Heb je je ooit afgevraagd of je rijst kunt koken in een Nederlandse oven? Nou, dat kan en ik ga u laten zien hoe u elke keer weer perfect rijst kunt koken in een gietijzeren Dutch oven. Volg mijn recept hieronder en je zult elke keer de beste pluizige rijst serveren.
Hoe kook je Dutch Oven Rijst? Het antwoord op het koken van rijst in een Nederlandse oven is 2 kopjes rijst, 4 kopjes water en 1 theelepel boter. Breng aan de kook en dek af met het deksel. Verminder tot het laagste vuur voor 15 minuten. Haal dan van het vuur en plaats op een onverwarmd oppervlak voor nog eens 15 minuten. Verwijder het deksel en roer tot de rijst fluffy is.

Vergeet niet naar beneden te scrollen om het volledige recept op te slaan, te delen of te printen…
Disclaimer: Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen die op mijn website worden gedaan. Als je een aankoop doet via links op deze website, krijg ik mogelijk een klein deel van de verkoop van Amazon en andere soortgelijke affiliate programma’s.
Rijst koken in een gietijzeren Dutch Oven
Inhoudsopgave
Tegenwoordig zijn er zoveel gadgets en apparaten om voedsel te bereiden en mee te koken dat we de neiging hebben om de potten en pannen die we al tot onze beschikking hebben te weinig te gebruiken.
Ons wordt verteld dat dit apparaat dit of dat elke keer perfect zal bereiden en ons tijd en geld zal besparen. Als we teruggaan naar de basis en leren hoe we de ouderwetse apparaten die we al hebben moeten gebruiken, zou het leven een stuk eenvoudiger zijn.
Dus is een Nederlandse oven de beste pan om rijst in te koken? Ik ben hier om je ervan te overtuigen dat dat zo is.
Waarom is rijst zo moeilijk te bereiden op een kookplaat?
Er zijn een aantal redenen waarom rijst niet altijd licht en luchtig wordt en niet te vochtig is of aan de bodem van de pan blijft plakken.
Als de verhouding water/rijst niet correct gemeten.
Snel koken op hoge temperatuur met het deksel eraf laat de rijst niet mals worden.
Te lang sudderen met het deksel van de pan zorgt ervoor dat de rijst aan de bodem van de pan blijft plakken en mogelijk verbrandt.
Als u met het deksel op de pan kookt en het vocht of de condensatie in het deksel niet laat wegstomen, krijgt u kleverige rijst.
Elektrische rijstkokers hebben een stoomaflaatventiel dat aan het eind van het kookproces wordt ingeschakeld om deze overtollige stoom te laten ontsnappen en de rijst luchtig te laten worden.
Het goede nieuws is dat ik u ga leren hoe u deze stoom kunt loslaten met behulp van uw gietijzeren Dutch oven om rijst te koken.
Waarom is een gietijzeren Dutch Oven perfect voor het koken van rijst?
De zware bodem van een Dutch oven zorgt ervoor dat de warmte zich gelijkmatiger door de bodem verspreidt. Als u een pan met een zeer dunne basis gebruikt die aan de onderkant heet wordt, zal de rijst eraan blijven plakken.
Dutch ovens houden de warmte en het vocht binnen, zodat er tijdens het kookproces voldoende vocht is om de rijst zacht en luchtig te laten worden zonder kleven, of te weinig gekookt.
Het geheim van elke keer perfecte rijst
Het deksel heeft ook pieken waaruit de condens terug in de oven druppelt. Dus samen met het feit dat u het deksel niet verwijdert en de rijst tijdens het hele proces niet omroert.
De rijst absorbeert al het vocht en de condensatie van de zelfrijzende werking aan de binnenkant van het deksel van de Nederlandse oven, zonder dat u doorgaat met te koken oververhitten of sudderen om de rijst te laten koken.
Elke keer perfecte pluizige Hollandse Oven rijst
In deze video zie je mijn pluizige gekookte Basmati rijst in mijn Nederlandse oven.
Hoe rijst te koken in een gietijzeren Dutch Oven
Het kiezen van uw gietijzeren rijstkoker
Vergeef me de woordspeling, maar u wilt er niet een die te groot of te klein is, maar precies goed.
Juist betekent dat er voldoende ruimte moet zijn voor de rijst, het water, het kookproces (wil niet dat het over de zijkanten kookt), en de stoom. Wanneer alle ingrediënten in de pot zitten, moeten ze tot net over de helft van de zijkant van de pot gevuld zijn.
Wil of heb je hulp nodig bij het kiezen van een Nederlandse oven? Ik heb een artikel… hier met goede tips over wat te zoeken in een Nederlandse oven.
Top Tip – De perfecte hoeveelheid rijst om in één keer te bereiden is minimaal 2 kopjes. Deze hoeveelheid is voldoende voor 4 personen als bijgerecht. Vergeet niet dat eventuele restjes kunnen worden gekoeld en opgewarmd of de volgende dag koud kunnen worden gegeten.
Ingrediënten
- 2 kopjes langkorrelige witte rijst, kortkorrelige witte rijst, basmatirijst of jasmijnrijst
- 4 kopjes water
- 1 theelepel boter of olijfolie
Aanwijzingen
- Doe 2 kopjes witte rijst in de Nederlandse oven
- Bedek met 4 kopjes water en voeg een theelepel boter of olijfolie toe
- De boter houdt de rijstkorrels tegen te plakken aan andere rijstkorrels
- Breng de oven aan de kook
- Leg het deksel op de Nederlandse oven en zet de timer op 15 minuten
- Als de 15 minuten voorbij zijn – zet het vuur uit
- Verwijder van de brander waarop het werd gekookt naar een koude brander
- Verwijder het deksel niet en roer de rijst niet om.
- Stel de timer in op 15 minuten
- Als de timer afgaat is uw rijst klaar.
- Roer en pluis de rijst op en hij is klaar.
Opmerkingen
Met de juiste rijst- en vloeistofafmetingen en het gebruik van uw keukenwekker krijgt u elke keer pluizige rijst.
Als u van de smaak van boter in uw rijst houdt en een theelepel boter wilt toevoegen terwijl u de rijst opschuimt, dan kan dat. Maar het is niet nodig.
Een bijkomend voordeel van het bereiden van rijst in je Dutch oven is dat het lang warm blijft dankzij de warmte-eigenschappen in het gietijzer.
Mijn favoriete rijst om te gebruiken is Basmati. Ik koop het in bulk en laat het bezorgen omdat het goedkoop is en ik het niet van de markt naar de auto naar huis hoef te dragen.
Aanwijzingen voor het bereiden van bruine rijst
- Voer de bovenstaande stappen 1 tot en met 11 uit bij stap 5
- Stel nadat het water begint te koken de timer in op 20-25 minuten.
- Dan bij stap 9 nog eens 20-25 minuten na het verwijderen van de hete brander
Bekijk de bruine rijst die ik gebruik hier…
Ingrediënten
-
2 kopjes langkorrelige witte rijst, kortkorrelige witte rijst, basmatirijst of jasmijnrijst
-
4 kopjes water
-
1 theelepel boter
Instructies
- Doe 2 kopjes witte rijst in de Nederlandse oven
- Bedek met 4 kopjes water en voeg een theelepel boter of olijfolie toe
- De boter voorkomt dat de rijstkorrels aan andere rijstkorrels kleven.
- Breng de oven aan de kook
- Leg het deksel op de Nederlandse oven en zet de timer op 15 minuten
- Als de 15 minuten voorbij zijn – zet het vuur uit
- Verwijder van de brander waarop het gekookt is naar een koude brander
- Verwijder het deksel niet en roer de rijst niet om.
- Stel de timer in op 15 minuten
- Als de timer afgaat is uw rijst klaar.
- Roer en schuim de rijst op en hij is klaar.
Opmerkingen
Als u van de smaak van boter in uw rijst houdt en een theelepel boter wilt toevoegen tijdens het opschudden kan dat. Maar het is niet nodig.
Juiste rijst- en vloeistofafmetingen en het gebruik van uw keukenwekker zorgen elke keer weer voor luchtige rijst.
Voedingsinformatie:
Opbrengst: 6
Portiegrootte: 1
Hoeveelheid per portie:
Calorieën: 143
Voedingsgegevens zijn berekend op basis van de ingrediënten die in dit recept worden gebruikt. Je moet voedingswaarden berekenen op basis van ingrediënten waar je over beschikt.
Veelgestelde vragen
Rijst koken in een Le Creuset Dutch Oven
Het proces voor het koken van rijst in een Nederlandse oven is hetzelfde, ongeacht het merk oven dat u bezit. Als u een Le Creuset Dutch oven bent u een van de gelukkigen en zult u deze warme fluffy rijst graag rechtstreeks uit de oven serveren.
Update!!!
Kun je rijst koken in Le Creuset?

Ja, dat kan! Le Creuset heeft een rijstkoker uitgebracht – speciaal ontworpen voor het bereiden van rijst. Deze rijstkoker bereidt kleinere hoeveelheden dan ik hierboven heb beschreven.
Bekijk de nieuwe Le Creuset rijstkoker hier.
Bekijk mijn favoriete Dutch Oven de signature Le Creuset Enameled 5.5-Quart Dutch Oven in mijn artikel hier.
Tot slot – Hoe rijst te koken in een gietijzeren Dutch Oven
Soepel gekookte rijst, elke keer weer. Wat willen we nog meer? Dus pak je kleine gietijzeren Dutch oven en probeer de bovenstaande rijstbereidingstechniek eens uit. Ik garandeer u dat u niet teleurgesteld zult zijn.
Als je geen gietijzeren Nederlandse oven hebt, moet je eens kijken naar deze speciaal gemaakte Japanse gietijzeren oven voor het bereiden van de perfecte rijst. Ga gewoon naar Amazon hier om zelf de recensies en de prijs te zien.
Enige kans dat ik u heb overtuigd om een ongebruikt en gewild kooktoestel (elektrische rijstkoker) weg te gooien dat kostbare opslag- of aanrechtruimte in uw keuken inneemt?
U zult overtuigd zijn zodra u uw rijst bereidt op de manier die ik hierboven heb geschetst. Ik heb vanmorgen voor de zekerheid nog een partij bereid voor het avondeten van vanavond!!!
Bij Ovenspot ben ik toegewijd om u snelle en gemakkelijke receptideeën te brengen, met verse ingrediënten, die “alles-in-één-pot” worden bereid.
One-Pot Cooking Rocks