijven vocht en de roest die er vaak mee gepaard gaat een realiteit met gietijzeren kookgerei.
Gietijzeren blik en zal waarschijnlijk roesten als de eigenaar van de gietijzeren oven er niet goed voor zorgt.
Wanneer je een Dutch oven aanschaft, raad ik je ten zeerste aan om ervoor te zorgen dat er is geen teken van schade aan de glazuurcoating. Als het oppervlak niet perfect is, retourneren en vervangen voor gebruik.
Zelfs als de emaille coating op de Dutch oven perfect is wanneer u de Dutch oven koopt, is er nog steeds alle mogelijkheid dat uw volgende acties ertoe leiden dat dat glazuur wordt gechipt.
Dat probleem zal zich het meest waarschijnlijk manifesteren als en wanneer je plotseling een Dutch oven van het fornuis naar een koelkast verplaatst of andersom.
De extreme temperatuurschommeling of thermische schok kan en zal waarschijnlijk het glazuur op uw Dutch oven kraken.
Hoewel het volkomen acceptabel is om je Dutch oven in een koelkast te zetten, is de manier waarop je het aanpakt belangrijk. Nalatigheid of haast zal bijna altijd contraproductief zijn.
Gekruide gietijzeren Dutch Ovens
Soms gaan doorgewinterde nederlandse ovens in kampstijl door een periode van ernstige verwaarlozing voordat ze worden doorgegeven aan de volgende generatie – of zelfs aan andere familie en vrienden.
Hoe dan ook, de reden, een “traditionele” Nederlandse oven die langdurig is verwaarloosd, moet worden schoongemaakt en gerestaureerd.
Dat proces vereist dat roest uit een Dutch oven wordt verwijderd – wat op zich al een enorme onderneming kan zijn. Het is van cruciaal belang dat iedereen die roest uit een Nederlandse oven verwijdert, ervoor zorgt dat alles is verwijderd.
Het niet verwijderen van alle roest uit een Dutch oven zal contraproductief zijn, omdat die roest zich gewoon weer zal verspreiden en waarschijnlijk sneller als je klaar bent.
Zodra de roest uit een Dutch oven is verwijderd, moet u seizoen die Dutch oven met eventueel vet of olie die kan worden ingenomen.
Het kruiden van een Dutch oven kan ook een moeizaam proces zijn en het niet grondig volgen van het proces kan alleen maar contraproductief zijn.
Bij het reinigen van een Dutch oven – of dat nu in een vaatwasser of traditionele spoelbak is – is het van cruciaal belang dat je de Dutch oven grondig droogt voordat je het opbergt.
Dit heeft alles te maken met waar we het zojuist over hebben gehad, roest. Al het vocht dat is achtergebleven na het wassen van een Dutch oven zal je achterlaten met een roest nachtmerrie.
Geen van deze dingen is bijzonder moeilijk om te doen, maar ze kunnen vervelend zijn. Als ze grondig worden uitgevoerd, is er minder restauratiewerk voor het gietijzer. Gewoon – zorg en onderhoud…
4. Langzaam koken is de enige manier met een Dutch Oven
Nou, het is niet de enige manier, maar het is waar de pot voor is ontworpen …
Een van de meest overtuigende kenmerken van een gietijzeren Nederlandse oven is dat deze de warmte beter vasthoudt dan enig ander kookgerei dat op de markt verkrijgbaar is.
Daarnaast verdelen Nederlandse ovens hitte gelijkmatiger dan enig ander kookgerei op de markt. Dat betekent dat voedingsstoffen beter vast komen te zitten in je eten bij het koken met onder andere een Dutch oven.
Dat alles heeft echter een prijs – en die prijs is TIJD. Wanneer je een Dutch oven aanschaft moet je je verzoenen met het feit dat je tijdens het koken met die Dutch oven een behoorlijke hoeveelheid tijd in de keuken doorbrengt.
Als meer tijd doorbrengen in de keuken is wat je verkiest, dan zul je hier zeker een kick van krijgen.
Hierdoor zullen alle fabrikanten en experts u vertellen dat het uiteindelijk in uw belang is om op middelhoog en laag vuur te koken bij gebruik van een Dutch oven. Die leveren hoogstwaarschijnlijk de beste resultaten op bij het koken met een Dutch oven.
Dit is geen bijzonder negatief detail. In feite leg ik je voor dat deze kookmethode niet alleen een beproefde techniek is, maar dat het ook de beste manier is om je zaken in een keuken te doen.
Zelfs wanneer u uw voedsel bakt of schroeit, is het het meest verstandig om een gietijzeren Dutch oven geleidelijk te laten verwarmen. Minder is altijd meer bij het koken met een Dutch oven.
Gedwongen worden om op lagere temperaturen en in een langzamer tempo te koken, is echter iets dat sommige mensen enigszins overrompelt. Het is gewoon goed om te weten wat je kunt verwachten als je eenmaal een Dutch oven hebt en gebruikt.
We weten ook wat je nu moet denken. Hoe zit het met de bereiding van pastamaaltijden?
Nou, je hebt er goed aan gedaan om daarover na te denken en we kunnen ook bevestigen dat dit de uitzondering is die de regel maakt bij het koken met een Dutch oven.
Bij het bereiden van pasta heb je dat water nodig om te koken. Dat water laten koken in een Dutch oven is onder deze omstandigheden volkomen acceptabel.
De meer doorgewinterde koks onder u zullen ook een beetje weten over het verminderen van de consistentie in voorraden, soepen en sauzen. Je hebt hoge hitte nodig om te realiseren dat doel ook, en daarom is dat onder die omstandigheden ook prima aanvaardbaar bij het koken met een Dutch oven.
Er zijn ook mensen onder u die het misschien nodig vinden om een pot of pan voor te verwarmen tijdens het koken. Dat is een duidelijk NEE bij het koken met een Dutch oven.
Het is ook de moeite waard om te weten dat een ander verlossend kenmerk van Dutch ovens is dat ze niet plakken als je aan het koken bent.
Meer over Dutch oven en plakken hier…
Als u, om welke reden dan ook, besluit om een Nederlandse oven voor te verwarmen, kan die binnenkwaliteit nadelig worden beïnvloed. Niet alleen dat, maar de esthetiek van uw Dutch oven zal ook nadelig worden beïnvloed – dat wil zeggen dat er waarschijnlijk een vorm van verkleuring zal zijn met uw Dutch oven als en wanneer u voorverwarmt.
Tot slot, niet verwarmen of koken met een lege Dutch oven. De emaille coating, vooral aan de binnenkant van een Dutch oven, was een belangrijke uitvinding. Het voorkomt niet alleen dat de Dutch oven blijft plakken als je kookt, maar het beschermt de oven ook tegen elk vooruitzicht op roestvorming.
Dit laatste is een bijzonder belangrijk detail, want zodra roest begint te ontwikkelen, wordt het verwijderen uit je Dutch oven een enorme onderneming.
Tot slot, over dit onderwerp van de emaille coating in uw Dutch oven is het ook belangrijk op te merken dat gebarsten glazuur ook een mogelijkheid biedt voor ijzer om uit te lekken in uw voedsel tijdens het koken.
Het is belangrijk om te onthouden dat een Dutch oven is gemaakt van gietijzer. De emaille coating beschermt je daartegen. Spelen met de hitte van een Nederlandse oven zal u waarschijnlijk blootstellen aan grotere risico’s die gepaard gaan met het ijzergehalte in de Nederlandse oven.
5. Dutch Ovens werken op alle warmtebronnen
De fabrikanten van Nederlandse ovens zijn erin geslaagd om zichzelf elk decennium opnieuw uit te vinden, wat ervoor heeft gezorgd dat er een markt beschikbaar is voor het specialistische product – zelfs in de 21e eeuw.
Onder de meer gebruikelijke warmtebron kookopties die beschikbaar zijn in de 21e eeuw zijn gasfornuis, gasfornuis op een glazen kookplaat, inductie koken, halogeen koken, keramisch koken, elektrisch koken, en het ouderwets koken boven een vuur.
De laatste (vuur) blijft voor velen een favoriet. Het is onwaarschijnlijk dat u een andere vorm van kookgerei zult vinden die tegen vuur kan en toch ook in de moderne keuken kan worden gebruikt. Dat maakt de Dutch oven zo uniek.
De Dutch oven is de meest dynamische vorm van kookgerei op de markt, maar soms is het belangrijk om op te merken dat je een specifiek soort Dutch oven moet kopen. Daar hebben de fabrikanten en verkopers ook aan gedacht.
Wanneer je een verkoper benadert, kom je steevast twee soorten Dutch ovens tegen. Je zult ofwel tegenkomen wat we losjes een camp Dutch oven noemen of een indoor Dutch oven.
Meestal worden Nederlandse binnenovens geleverd met een platte bodem of basis. Ze hebben ook een koepelvormig deksel erop, daarom worden ze voornamelijk gebruikt op moderne kookplaten en met moderne warmtebronnen.
Nederlandse binnenovens zijn ook geschikt voor gebruik op conventionele ovenrekken.
Camp Dutch Ovens worden, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk buiten gebruikt. Ze zijn ontworpen om te worden gebruikt met houtkolen of houtskool. In wezen vindt het koken plaats boven een vuur.
Je vindt bijna altijd dit type Dutch oven met drie poten bevestigd onder de eigenlijke pot. Dat is ontworpen om de pot boven de kolen te houden.
De Camp Dutch oven wordt ook geleverd met een plat deksel, zodat je kolen bovenop de Dutch oven kunt houden en kunt voorkomen dat er as in de pot valt.
Het is niet alleen een plat deksel, maar het is ook een zwaar deksel. Dat zorgt voor een strakke afdichting bij het koken.
Nederlandse ovens met poten – of Camp Dutch ovens – bieden ook een glorieuze gelegenheid om boven de kolen te bakken in plaats van in een moderne keukenoven. Dat gezegd hebbende, is het vermeldenswaard en opmerken dat je eigenlijk een Dutch Oven met poten in een moderne oven zou kunnen gebruiken, door deze op een ovenschaal te plaatsen met een bakplaat erin.
6. Vaatwassers zijn niet ideaal voor uw Nederlandse oven
Het is onmogelijk om de eisen te negeren die het leven van de 21e eeuw aan mensen stelt. Mensen werken hard en ze werken hard gedurende lange uren.
Accepteren dat je langzaam gaat koken met je Dutch oven is één ding, maar het zou ook verstandig van je zijn om op te merken dat handen wassen eigenlijk in het belang van je Dutch oven is.
Fabrikanten en verkopers zullen u vertellen dat het schoonmaken van uw Dutch oven in de vaatwasmachine is acceptabel, maar ze zullen ook opmerken dat hier een voorbehoud is.
Het is die verdomde emailleel finish opnieuw op de Dutch oven maar dit keer zal het meer te maken hebben met de esthetiek dan met de werkelijke Dutch oven prestaties.
Hoewel de meeste mensen echt een Dutch oven kopen vanwege zijn prestaties en dynamiek, zijn er waarschijnlijk mensen onder ons die net als de emaille afwerking op de Dutch oven houden.
De kleuren die fabrikanten gebruiken voor die emaille afwerking zijn normaal gesproken bijzonder helder en hebben de neiging om op te vallen in een keukendisplay. Er is ook helemaal niets mis mee om gewoon mooie potten voor je keuken te willen. Afhankelijk van hoe vaak je de vaatwasser gebruikt, kan het dat voor je verpesten.
Iets waar je bij het gebruik van een vaatwasser op moet letten is dat deze je Dutch oven niet voor je droogt.
Hoewel dat voor de hand ligt, is het belangrijk om op te merken dat u ten koste van alles wilt voorkomen dat vocht in uw Dutch oven sijpelt.
Vocht staat bijna altijd gelijk aan het ontstaan van roest op je Dutch oven.
Dus, als het eenmaal uit de vaatwasser is, zorg er dan voor dat je je Dutch oven grondig droogt voordat je hem op de plank legt of waar je ook van plan bent om de Dutch oven op te slaan.
7. Dutch Ovens en Opslag
Vocht moet trouwens ook in aanmerking worden genomen voor opslag. Bewaar de Dutch oven in een droge omgeving.
Houd ook rekening met waar je je oven gaat plaatsen. Ik stel voor om het niet bovenop of onder andere potten en pannen te stapelen om chippen en barsten te voorkomen.
Meer over gietijzeren opslag in mijn artikel hier
8. Dutch Ovens en koelkasten zijn eigenlijk compatibel
Ik ga hier iets uitgebreider op in in een ander artikel, maar wees gerust dat je je Dutch oven in een koelkast en zelfs een diepvriezer indien en wanneer nodig.
Er zijn echter ook bepaalde kanttekeningen bij dit. Je moet er altijd rekening mee houden dat de emaille coating op een Dutch oven helemaal niet goed tegen thermische schokken kan. Eventuele extreme temperatuurschommelingen hebben een nadelig effect op de emaille coating van de Dutch oven.
Dus, wanneer je besluit om voedsel in je Dutch oven – in de koelkast – te bewaren, zorg er dan voor dat de Dutch oven is afgekoeld voordat je het in de koelkast plaatst. Haal de Dutch oven niet direct van het fornuis en zet deze in de koelkast.
Evenzo moet je ook voorkomen dat je een Dutch oven rechtstreeks uit de koelkast haalt en op een heet fornuis zet. We hebben hier eerder op getikt, maar de herinnering is dat langzaam en gestaag wint altijd de race bij het koken met een Dutch oven.
Verwarm altijd langzaam en geleidelijk bij gebruik van een Dutch oven, zeker als je deze net een nacht uit een koelkast hebt gehaald.
Anders gaat de emaille coating barsten en dat kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de Dutch oven zelf als ook je gezondheid.
Het ergste scenario hier is dat je eigenlijk ijzer in je voedsel kunt laten uitlogen als en wanneer het glazuur van de Dutch oven is gebarsten. Er is ook de kleine kwestie van roest die zich mogelijk ontwikkelt.
9. Dutch Ovens Gebruikt – Wat kan uw Dutch Oven doen?
We hebben al vastgesteld dat de beste uitkomst voor elk voedsel dat in een Nederlandse oven wordt bereid, is dat het langzaam is gekookt.
Maar de lijst met andere manieren waarop de Dutch oven kan presteren om bijna elke maaltijd te bereiden, is lang …
- Bakken
- Sudderend
- Roasting
- Frituren
- Kokend
- Langzaam koken
- Stomen
- Sauteren
- Stoven
- Hetelucht koken
- Maaltijden serveren
- Eten en drinken koud houden
- Koud eten en drinken serveren
Laatste gedachten – 9 dingen die u moet weten voordat u een Dutch Oven koopt
Ik weet zeker dat ik alles heb behandeld wat je echt moet weten over Dutch ovens voordat u koopt Een. Ik beloof je dat als je een Dutch oven aanschaft je daar geen spijt van krijgt.
Zelfs als je jezelf een keer per week een langzaam gekookte maaltijd van goedkope stukken vlees zou maken, zou je je aankoopprijs terugverdienen in culinair zaterdagisfactie in een mum van tijd…
Eenpans kookrotsen
Aanbevolen lectuur