We hebben 13 espressomachines getest om de beste te vinden, afhankelijk van uw behoeften

Recht op het doel af

De beste espressomachine is de Breville Bambino Plus Espressomachine. Zijn compacte, ergonomische ontwerp, temperatuurconsistentie en vermogen om melk perfect te stomen maken het een allround winnaar. We hebben nog een paar topkeuzes, waarover je hieronder meer kunt lezen.

Als barista sinds lange tijd, is mijn favoriete advies voor thuiskoffiezetters om espresso te zetten als het snelste wetenschappelijke experiment ter wereld. Je zet een shotje, proeft het, verandert een variabele, en zet dan nog een shotje- dit kan binnen enkele seconden.

Maar hoewel je vrijwel elk element van het espressoproces kunt veranderen – de maalgraad, de koffiesoort, hoe lang je aan een shot trekt – zul je de machine die je gebruikt niet gemakkelijk of goedkoop kunnen veranderen. En aangezien een espressomachine een investering is, willen wij u helpen uw investering verstandig te kiezen.

Om deze beoordeling samen te stellen, heb ik deskundigen gevraagd hun mening te geven over wat zij zoeken in espressomachines en hen gevraagd te vertellen over hoe zij koffietips en -trucs overbrengen aan een breed publiek, maar ik heb ook mijn niet-koffievrienden gevraagd enkele van mijn favoriete machines uit te testen en me te vertellen of ze intuïtief waren en of ze het gemakkelijk maakten om koffie van hoge kwaliteit te produceren.

Wat u hieronder ziet is een gids met enkele van de beste espressomachines voor thuisgebruik, gecategoriseerd op basis van verschillende behoeften.

De winnaars, in een oogopslag

De beste algemene espressomachine: De Breville Bambino Plus Espressomachine

Breville Bambino Plus Espressomachine

De Bambino Plus kan vrijwel elk deel van het proces automatiseren, terwijl je toch het gevoel hebt dat je een shot espresso aan het trekken bent. Van een ergonomisch ontwerp dat zeer bevredigend en intuïtief in gebruik is tot een ongeëvenaarde temperatuurconsistentie en zijn vermogen om perfect getextureerde melk te stomen, is het bijna moeilijker om een slechte espresso te maken met deze machine dan om een goede te maken. U kunt zonder enige koffie-ervaring naar een Bambino Plus lopen en iets geweldigs maken.

Geschikt voor: Mensen die een constant heerlijk kopje koffie willen, weinig ruimte hebben op het aanrecht, en de kleine ontwerpkenmerken kunnen waarderen die deze machine ongelooflijk plezierig in het gebruik maken.

De Beste Betaalbare Espressomachine: De DeLonghi EC155M Hand Espresso Machine

DeLonghi EC155M Hand Espresso Machine

Er zijn honderden…honderden-van budget espresso machines, en de DeLonghi bood de meest eenvoudige en consistente espresso ervaring. De DeLonghi heeft alles wat je nodig hebt om espresso te maken, en niets meer dan dat, hoewel ik zou willen dat hij melk iets beter stoomde. Door zijn kleine formaat past hij ook gemakkelijk op uw aanrecht.

Geschikt voor: Mensen die niet veel aanrechtruimte hebben; een machine willen die eenvoudig shots espresso trekt; de plastic constructie van de buitenkant niet erg vinden.

De beste machine voor espressoliefhebbers: De Gaggia Classic Pro Espressomachine

Gaggia Classic Pro Espressomachine

De Gaggia Classic Pro maakt espresso die de kwaliteit van een koffiespeciaalzaak zo dicht mogelijk benadert en biedt mensen die graag meer over koffie willen weten, alle ruimte om te ontdekken en te spelen. Je moet wel oppassen voor temperatuurschommelingen, maar met een grote online aanhang is de Gaggia Classic Pro een machine voor mensen die zich willen verdiepen in koffie – en hij kost nog geen 500 dollar.

Geschikt voor: Mensen die net zo’n goede koffie willen zetten als hun barista’s; natuurlijke McGyvers; mensen die alle verschillende noten in een koffie kunnen proeven.

De beste hand-aangedreven espressomachine: De Cafflano Kompresso

Cafflano Kompresso Koffiezetapparaat

Door zijn combinatie van grootte, gebruiksgemak en vermogen om een zeer aangename espresso te zetten, viel de Kompresso op tussen andere handmatige koffiezetapparaten. Ik was onder de indruk van hoe zuiver en evenwichtig elke espresso was. Met zijn prijs van $80 was hij niet de meest budgetvriendelijke, maar wel de meest veelzijdige. En omdat hij minder dan een half pond weegt, is het de ideale reisgezel.

Geschikt voor: Mensen die veel reizen; weinig aanrechtruimte hebben; het gevoel willen hebben dat ze hun eigen koffie zetten, maar het proces niet te gedetailleerd willen; die niet veel extra spullen willen tijdens het zetten; die gewoon espresso willen – geen lattes of cappuccino’s.

De beste betaalbare handgemalen keuze: Fellow Prismo, drukgeregeld opzetstuk voor AeroPress-koffiezetapparaat

Fellow Prismo drukgestuurde accessoire voor AeroPress-koffiezetapparaat

Er zijn niet veel hulpmiddelen die je gewoon aan een bestaand koffiezetapparaat kunt toevoegen en plotseling espresso kunt maken, maar de Prismo kan aan een Aeropress worden bevestigd om druk op te bouwen en te zetten wat zij “espresso-stijl koffie” noemen. Het filter op de Prismo is nauwkeurig en gaf me een zuivere en aangename drank om van te nippen.

Geschikt voor: Reizigers; mensen die al een Aeropress hebben; die slechts af en toe espresso willen en geen grote set-up nodig hebben; die weinig ruimte hebben en baat hebben bij het maximaliseren van hun bestaande koffie set-up.

De Criteria: Wat we zoeken in een goede espressomachine

Serious Eats / Ashley Rodriguez


Er komt heel wat kijken bij het kiezen van de juiste espressomachine voor jouw behoeften, en ik heb de testcriteria zo opgesteld dat smaak, waarde en bruikbaarheid evenveel gewicht krijgen, zodat de lezers een reeks keuzes hebben.

Met elke machine, begonnen we met de basis: Hoe voelt het om de machine uit de doos te halen? Hoe gemakkelijk is het in te stellen? Zijn de instructies duidelijk? Welke functies heeft de machine? Met welke accessoires wordt hij geleverd? Is er extra gereedschap nodig voor het maken van espresso, zoals een stamper, en op espresso gebaseerde dranken, zoals een melkkannetje?

Wat de prestaties betreft, hebben we gekeken hoe elke machine elementen van het zetproces beheerst die van invloed kunnen zijn op de vraag of de resulterende koffie over- of ondergeëxtraheerd is. In ons artikel over het testen van molens hebben we uitgelegd wat deze termen betekenen, maar hier volgt een korte opfrissing:

Koffie heeft veel gewenste bestanddelen en veel ongewenste. Als water door de koffie beweegt, neemt het deze bestanddelen in verschillende snelheden op. Als het water te snel door een koffiepuck beweegt, neemt het niet genoeg van die gewenste smaken op en zal het hol en zuur smaken. Dat betekent dat de koffie te weinig is geëxtraheerd. Als het water te lang bij de koffie blijft, neemt het smaken op die we niet lekker vinden, vooral bitterheid. Dat betekent dat de koffie over-geëxtraheerd is.

Is al dit nerdy gedoe leuk? Ja. Moet je het begrijpen om een goede espressomachine te kopen? Nee, maar als je deze variabelen begrijpt – of als je weet hoeveel waarde je aan deze variabelen hecht – kun je een machine kiezen die precies op jouw behoeften is afgestemd. “Ik adviseer om eerst en vooral na te gaan wat je behoeften zijn”, zegt Steve Rhinehart, e-commerce manager bij Acaia en voormalig brand manager bij Prima Coffee Equipment. “Wil je de café-uitgaven uit je budget schrappen? Ben je al geïnteresseerd in koffie en wil je je hobby uitbreiden? Wat voor soort drankjes vind je lekker-strakke espresso, lattes met een smaakje, flat whites?”

Een van Rhinehart’s verantwoordelijkheden toen hij voor Prima werkte was om nieuwe machines die op de markt kwamen te leren kennen en dat aan klanten over te brengen. Toen ik als redacteur bij Barista Magazine werkte, was Rhinehart de persoon aan wie ik mijn supertechnische vragen over machines stelde, en hij is het ermee eens dat je alleen kunt beslissen wat voor espressomachine je moet kopen als je weet waar je naar op zoek bent. “De drankjes die je wilt maken, zullen je helpen bepalen op welke functies je je wilt concentreren en kunnen je overtuigen om iets meer geld uit te geven”, zegt hij. “Een espressomachine op instapniveau zoals een Gaggia Classic kan goede shots maken en melk goed stomen, maar is niet ideaal voor back-to-back-drankjes als je graag entertaint.”

Druk

Een van de kenmerken waar we veel aandacht aan hebben besteed is druk, omdat de hoeveelheid druk waarmee water door het koffiemaalsel wordt geleid een essentieel onderdeel is van het proces van het maken van espresso; als je geen druk in je brouwproces inbouwt, maak je in wezen alleen maar sterke druppelkoffie. Als je ooit de kans hebt gehad om een commerciële espressomachine in een koffiebar te bekijken, zijn deze machines negen van de tien keer ingesteld op een druk van negen bar. Dat komt omdat, zoals wereldkampioen barista James Hoffmann (2007) onlangs uitlegde, negen bar de optimale druk voor espresso is, een feit dat kan worden gedemonstreerd door eenvoudigweg een reeks shots te trekken, beginnend bij drie bar druk en geleidelijk de hoeveelheid druk bij elke shot te verhogen. De meeste proevers zullen merken dat de smaak van de espresso met elk shot beter wordt, tot je de negen bar bereikt, omdat naarmate de druk toeneemt, het water steeds sneller door de aangestampte gemalen koffie in de espressopuck gaat. Maar als de druk boven de negen bar komt, begint het water de gemalen koffie in de puck samen te persen, waardoor het water langzamer door de puck stroomt, en de smaak van de espresso dus slechter wordt.

Deze optimale drukinstelling is belangrijk om te begrijpen, omdat veel van de door ons geteste machines verschillende drukprofielen hadden – van 3,5 tot 15 bar – en wij sceptisch stonden tegenover machines die aangaven 15 of meer bar druk te kunnen bereiken, omdat meer in de wereld van espresso niet altijd beter betekent.

We moesten ook rekening houden met de druk bij onze handmatige (dat wil zeggen, met de hand aangedreven) brouwinstallaties. Maar omdat de handmatige apparaten geen meters hadden om de druk te controleren, was het moeilijk om een consistent drukprofiel aan te houden en om vast te stellen hoe deze apparaten presteerden als je andere variabelen, zoals maalgraad en dosering, veranderde. Kortom, wat je wint aan draagbaarheid door deze apparaten te gebruiken, verlies je aan controle.

Watertemperatuur

De manier om over watertemperatuur en extractie na te denken is dat heter water sneller meer uit koffie trekt, terwijl kouder water langzamer smaken uit koffie trekt. Een koffie gezet met zeer heet water kan te sterk geextraheerd en dun zijn, terwijl een koffie gezet met kouder water te weinig geextraheerd en zuur kan zijn. En zoals u zult zien, konden veel van onze machines geen constante temperatuur aanhouden – sommige van de handmatige machines verloren snel hun temperatuur, terwijl sommige van de goedkopere elektrische machines snel van temperatuur veranderden, afhankelijk van hoe ze werden gebruikt.

Gebruiksgemak en reiniging

Serious Eats / Ashley Rodriguez


We hebben ook nagedacht over ergonomie. “Een shot trekken” – een term die nog stamt uit de tijd dat espressomachines hendels hadden die je naar beneden moest trekken om de espresso eruit te krijgen, en die nu het proces omvat van tampen, nivelleren en het plaatsen van de portafilter in de machine en het indrukken van een knop of een andere handmatige handeling – moet intuïtief aanvoelen, gemakkelijk herhaaldelijk te doen zijn, en mag geen belasting vormen voor je polsen of je schrap moeten zetten om de machine te gebruiken. Evenzo hebben we gecontroleerd of elke machine ontworpen was om kopjes goed vast te houden, of de lekbak er gemakkelijk uit te halen was en of de portafilterkorf eruit kwam en gemakkelijk schoon te maken was.

Een espressomachine is zo goed als hoe schoon hij is, dus we hebben gekeken hoe makkelijk hij schoon te maken is door de machines uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten. Sommige machines werden geleverd met reinigingskits, wat ook in overweging werd genomen.

Extra’s

Verder onderzochten we alle extra’s. Had de machine alles wat ik nodig had om een espresso te maken? Wat had ik nog meer nodig om de drank te krijgen die ik wilde? Veel machines werden geleverd met plastic tampers en doseerlepels, maar er was weinig consistentie in de grootte van de lepels, zodat ik bij elke doseerlepel moest meten hoeveel koffie erin kon – wat een beetje overbodig leek. Bij veel modellen zaten extra’s die overbodig leken of waarvan het nut twijfelachtig was.

Als onderdeel van het testen, probeerde ik bepaalde variabelen te allen tijde te controleren. Ik maakte alle espresso’s in een 1:2 verhouding om te beginnen, en verfijnde vervolgens de recepten naarmate ik andere variabelen in overweging nam (voor machines die geen negen bar druk kunnen halen, paste ik aan om te compenseren voor lagere drukniveaus). Ik begon ook met elke machine op dezelfde maalgraad (9E met een Baratza Sette molen), en stelde de maalgraad in tot ik shots kon maken in de ideale tijdspanne van 20-30 seconden. Ik gebruikte gefilterd water uit een Brita filter, een 12-ounce Rattlewear, en een 15-ounce Slow Pour WPM pitcher wanneer er geen melkkannen beschikbaar waren, en ik gebruikte mijn Acaia Lunar om koffie te wegen en doseringen te berekenen. Ik gebruikte volle melk voor elke drank op basis van melk en twee verschillende soorten koffie van een plaatselijke brander genaamd Four Letter Word: hun Hyperballad blend en een single origin koffie uit Guatemala genaamd Hunapu.

Als je je bevindingen niet kunt repliceren, betekenen ze niet veel, dus in de geest van de wetenschap heb ik een paar van mijn favoriete machines uitgeleend aan mijn vriend Phil, die ik al ken sinds mijn eerste jaar aan de universiteit. Phil is dol op koffie en zet thuis handmatig druppels, maar hij heeft nog nooit in een coffeeshop gewerkt, dus hij kwam met een frisse blik binnen.

Waarom u ons moet vertrouwen

Ik zit sinds 2010 in de koffie-industrie. Mijn allereerste koffiejob was als barista in een winkel met grote volumes waar we de maalinstelling op de molen niet mochten veranderen. Sindsdien heb ik tot 2019 in een of andere hoedanigheid achter de bar gestaan en blijf ik schrijven over koffie en mensen interviewen voor een podcast die op koffie is gericht. Ik ben winkelmanager en koffietrainer geweest en heb honderden mensen geleerd hoe ze koffie moeten zetten. Ik heb mensen van alle niveaus van ervaring en interesse naar de machine zien komen en zien proberen het te leren.

Mijn koffie-ervaring betekent dat ik wat technische dingen weet, en mijn trainingservaring betekent dat ik weet hoe ik mensen die technische dingen moet vertellen, maar wat mij waarschijnlijk het meest bedreven maakt in het testen van machines is mijn achtergrond als leraar wiskunde en wetenschappen. Voordat ik in de koffie ging werken, gaf ik les aan 7e en 8e klassers, onder meer in algebra en eenvoudige machines. De meest waardevolle les die ik als leraar heb geleerd, is hoe je de wetenschappelijke methode toepast.

Sinds ik les geef, ben ik erachter gekomen dat ik lessen uit het klaslokaal meeneem, zoals hoe verschillende leerlingen reageren op visuele versus auditieve instructie, en ik gebruik altijd de leer van de wetenschappelijke methode wanneer ik mensen leer hoe ze koffie moeten zetten. Koffie zetten is één groot wetenschappelijk experiment, en als je maar één variabele verandert, leer je meer over de invloed van die variabele op je eindproduct.

Ik schreef ook de Serious Eats review van de beste melkopschuimers.

De test

Serious Eats / Ashley Rodriguez


Voordat ik begon, groepeerde ik de machines in vier categorieën: handmatig, halfautomatische “budget” machines (onder de $400), halfautomatische machines boven de $400, en volautomatisch. Espressomachines vergelijken zonder ze in categorieën in te delen voelde niet eerlijk – de DeLonghi-machine van $125 zal nooit even goed presteren als de Rancilio-machine van $1200, maar dat betekent niet dat de eerstgenoemde machine geen nuttig instrument is dat perfect is voor sommige thuisgebruikers. Evenzo zou koffie gezet met Keurig pods radicaal anders zijn dan koffie gezet met versgemalen koffie. Nadat we de machines in categorieën hadden ingedeeld, hebben we de koffie van de machines binnen elke categorie naast elkaar gezet en vergeleken, zodat we gefundeerde opmerkingen en aanbevelingen konden doen.

Test 1: Temperatuur consistentie

Het grootste verschil tussen commerciële espressomachines en espressomachines voor thuisgebruik is waarschijnlijk het vermogen om een consistente watertemperatuur te handhaven. Om de temperatuurconsistentie te testen, hebben we keer op keer shots getrokken met elke machine.

We hebben het hierboven al even gehad over het effect van de temperatuur op koffie; het is een belangrijke overweging bij het kijken naar espressomachines voor thuisgebruik. “Een onregelmatige, inconsistente of ronduit koude zettemperatuur is een van de grootste eigenaardigheden van thuismachines die ik heb gezien”, zegt Rhinehart. “Daarom is surfen op temperatuur zo populair geworden bij hobbyisten. Sommige machines halen meer dan 200 graden Celsius als ze goed zijn opgewarmd, maar als de thermostaat uit staat, zakken ze naar 150ºF.

Hoewel de meeste thuismachines schommelingen in de watertemperatuur hebben, maakt dat misschien niet veel uit als je alleen koffie voor jezelf zet. “Thuis espresso machines hebben geen [or] dezelfde hoeveelheid elektrisch vermogen achter zich, waardoor de warmtestabiliteit heel anders kan zijn,” zegt Madeleine Longoria Garcia van Pacific Coffee Research in Hawai’i. “Dit zou geen probleem mogen zijn, aangezien de meeste thuismachines niet worden gepusht om er in korte tijd tientallen drankjes uit te pompen.” Als je espresso hobby alleen voor jou is, staat temperatuurstabiliteit misschien niet zo hoog op je lijstje.

Er bestaan dure instrumenten zoals thermofilters die de temperatuur van het water kunnen meten wanneer het uit de boiler komt, maar in het kader van dit onderzoek hebben we monsters geproefd om de consistentie van de watertemperatuur vast te stellen – met een maling die qua grootte en dosering dicht bij de juiste dosering lag, was espresso die te weinig of te veel werd geperst waarschijnlijk het resultaat van problemen met de watertemperatuur.

Test 2: Druk

Druk is een andere variabele die de extractiegraad beïnvloedt. Hoe meer druk, hoe beter de extractie, althans tot op zekere hoogte. Zie het zo: Bij het maken van espresso wordt in relatief korte tijd een kleine hoeveelheid water door de gemalen koffie geperst, hopelijk komt er aan het andere uiteinde een shot met een volle smaak uit, maar of dat gebeurt of niet, hangt gedeeltelijk af van de bereikte druk. Als de druk te laag is, krijg je in plaats van een rijke espresso met veel smaak een klein kopje waterige druppelkoffie met te weinig extractie, en dat wil niemand.

Hoewel voldoende druk essentieel is voor het maken van goede espresso, kun je machines met verschillende drukmogelijkheden aanpassen door andere variabelen te wijzigen, zoals de verhouding tussen water en koffie (hoe lager de druk, hoe meer water je nodig hebt om de contacttijd en dus de extractie te vergroten). Voor alle duidelijkheid: het was niet onze bedoeling om de druk in onze tests te manipuleren, maar om te zien wat elke machine beweerde te bereiken en hoe dit de smaak van de espresso beïnvloedde. In elk geval hebben we brouwratio’s ontworpen die rekening hielden met de drukmogelijkheden van elke machine.

Serious Eats / Ashley Rodriguez


Een ding dat ons opviel is dat veel van de budgetmachines drukkorven hadden, wat je zult merken als je de mand tevoorschijn haalt en je ziet een klein, bijna trechtervormig gat aan de onderkant van de mand. “Drukkorven, of drukportafilters (afhankelijk van het ontwerp), zijn nuttig voor het maken van een schuimige koffie als de gemalen koffie die je hebt oud is, niet de juiste maat heeft, niet correct is bereid, enz…” zegt Rhinehart. “Deze zijn echt gemeengoed in consumenten machines onder de $ 1.000 en ik heb de neiging om te denken van hen als goedaardige ‘feel-good’ apparaten. Drukkorfjes/portafilters kunnen verstikken als je ze gebruikt voor fijngemalen koffie, dus je kunt beter overstappen op een zogenaamd enkelwandig mandje als je een eigen espressomaler hebt en versere koffie gebruikt.”

Een mandje met drukregeling werkt doordat de espresso pas door het portafilter stroomt als de druk in het mandje een bepaald niveau heeft bereikt-denk aan een mandje met drukregeling als de zijwieltjes van het trekken van een espressoshot. Met een mandje onder druk hoeft u niet zo precies te zijn bij het instellen van de maling, en ze zijn ontworpen om te worden gebruikt voor zeer grof gemalen koffie (als iemand zijn koffie bijvoorbeeld voorgemalen in de supermarkt koopt) of voor sommige soorten pod-koffie of voorgedoseerde koffie. Met een mandje onder druk krijgt u ook gegarandeerd een crema-achtig schuim op elk kopje.

Test 3: gemak van stomen

Serious Eats / Ashley Rodriguez


De meeste thuis espressomachines zijn single-boiler machines, wat betekent dat ze hetzelfde verwarmingselement gebruiken om espresso te extraheren als ze doen om melk te stomen. De temperatuur die nodig is voor het stomen van melk en het zetten van espresso is verschillend, dus de meeste thuismachines vereisen enige wachttijden tussen elke taak. Ik heb getest hoe gemakkelijk elke machine stoomt door cappuccino’s van 8 ons te bereiden (veel winkels serveren cappuccino’s voor onderweg in kopjes van 6 ons, maar verhogen de porties tot 8 ons, dus ik wilde nabootsen wat de meeste mensen gewend zijn, denk ik).

Ik heb ook beoordeeld hoe gemakkelijk het was om over te schakelen van het trekken van shots naar het stomen van melk, met name op single-boiler machines die gebruik maken van hetzelfde mechanisme voor het creëren van heet water of stoom. “In het instapsegment van thuismachines zie je veel SBDU-machines (Single Boiler Dual Use), die kunnen brouwen of stomen, maar niet beide tegelijk”, zegt Rhinehart. We hebben getimed hoe snel we op elke machine van de ene naar de andere functie konden gaan.

In deze test bekeek ik ook vier machines die een soort automatische melkopschuimer hadden, waaronder één machine met een afzonderlijk opschuimapparaat, en beoordeelde hoe goed elk van hen melk opschuimde voor cappuccino’s.

Test 4: Schoten trekken

Serious Eats / Ashley Rodriguez


Het trekken van een espresso met een goed ontworpen espressomachine moet goed voelen, dus ik heb een aantal vragen overwogen terwijl ik shots trok met elke machine. Hoe ligt de tamper in mijn hand? Klikt de portafilter op zijn plaats of moest ik de machine vasthouden om hem op zijn plaats te trekken? Past er een kopje onder de portafilter in de lekbak? Aangezien de meeste geteste espressomachines werden geleverd met plastic tampers, heb ik ook shots getrokken met deze tampers en met een professionele tampper om te zien of de smaak van de espresso werd beïnvloed door de kwaliteit van de tampers.

Test 5: Gebruiksgemak

Een machine moet gemakkelijk te gebruiken zijn, wat ik op een paar manieren heb beoordeeld. Bij de meeste thuismachines moet je het waterreservoir en de lekbak verwijderen. Is dit gemakkelijk te doen? Welke visuele signalen geven aan wanneer ik de lekbak moet vervangen of de tank moet vullen? Espressomachines zijn ook gevoelig voor kalkaanslag, dus als je een machine gemakkelijk uit elkaar kunt halen, schoonmaken en weer in elkaar zetten, kun je er een lange levensduur aan geven.

Om nog een stap verder te gaan, heb ik mijn favoriete machines aan mijn vriend Phil gegeven en hem gevraagd zijn mening te geven over hoe gemakkelijk de machines te gebruiken waren, en zijn ervaringen kwamen overeen met de mijne.

Test 6: Extra’s

Een espressomachine is een apparaat waarvoor andere gereedschappen nodig zijn, zoals molens, melkschenkkannen en tampers. Sommige van de door ons geteste machines waren gebruiksklaar uit de doos met alle benodigde accessoires en zelfs ingebouwde molens, terwijl andere extra investeringen vereisten.

Hoewel sommige van deze add-ons geweldig zijn, kunnen andere meer vervelend zijn dan nuttig. Als de ingebouwde slijpmachine niet goed is en je je eigen slijpmachine moet gebruiken, dan is de add-on nutteloos. We hebben gekeken naar meetbare zaken, zoals de kwaliteit van het gereedschap dat bij de machine wordt geleverd, en naar ontastbare zaken – sommige machines hebben bijvoorbeeld een zeer uitgebreide online gebruikersgemeenschap die je kan helpen bij het aanpassen van je machine, als je daar zin in hebt.

Test 7: Aanbevolen machine-upgrades en technieken

Sommige machines werden enorm verbeterd met kleine, eenvoudige veranderingen en technieken. Twee belangrijke upgrades maakten het grootste verschil voor veel machines: VST manden en een goede tamper. Lees meer over beide in ons artikel over espressomachine hacks en upgrades, maar in het kort kunnen VST manden de gelijkmatige waterdoorstroming door de koffie verbeteren, terwijl tampers van hogere kwaliteit zorgen voor een veel beter samengeperste puck van koffiedik. De meeste plastic tampers die bij veel van de machines in deze review werden geleverd, pasten niet goed genoeg in de mand, wat leidde tot ongelijkmatig tampen en verminderde extractie; betere tampers verbeteren de puckcompressie en daarmee de extractie. Dat gezegd hebbende, sommige van de duurdere machines die we getest hebben, werden geleverd met stevige, heavy-duty tampers die niet vervangen hoefden te worden.

Het regelen van de temperatuur van het water is een andere uitdaging bij veel thuismachines. Tenzij je meer dan $800 betaalt, krijg je waarschijnlijk geen machine met een ingebouwde temperatuurregelaar (een PID genoemd). Om de watertemperatuur te krijgen die je nodig hebt, zul je moeten leren “temperature surfen”, wat een manier is om de temperatuur in de ketel te manipuleren om niet noodzakelijkerwijs een ideale brouwtemperatuur te bereiken, maar wel een consistente. Je kunt hier alles lezen over de ins en outs van temperature surfing. Het is een techniek die we in deze review hebben gebruikt om de kwaliteit en consistentie van de espresso op enkele van de door ons geteste machines te verbeteren.

De Beste Totale Espressomachine: De Breville Bambino Plus Espressomachine

Breville Bambino Plus Espressomachine

Breville producten zijn ontworpen om u te laten weten dat u ze op de juiste manier gebruikt – knoppen klikken als u erop drukt, knoppen zitten vast en alles is duidelijk gelabeld.

Ik verkoos de Bambino Plus boven de Barista Pro van Breville, omdat ik vond dat de Bambino een beter evenwicht had gevonden tussen het bieden van een alles-in-één ervaring en tegelijkertijd espressoliefhebbers in staat te stellen te spelen en te experimenteren met hun koffie. De molen op de Barista Pro was vrij goed, maar heeft niet zoveel maalinstellingen om mee te experimenteren als ik zou willen (de ingebouwde molen heeft 30 maalinstellingen, maar slechts een handvol van de fijnste maalinstellingen zullen echt werken voor espresso), en ik vond mezelf verscheurd tussen twee maalinstellingen, wensend dat er een tussenliggende instelling was.

Beide machines maken gebruik van een ThermoJet verwarmingssysteem, wat in feite betekent dat water snel heet wordt en wat je ook doet, de temperatuur van je water is altijd waar het moet zijn. In plaats van te surfen op temperatuur zoals bij sommige van de machines, trekt de Bambino constant shots op 200°F (93°C) en kan onmiddellijk overschakelen van shots trekken naar het stomen van melk zonder enige vorm van vertraging.

Dankzij het ThermoJet-verwarmingssysteem is de Bambino ongelooflijk eenvoudig op te stellen – je hoeft hem alleen maar aan te sluiten en het waterreservoir te vullen. Het is klein en licht, met een gewicht van iets meer dan 3 pond, en zou een welkome (en slanke) aanvulling zijn op elk aanrecht, hoewel het nog steeds klein genoeg is om gemakkelijk te worden opgeborgen wanneer het niet wordt gebruikt.

Toen we aanvankelijk machines bestelden voor dit experiment, was de Bambino Plus in backorder, dus leende ik een machine van een vriend van me. De machine had niet de originele gebruiksaanwijzing, maar er was een gedetailleerde geïllustreerde beschrijving, gelijkend op een veiligheidsbrochure van een luchtvaartmaatschappij, afgedrukt op de verwijderbare watertank die het reinigen van de machine een koud kunstje maakte. De Barista Pro werd geleverd met een gedetailleerde gebruiksaanwijzing en een beknopt blad met minimale instructies – en het blad was gedrukt op watervast papier.

Serious Eats / Ashley Rodriguez


Omdat het model dat ik van mijn vriend heb gepikt niet met de handleiding kwam, besloot ik met deze machine te werken zonder instructies op te zoeken – ik wilde zien of ik geweldige koffie kon zetten zonder elke functie te begrijpen. De voorkant van de machine is zo eenvoudig als maar kan, met slechts vijf knoppen: een knop voor een enkele dosering, een knop voor een dubbele dosering, een knop voor het stomen van melk, en twee knoppen voor het regelen van de temperatuur en de hoeveelheid schuim die door de optie voor automatisch stomen van melk wordt geproduceerd.

Ik wist dat de Bambino zo goed als automatisch zou werken, maar ik wist niet wat er zou gebeuren als ik op de knoppen voor enkel- of dubbelschots drukte. Moet ik nogmaals op de knop drukken als ik denk dat het shot klaar is of stopt het vanzelf? Toen ik de machine in gebruik nam, kwam ik erachter dat hij volumetrisch is, wat betekent dat de machine vanzelf stopt zodra een bepaalde hoeveelheid water is afgegeven (dit kan veranderen als je grote veranderingen aanbrengt in je maalgraad, aangezien ik geloof dat de machine het volume bepaalt op basis van het debiet – ik kon geen definitief antwoord vinden op de website van Breville). De voorinstellingen op de machine zijn 30g en 60g voor respectievelijk een single- en double-shot, maar u kunt deze hoeveelheden gemakkelijk herprogrammeren op basis van uw voorkeuren.

De Bambino manden zijn ontworpen om 19 gram koffie te bevatten voor een dubbel shot, wat iets te vol aanvoelde, dus gebruikte ik 18 gram in plaats daarvan en programmeerde de dubbel shot knop om 36 gram water uit te zetten voor een 1:2 verhouding van koffie tot water (dit zal niet perfect zijn omdat ik geprogrammeerd heb hoeveel water de machine uit moet zetten, en de koffie zal een deel van het water vasthouden als het door de aangedampte koffie puck gaat). Zoals veel van de machines werd de Bambino Plus alleen geleverd met manden met drukregeling, wat ik jammer vond omdat de Barista Pro zowel manden met als zonder drukregeling had – met de Bambino was de beslissing voor mij gemaakt. Gelukkig had ik beide machines tegelijkertijd, zodat ik uiteindelijk de manden van de Barista Pro kon omwisselen om te zien hoe deze machine het zou doen met gewone manden.

Serious Eats / Ashley Rodriguez


De Bambino zette consequent heerlijke shots – er was geen hardheid of bitterheid aan het eind en je hoefde niet op temperatuur te surfen om een ideale brouwtemperatuur te vinden. Er zat een zachtheid in de espresso die ik bij geen van de andere machines heb ervaren, en dat kan te maken hebben met de pre-infusiefunctie, waarbij de machine de eerste paar seconden slechts een paar bar druk uitoefent om ervoor te zorgen dat de koffie gelijkmatig doordrenkt is, wat helpt om de espresso in balans te brengen. De shots waren iets minder genuanceerd dan ik had gewild – ze waren evenwichtig en lekker, maar misten enkele van de hoge noten die ik verwacht bij een goed geëxtraheerde shot op een commerciële machine – maar het feit dat ze consistent lekker en gemakkelijk reproduceerbaar waren, woog op tegen wat ik aan nuance miste.

Wat de Bambino Plus, nou ja, “Plus” maakt, is de automatische melkstoomfunctie. U kunt de stoomstaaf handmatig gebruiken (als een barista die zich honderden keren heeft gebrand aan stoomstaven, waardeer ik de brede rubberen lus op de Breville stoomstaaf, ontworpen om gebruikers een veilige plek te geven om de staaf vast te pakken zonder verwondingen), of u kunt uw melkkan instellen op de automatische melksensor van de Bambino. U kunt dan de hoeveelheid schuim kiezen die u wilt, de temperatuur van uw melk, en de machine zal het vanaf daar overnemen.

Serious Eats / Ashley Rodriguez


Ik gaf de voorkeur aan het handmatig stomen van de melk, maar ik was grondig onder de indruk van de textuur van melk gestoomd door de Bambino. Ik merkte geen groot verschil in de hoeveelheid schuim op elke stand, maar elke keer dat ik de automatische functie gebruikte, was de melk zijdezacht en glad. Het apparaat heeft ook een automatische reinigingsfunctie, dus als je de buis terugplaatst, wordt de melk in de buis automatisch verwijderd.

Serious Eats / Ashley Rodriguez


De beste machine voor espressoliefhebbers: De Gaggia Classic Pro Espressomachine

Gaggia Classic Pro Espressomachine

Als ik een espressomachine voor mezelf zou moeten kiezen, zou ik de Gaggia Classic Pro kiezen.

Toegegeven, het is geen gemakkelijk apparaat om te gebruiken – het is er niet een waar je gewoon naar toe kunt lopen en meteen perfecte espresso kunt maken. Maar eenmaal ingesteld, was de kwaliteit van de espresso die ik met de Gaggia kreeg net zo goed, zo niet beter, dan de espresso die ik met sommige commerciële machines heb gedronken.

Alles aan de Gaggia ziet er professioneel uit. Van de behuizing van geborsteld staal tot de knop aan de zijkant om de stoomstaaf te bedienen, de Gaggia gaf me het gevoel dat ik weer achter de bar stapte. De body van de machine is zwaar (hij weegt 20 pond, alleen de Rancilio Silvia weegt zwaarder), wat hielp om hem op het aanrecht te verankeren – bijna elke andere machine die ik heb gebruikt was veel lichter, wat betekende dat ik hem moest vasthouden en op zijn plaats moest houden terwijl ik de portafilter in de groepskop plaatste. De portafilter zelf was stevig en bevatte een 58 mm mandje, dat even groot is als de meeste commerciële mandjes.

De Gaggia werd geleverd met een set drukkorfjes voor enkele en dubbele shots. Na een paar shots met de lagedrukkorf heb ik deze verwisseld voor een 17 grams VST-korf om me echt op de espressokwaliteit te concentreren.

Serious Eats / Ashley Rodriguez


We hadden het al eerder over temperatuursurfen, en dit is een machine die dat nodig heeft. De Gaggia heeft een enkele boiler en heeft de neiging heet te worden; het allereerste kopje espresso dat ik zette was echt bitter en vreemd. Om het water op de gewenste temperatuur te krijgen, wachtte ik tot de machine volledig was opgewarmd (wat wordt aangegeven door het tweede lampje op de interface met drie knoppen dat uit gaat), spoelde water door tot het lampje weer ging branden en wachtte vervolgens 30 seconden. Is dit ongelooflijk pietluttig? Ja. Produceerde deze machine de beste espresso die we ooit met een van deze machines hebben gemaakt? Ja. De meeste machines waren in staat een zekere mate van balans en zuurgraad te bereiken, maar dit is de enige espresso waarbij ik zoetheid uit de koffie kon krijgen. Er was ook een mate van nuance die ik bij andere espresso’s niet kon vinden. In plaats van een algemene “citruszuurgraad” kreeg ik met de Gaggia heel specifieke tonen, zoals sinaasappel met een zoetheid als melkchocolade van de melangekoffie, en kers en snoepjeszoetheid van de Guatemalteekse koffie.

Serious Eats / Ashley Rodriguez


Ik was teleurgesteld door het stomen van de melk op de Gaggia. Het stomen van de melk ging langzamer dan ik had verwacht en de melk was iets minder zijdezacht dan wat de Bambino produceerde. Het duurde ook minstens twee keer zo lang om de melk heet genoeg te krijgen. Ik had echter liever een knop om de snelheid van het stomen van de melk te regelen (de knop op de Gaggia regelt de hoeveelheid stoom die de staaf afgeeft) dan de knop op de Bambino.

Als je klaar bent om je te verdiepen in de fijne kneepjes van het espresso maken, dan is de Gaggia de beste keus voor de prijs en de mogelijkheden. Ik vond het ook heerlijk om koffie te zetten met de Rancilio Silvia Pro, maar gezien het feit dat hij meer dan duizend dollar kost, is de Gaggia het beste voor elke aspirant-barista thuis.

Serious Eats / Ashley Rodriguez


De beste hand aangedreven espressomachine: De Cafflano Kompresso

Cafflano Kompresso Koffiezetapparaat

Ik ga niet liegen: ik dacht dat ik deze machine zou haten. De Kompresso, een van de tientallen op Kickstarter gefinancierde espressoprojecten, beweert een constante druk van negen bar te bereiken door gebruik te maken van hydraulische compressie (heet water) tegenover handmatige pneumatische compressie (denk aan een luchtpomp) om te brouwen en een consistente temperatuur te bereiken. Op hun website kun je hier dieper op ingaan, maar in essentie komt het erop neer dat hydraulische compressie directe druk oplevert, terwijl handmatige pneumatische compressie een vertraging heeft door de overdracht van kracht.

Ashley Rodriguez


Alle zeven onderdelen van het apparaat klikken stevig op hun plaats – je kunt het gemakkelijk in een rugzak stoppen en geen van de onderdelen raakt kwijt. Je hebt ook niet veel meer nodig dan heet water en gemalen koffie. De Kompresso, die minder dan een half pond weegt, kan zonder weegschaal gebruikt worden omdat hij een doseerlepel heeft (die ook als tamper dienst doet) en een watervat met mL-tekens, die doen denken aan een cilinder met schaalverdeling. Als u weet hoeveel koffie er in het schepje past, kunt u eenvoudig een espressorecept samenstellen met behulp van verhoudingen en eenvoudige vermenigvuldiging.

Het espressobed was mooi vlak, wat voor een gelijkmatige extractie zorgde, ook al is op de meegeleverde doseerlepel/tamper hun logo geblazuurd, wat een stempel achterlaat op het droge koffiebed, wat voor een machine die duidelijk zorgvuldig is ontworpen aanvoelde als een onoplettendheid – of een slinkse manier om extra branding op het brouwapparaat te krijgen.

Serious Eats / Ashley Rodriguez


Temperatuur was mijn grootste probleem met deze brouwer – en elke handmatige brouwer die ik heb gebruikt. Ik heb elk onderdeel van de Kompresso voorverwarmd voor ik begon te zetten en toch had ik het gevoel dat de koffie een beetje te weinig geextraheerd smaakte door het temperatuurverlies. De Kompresso kan zich echter goed aanpassen; ik heb koffie gezet in een paar verschillende verhoudingen (de meeste koffie die ik in het mandje kreeg was 13 gram, dus heb ik koffie gezet in een verhouding van 1:2 tussen koffie en water en daarna in een verhouding van 1:3) en ik heb met elke verhouding een mooi crèmelaagje en de gewenste smaken kunnen maken.

Serious Eats / Ashley Rodriguez


De beste betaalbare hand-aangedreven keuze: Fellow Prismo, druk-aangedreven hulpstuk voor AeroPress-koffiezetapparaat

Fellow Prismo drukgestuurde accessoire voor AeroPress-koffiezetapparaat

Ik dacht er aanvankelijk niet aan om dit product te testen, totdat ik mijn doos met koffiebenodigdheden doorzocht (je verzamelt een heleboel dingen in de loop der jaren) en de Prismo op de bodem van mijn lade vond. Ik besloot hem uit te proberen om te zien wat hij zou kunnen en was totaal verrast.

De Prismo is een hulpstuk voor de Aeropress, een koffiezetapparaat dat volgens sommigen technisch gezien een espressomachine is (het maakt gebruik van druk door een vacuüm te creëren in de brouwkamer). Het hulpstuk bestaat simpelweg uit een metalen scherm met geëtste gaatjes van 150 micron en een drukbediend ventiel dat alleen espresso vrijgeeft als je een bepaalde druk op de koffie hebt bereikt.

Serious Eats / Ashley Rodriguez


Net als de Kompresso is de Prismo zeer aanpasbaar, en je kunt de wetenschappelijke methode van koffiezetten met dit apparaat gemakkelijk toepassen – verander je dosering, verander de hoeveelheid water die je gebruikt, verander de snelheid waarmee je de plunjer indrukt. Van alle handmatige koffiezetapparaten vond ik de espresso van de Prismo het schoonst, wat logisch is omdat dit apparaat het fijnste filter heeft. Voor $25 is er geen betere espresso-optie die evenveel waarde biedt.

Serious Eats / Ashley Rodriguez


De Beste Betaalbare Espresso Machine: De DeLonghi EC155M Hand Espresso Machine

DeLonghi EC155M Hand Espresso Machine

Deze machine heeft meer dan 10.000 reviews op Amazon en kost ongeveer $125 – niet eens het dubbele van de prijs van de Kompresso. Toen ik de machine uit de doos haalde, dacht ik eerst dat het een opgeknapte machine was. Een deel van het handvat van de watertank was gebroken en er zat zichtbaar espressogruis op de buitenkant van de machine en in de watertank. Ik weet niet zeker of dit een probleem is van de distributeur of de leverancier, maar de slijtage die ik op de machine zag, had geen invloed op de prestaties.

Ik weet niet zeker of ik deze machine aantrekkelijk zou noemen, maar ik weet ook niet zeker of ik een van de geteste machines bijzonder stijlvol zou noemen (mijn partner en ik hebben gedebatteerd over de esthetiek van de Nespresso Vertuo, die gebogen kenmerken heeft die doen denken aan art deco gebouwen; ik noemde het interessant en hij was het er niet mee eens). Wat mij beviel was dat hij kleiner was dan alle andere halfautomatische machines; hij neemt heel weinig plaats in op ons aanrecht.

De DeLonghi biedt niet veel extra’s. Er zijn slechts vier standen: aan en opwarmen, uit, espresso, en melk stomen. De machine schudt en ratelt als hij espresso zet, maar als je een fatsoenlijk kopje espresso wilt zonder toeters en bellen, dan is dit de machine voor jou.

Serious Eats / Ashley Rodriguez


Hoewel de espresso die ik van de DeLonghi kreeg aangenaam was, was hij niet ongelooflijk genuanceerd. Ik merkte nauwelijks verschil tussen de melange en de single origin koffies, en omdat hij manden onder druk heeft, merkte ik nauwelijks verschil als ik de maalgraad veranderde.

Ik hield niet van het stomen van melk op deze machine (vooral in vergelijking met de Sowtech, een stoom-aangedreven machine die vreselijke espresso trok maar prachtige melk maakte) omdat het langzaam ging en er bubbelig en stijf uitkwam, maar het verwarmde melk voldoende-het duurde gewoon echt, echt lang. Je moet het apparaat van de espressostand naar de melkstoomstand schakelen en dan wachten tot het lampje gaat branden om aan te geven dat het apparaat klaar is om melk te stomen. Dit wordt uitgelegd in de handleiding en ik wist min of meer waar ik naar moest zoeken op basis van mijn eigen bekendheid met de werking van dit soort machines, maar als ik niets van deze machine afwist, zou ik in verwarring raken over hoe je melk moet stomen door alleen maar naar de gebruiksaanwijzing te kijken.

De gebruiksaanwijzing bevatte wel een pagina voor het oplossen van problemen, wat ik op prijs stelde. Het gaf eenvoudige oplossingen voor veel voorkomende problemen zoals “de espresso is koud,” of “er is geen melkschuim,” en het gaf instructies voor het schoonmaken van de machine, inclusief hoe te ontkalken.

DeLonghi is een Italiaans espressomachinebedrijf en ze maken alle soorten machines, zowel voor thuisgebruik als voor commercieel gebruik. Dat betekent dat onderdelen voor de machine gemakkelijk op te sporen zijn. Dit model is een van hun kleinste en eenvoudigste, met heel weinig onderdelen en heel weinig dingen om mee te rommelen. Ik kon deze machine in enkele minuten uit elkaar halen en gemakkelijk van mijn toonbank terug in de doos krijgen.

Serious Eats / Ashley Rodriguez


De Wedstrijd

  • Breville Barista Pro: Ik werkte graag met de Breville Barista Pro, maar hij heeft een aantal functies die ik onnodig vond voor dagelijks gebruik en ik gebruikte liever mijn eigen molen dan de ingebouwde molen op de machine. Dit is een geweldige optie voor iemand die een alles-in-één espresso ervaring wil.
  • Bialetti Moka Pot: De Bialetti is een klassieker, maar machines die gebruik maken van stoomdruk hebben de neiging om harde espresso te produceren vanwege de temperatuur van het water. Ook is het filter niet erg precies en vond ik veel drab in mijn koffie.
  • NEO Flair: Het scheelde niet veel tussen de Kompresso en de Flair NEO, en ik waardeer het dat de Flair wordt geleverd met zoveel extra’s, zoals een drukmeter om te meten hoe hard je perst. Maar het is onhandig en pietluttig en voor de dubbele prijs van de Kompresso, bood het niet zo veel waarde.
  • Nespresso Vertuo Koffie en Espresso Machine: Breville’s invloed op deze machine was duidelijk met zijn klikfuncties, duidelijk ontworpen om zowel ergonomisch als aangenaam in gebruik te zijn, maar ik vond de koffie uit geen van de Nespresso pods die ik probeerde lekker; de pods zelf zijn een bepaalde stijl die alleen op bepaalde locaties kan worden gekocht (in tegenstelling tot Keurig pods, die overal verkrijgbaar zijn); en de losstaande melkopschuimer maakte de melk veel, veel schuimiger dan je in een koffiespeciaalzaak zou zien.
  • SOWTECH Espressomachine 3,5 Bar: Hoewel mijn grootmoeder al tientallen jaren Cubaanse koffie maakt met haar SOWTECH machine, was de espresso waterig, dun en hard – hoewel de melk er prachtig mee stoomde omdat hij stoomdruk gebruikt.
  • Mr. Coffee Espresso en Cappuccino Maker: Ik was enthousiast om een machine te proberen die beweerde zowel melk te stomen als espresso te maken – en ik denk dat dat een hele opgave is voor een machine onder de $400. De Mr. Coffee Espresso and Cappuccino Maker was moeilijk op temperatuur te krijgen door de knoppen, waardoor hij steeds harde en waterige espresso produceerde en de melk uit de automatische melkopschuimer er borrelig uitzag, niet als glad microschuim
  • Rancilio Silvia Pro: De Rancilio Silvia Pro was een droom om mee te werken, maar hij was te zwaar en te log voor dagelijks gebruik en is eigenlijk alleen geschikt voor iemand die helemaal voor espresso wil gaan. Als ik bij mij thuis een drive-thru espressoruimte zou openen, zou ik voor deze machine kiezen.
  • Keurig K-Café Latte Maker en Cappuccino Maker: De Keurig K-Café kan het allemaal: hij maakt zowel espresso als druppelkoffie en stoomt zowel koude als warme opgeschuimde melk. Maar de espresso uit deze machine dronk meer als een sterke kop koffie, en het melkopschuimhulpstuk produceerde melk die dunner was dan ik had verwacht.

FAQs

Hoe maak je een espressomachine schoon?

De nuances van het schoonmaken van een espressomachine zijn afhankelijk van je specifieke machine, dus raadpleeg altijd eerst de instructies van de fabrikant. In het algemeen moet u echter de dagelijkse reinigingstaken uitvoeren, zoals het reinigen van de stoomstaaf na gebruik, het doorspoelen van de groepenkop om ophoping van koffiedrab te voorkomen, en het reinigen van de portafilter en de mand.

Hoe ontkalk je een espresso machine?

Nogmaals, raadpleeg de richtlijnen van de fabrikant voor meer informatie over het ontkalken van uw specifieke machine, maar dit is een goede gewoonte om maandelijks te doen – vooral als u uw machine dagelijks gebruikt of als u ergens woont waar het water hard is.

Is een espressomachine het waard?

Of een espressomachine de aankoop waard is of niet, zal altijd een persoonlijke beslissing zijn. Houd rekening met uw budget, ruimte op het aanrecht en de kans dat u het apparaat vaak gebruikt. Als je tevreden bent met filterkoffie en alleen af en toe een espressodrankje wilt, kun je de thuis-espressomachine waarschijnlijk best overslaan. Maar als u elke dag $6 uitgeeft aan lattes van uw favoriete koffiezaak? Dan kan een espressomachine een goede investering zijn.