6 ideeën om een kleine wasruimte beter te laten werken


Een kleine wasruimte? Grote mogelijkheden. Als je met een kleine ruimte werkt, heb je de kans om creatief te worden en ideeën op te doen om elke centimeter vloer en aanrecht te benutten om dit karweitje gemakkelijker te maken.

Maar voordat we inspiratie opdoen, beginnen we met onze specialiteit: wasmachines. Uw eerste beslissing is tussen een front- en een toplader wasmachine. Wat is zinvoller voor uw opstelling?

Een van de grootste voordelen van een wasmachine met voorlader is dat u de droger bovenop kunt zetten. Als u weinig vloeroppervlak hebt, is het zinvol een stapelbare wasmachine en droger te overwegen.

Als je een lange, smalle ruimte hebt, kan het plaatsen van een compacte wasmachine en droger naast elkaar de beste manier zijn om het meeste uit een kleine ruimte te halen. Je hoeft er ook geen genoegen mee te nemen om ze op de grond te zetten; je kunt sokkels van de fabrikant, planken of kasten gebruiken voor wasruimte-ideeën met verhoogde apparaten.

Zodra je je wasmachine en droger hebt vastgespijkerd, is het tijd om na te denken over werkstations en opslag. Wij zijn grote fans van deze oplossingen. Lees verder voor één (of twee) ideeën voor het inrichten van een kleine wasruimte waarmee je zelfs een kleine ruimte optimaal kunt benutten.

Heb je nog steeds hulp nodig bij het kiezen tussen een front- en top-load wasmachine? Bekijk alle voordelen (en mogelijke nadelen) in onze exclusieve koopvideo.

1. Open rekken toevoegen

Whirlpool wasmachine en droger in wasruimte
Open rekken zorgen voor maximale wandruimte boven deze Whirlpool wasmachine en -droger.

Ontwerp door Brittany Krupnik (@blissfuldesignstudio); foto door Rennai Hoefer (@rennaihoefer)

Door een plat oppervlak boven een side-by-side wasmachine en droger te plaatsen, heb je een mooi aanrecht om te vouwen. Vul dit aan met eenvoudige beugels en rekken, en je hebt een muur aan handige opbergruimte. Lichtgewicht planken zoals deze zijn een van onze favoriete ideeën voor het organiseren van de wasruimte; ze werken in vrijwel elke ruimte en zijn eenvoudig te installeren. (Zorg ervoor dat je een waterpas gebruikt! Een waterpas app is ook prima als je hem goed kalibreert).

Je kunt ze gebruiken voor decoratieve voorwerpen, zoals te zien is in deze mooie Whirlpool top load wasmachine en droger ingerichte ruimte, of voor alledaagse benodigdheden.

2. Ga verticaal

Whirlpool voorlader wasmachine en droger in wasruimte
Eenvoudig te monteren draadplanken uit de bouwmarkt kunnen meer bevatten dan je denkt.

Ontwerp en foto door Prim Space (@primspace)

In één hoog rek met draadrekjes kun je al je was- en schoonmaakbenodigdheden kwijt. Lindsey Sanchez van Prim Space in North Carolina, een professionele organisator, gebruikte rekken van Iris USA in deze wasruimte met een saffierblauwe Whirlpool wasmachine en droger.

Een goede tip: Zelfklevende steelgrijpers, zoals die van Command, tillen bezems en dweilen van de grond. Het is niet alleen mooier om naar te kijken; u voorkomt ook dat stofnesten en vuil zich rond de bezems en dweilen verzamelen.

3. Monteer een rek

Speed Queen wasmachine en droger in een wasruimte
Een hangrek aan de muur is een slanke, slanke oplossing voor drogen aan de lucht.

Ontwerp en foto door Stef Turner (@stefmturner)

Een paar lengtes van loodgietersbuizen in elkaar gezet, zwart gespoten en in de muur geschroefd kan de truc doen. Als je jezelf de ruimte geeft om kleren op te hangen die je aan de lucht wilt laten drogen, maakt dat een enorm verschil in hoe, nou ja, luchtig je ruimte aanvoelt.

Er is zelfs nog ruimte over voor kunst boven deze Speed Queen wasmachine en droger.

Speed Queen top-load wasmachines en drogers zijn niet voor niets klassiekers. Lees meer in onze exclusieve video review.

4. Overweeg Kasten

Samsung wasmachine en droger in een bijkeuken wasruimte.
Glazen kasten bieden vier planken voor essentiële opslag en houden deze voorraadkamer licht.

Ontwerp door Mollie Openshaw van Design Loves Detail (@designlovesdetail); foto door Lacey Alexander (@laceyalexander_interiors)

Deze kleine ruimte doet dubbele dienst als voorraadkast en wasruimte. Toch zie je alleen maar basisvoedingsmiddelen in mooi ogende OXO Pop bakjes – geen vieze flessen wasmiddel of losse bleekpennen. Dat komt omdat al die spullen zijn verstopt in de slimme kleine kastjes boven deze slanke Samsung wasmachine en droger.

Het moet een weloverwogen beslissing zijn geweest om wel of niet te stapelen in een kleinere ruimte als deze. Maar de berekening is goed uitgevallen: Hier zorgen de vitrinekasten ervoor dat de hele kamer licht en helder aanvoelt. De onverwachte gewelfde vorm van het glas en het lange beslag zijn bijzonder mooie accenten.

Bekijk onze exclusieve videoreview en ontdek waarom Samsung een van onze vaste topkeuzes is op het gebied van wasgoed.

5. Personaliseer het

Samsung wasmachine in een kleine wasruimte
Een verzameling vintage schoonmaakspullen en een stoffen rok geven deze wasserette veel charme.

Foto en ontwerp door Amber van Riverbend Horse Ranch (@riverbendhorseranch)

Een verzameling spullen waar je van houdt, maakt elke ruimte – hoe krap ook – leuker om tijd in door te brengen. Deze vintage handbezems passen perfect in het thema van het huishouden. Een goede tip: hoe meer je van een verzameling laat zien, hoe groter de impact zal zijn.

De stoffen plint tussen de Samsung wasmachine en droger is een ander slim idee: het verbergt een handig hoekje voor wasbenodigdheden. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien een grootmoeders idee, maar gootstenen en tafels met rokjes zijn weer helemaal in.

6. Bouw een richel in

LG wasmachine en droger in wasruimte
Een uittrekbare richel biedt onmiddellijke vouwruimte in elk formaat wasruimte.

Ontwerp door Interiors Etc. (@interiors__etc); foto door Karl Rogers Photography (@karlrogersphotography)

Wandruimte is niet altijd een eerste vereiste voor rekken. Als je van plan bent om je wasapparatuur in kasten te bouwen, zoals deze LG wasmachine en droger set, overweeg dan om een smalle uittrekbare richel aan het ontwerp toe te voegen. Het kan nog slanker dan deze. Je krijgt een plat oppervlak om op te vouwen dat geen ruimte inneemt wanneer je het niet gebruikt. We vinden het geweldig hoe gemakkelijk het in- en uitladen is. (Misschien wilt u wel een korter mandje gebruiken dan deze!)

Ontdek waarom LG voorlader wasmachines en drogers regelmatig bovenaan de ranglijst staan in onze exclusieve video review.