Bij het koken zijn er verschillende soorten materialen waarvan potten en pannen worden gemaakt. Een recept van een vertrouwde kok zal u leiden in welke pot of pan men moet gebruiken voor het koken van een specifiek gerecht. Gietijzeren pannen zijn een van de vele soorten pannen die voor het koken worden gebruikt. Een goede pan is duurzaam en kan tientallen jaren of zelfs eeuwen meegaan als hij goed wordt onderhouden.
Dus hoe kun je zien of een pan van gietijzer is gemaakt en geen vervalsing is?
Het gewicht van gietijzer is de eerste aanwijzing. Als je de pan gemakkelijk met één hand kunt optillen is het geen gietijzer. Een authentiek stuk gietijzer heeft een dikke bodem en zijkanten, vandaar het gewicht. Controleer vervolgens of er markeringen op de pan staan die fabrikanten met trots hun merk, maat, of assortimentnaam op hun stukken tonen.

Het valt niet te ontkennen dat gietijzer zwaar is. Dit type kookgerei weegt vanaf ongeveer 3 pond. Dit is dus het gemakkelijkste criterium om te bepalen of een pan van gietijzer is gemaakt.
Laten we verder ingaan op de vele manieren waarop je kunt zien of een pan inderdaad van gietijzer is gemaakt.
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen op mijn website. Als je een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
7 manieren om te weten of een pan van gietijzer is gemaakt?
Inhoudsopgave
Begin met het merk
Wanneer je een gietijzeren pan koopt van de rommelmarkt, uitverkoop, of een sloperij, kan de pan een eeuw oud zijn. Om er zeker van te zijn dat je pan gietijzer is, moet je eerst kijken naar het merk.
Let er bij het kopen van pannen op dat de pan de genoemde merkkenmerken heeft, anders bestaat de kans dat het geen gietijzeren pan is. Enkele bekende merken zijn Lodge, Griswold, Camp Chef, Cuisinart, en Le Creuset.
Het oppervlak van de Pan
De kleur van gietijzer zal zwart tot donkergrijs zijn en zou een glad glanzend oppervlak moeten hebben (indien in goede staat).
Nieuw gietijzer zal in het algemeen de fabrikant verlaten met een licht beschermend van kruiden. Dit beschermt het gietijzer alleen tijdens vervoer of opslag.
Gietijzer moet gekruid voor het eerste gebruik. Dan zal bij voortdurend gebruik het beschermende, glanzende patina, een antikleefoppervlak, worden opgebouwd om het ijzer en uw voedsel te beschermen.
Het oude of nieuwe gietijzer kan een oppervlak hebben dat er een beetje uitziet als oranje, dit kan een geval van lichte, of zware, roest zijn.
Deze pot is gietijzer en volkomen normaal. Dit oppervlak kan worden gecorrigeerd met de restauratie en het opnieuw inzepen.
Als het oppervlak glanzend en ongewoon glad is, heeft het een anti-aanbaklaag en is het geen gietijzer.
De uitzondering hierop is geëmailleerd gietijzer.
Dezelfde regels gelden voor het inspecteren van geëmailleerd gietijzer – Het zal zwaar zijn en de handvatten zullen aan de pot zijn gegoten en niet vastgeschroefd.
U zult ook zien dat de rand van de pot en het deksel zwart gietijzer blootleggen. Dit ijzer kan al dan niet verzegeld zijn.
De bodem van de pan
Gietijzeren pannen zijn tot op heden vrijwel hetzelfde als vroeger. Onze kookplaten zijn inderdaad veranderd. Om ons aan te passen aan elektrische spoelen en inductie werden ook pannen aangepast.
Veel pannen hebben tegenwoordig verzonken verwarmingsringen aan de buitenranden om zich goed aan te passen aan uw elektrische fornuis. Oude gietijzeren pannen hebben drie of vier uitstekende knopen of inkepingen. Knopen en spleten maken het mogelijk dat pannen op gasroosters of elektrische verwarmingsplaten kunnen staan.
Nieuwe pannen hebben een holle bodem voor de warmteverdeling. Sommige gietijzeren pannen hebben nummers op de bodem, wat nog een aanwijzing is om er een te herkennen. Een pan met 3, 5, of 7 met S, is een economische pan van Birmingham Stove & Range of Lodge. Pannen met een code van 3 of 4 cijfers, een handvat met drie gaten, is een Griswold.

Het handvat van de pan
Aangezien gietijzeren stukken worden vervaardigd in een mal uit één stuk, wordt het handvat opgenomen in de mal om één stuk kookgerei te vormen.
Dus als de handgrepen zijn vastgeschroefd is de kans groot dat het geen gietijzer is. Of in ieder geval geen stuk van goede kwaliteit.
Omdat gietijzer zo zwaar is als het volledig beladen is, zouden handvatten die erop geschroefd zijn een echt zwak punt zijn en zeer gevaarlijk.
Ik zou geen stuk kopen dat onveilig is.
De tuit van de pan
De zijkanten van een pan zijn een van de onderscheidende kenmerken ervan. Deze omvatten de diepte van de pan, als een koekenpan is diepgaander dan een gietijzeren koekenpan of bakplaat. Een andere aanwijzing is de hoek; sauteerpannen hebben bijvoorbeeld rechte zijkanten, terwijl koekenpannen uitlopende buitenkanten hebben.
Oudere pannen hebben grotere schenktuiten omdat het gereedschap voor het maken van schenktuiten nog niet zo geavanceerd was als tegenwoordig; daardoor waren de dips meer gedefinieerd. Oudere pannen hadden ook twee schenktuiten, terwijl nieuwe pannen er maar één hebben. Moderne gietijzeren pannen kunnen ook een handvat en een anti-aanbaklaag hebben.
Als u een koekenpan koopt, let dan op de binnenkant. Wagner’s hebben spiraalvormige groeven in hun pannen terwijl Griswold’s plat zijn. Lodge’s hebben een kiezelachtige textuur en zijn ruw. Een gietijzeren pan met een gekartelde of gehamerde afwerking is een jonger model. Een braadpan met twee korte handgrepen en een gekarteld deksel is Birmingham.
Bestudeer Google Afbeeldingen van Gietijzer Kookgerei
In het huidige digitale tijdperk kan men Google Afbeeldingen van gietijzeren pannen gebruiken en potten met merktekens erop bestuderen. Door de onderscheidende kenmerken van gietijzeren pannen te onthouden, kan men hints of verklikkers herkennen bij de aankoop van een pan als er geen merknaam op staat.
Men kan ook een foto maken van de markeringen op de pan en deze uploaden naar Google Images en omgekeerd zoeken naar de verklikkerlichten of de pan die men wil kopen, van het merk is. gietijzer is of niet.
Look for Ghosts
Tenslotte maken ijzergietbedrijven meestal ongemerkte gietijzeren pannen voor grote warenhuizen. Sommige winkels rebranden de potten zoals Walmart.
Andere bedrijven kopen merkpannen, en schrapen dan de originele markeringen eraf en brengen de oude dan als nieuw op de markt onder de naam Wapak.
Gereviseerde pannen betekenen niet dat deze pannen van mindere kwaliteit zijn of gebreken vertonen. Integendeel, deze gereviseerde pannen zijn gewaardeerde bezittingen omdat hun kwaliteit hoog is en ze waarde hebben.
Om er zeker van te zijn dat de pan die u hebt gekocht inderdaad een gietijzeren pan is, controleert u op ruwe vijlsporen, want daar zit meestal een spook van een logo onder.
Spookmarkeringen worden achtergelaten als een vervalsing die het logo van het oorspronkelijke merk nabootst. Griswold en Wagner gietijzeren pannen hebben vaak spookmarkeringen.
Om de exacte leeftijd van de gietijzeren pannen, controleer het Wapak logo want er is elk jaar een andere versie.
Hebben gietijzeren pannen een coating?
Er zijn twee soorten coatings die gietijzeren pannen kunnen hebben.
- Is het gepolymeriseerde effect dat olie, gietijzer, en hitte maakt wanneer het samen reageert. Deze seizoenen het gietijzer en laat een glanzende anti-aanbaklaag achter.
- Geëmailleerd gietijzer dat het kookgerei bedekt dat is ontworpen voor gebruik in een keukenkookomgeving – niet buiten boven een kampvuur.
Laatste gedachten over hoe je kunt zien of een pan gietijzer is
Namaak identificeren gietijzer is niet moeilijk als je weet waar je op moet letten.
- Controleer het gewicht
- IJzerkwaliteit
- Scheuren
- Chips
- Warping
- Handgrepen veilig intact en bevestigd, niet geschroefd, aan de gegoten pot
- Merk
- Markeringen
Denk niet dat omdat een stuk gietijzer gemerkt is als “vintage” het veel geld waard is.
Als het stuk er in goede staat uitziet, inclusief het oppervlak – onderhandelen voor de beste prijs.
Als een stuk er versleten en roestig, maar intact uitziet, kan het worden gered met restauratie en nog vele jaren werken -… afdingen voor de beste prijs.
Als u een stuk ontdekt dat oud is en u wilt, ook al kunt u er geen veiligheid in scheppen – onderhandelen voor de beste prijs Toon het stuk dan met trots of gebruik het voor iets anders dan koken.
Eenpans kookstenen